Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Mahtava huvipuisto – se oli Wasalandia

Mahtava huvipuisto – se oli Wasalandia

Wasalandia oli huvipuisto Vaasassa. Wasalandia perustettiin vuonna 1988, mutta vähäisen kävijämäärän vuoksi, se joutui lopettamaan toimintansa vuonna 2015. Wasalandiassa oli parhaimmillaan 28 koko perheelle soveltuvaa huvipuistolaitetta. Lisäksi siellä oli muun muassa pieneläintarha ja lapset saivat ratsastaa poneilla.

Maskotteina toimivat Walle- ja Walma-nallet. Wasalandiaa mainostettiin paljon myös televisiossa ja monen katsojan korviin onkin tarttunut Wasalandian mainoslaulu: ”Wasalandia, Wasallandia, huvipuisto mahtava!” Wasalandian kävijämäärän laskuun vaikutti erityisesti laivaliikenteen vähentäminen Vaasan ja Ruotsin välillä, sillä suurin osa Wasalandian kävijöistä oli aikaisemmin ollut ruotsalaisia. Myös Suomesta oli tuhansia kävijöitä eri ikäluokista.


Historia


Wasalandia aloitti toimintansa vuonna 1988. Taustalla oli vuonna 1985 perustettu Vaasan matkailu Oy, jonka tarkoituksena oli edistää Vaasan matkailua. Vaasan matkailu Oy:n omisti Vaasan kaupunki.

Vaasan matkailu Oy muutti nimensä myöhemmin Wasalandia Oy:ksi ja tämän myötä Vaasan kaupunki omisti myös Wasalandian huvipuiston.

Vuonna 2007 omistus siirtyi espanjalaiselle Apro Ochialle, kun hänen omistamansa Puuharyhmä Oyj osti Wasalandian vuonna 2001. Huvipuistossa käynti oli aluksi kuin kasinot ilman rekisteröitymistä, sillä tekemistä ja kokemista riitti kaikenikäisille. Myöhemmin Wasalandia oli entistäkin viihdyttävämäpi kokemus. Sitä suositeltiinkin vauvasta vaariin sekä myös ulkopaikkakuntalaisille pitkän matkan takaa.


Pomppulinna oli Wasalandian menestyksen tae


Moni aikuiseksi kasvanut lapsi muistanee pomppulinnan ilot. Joskus pomppiminen jäi mieleen vielä pitkäksikin aikaa. Pomppulinna on tyypillisesti ilmalla täytetty iso, patjamainen rakennelma, joissa tavanomaisesti lapset saavat hypähdellä.

Pompputaloksikin kutsutun rakennelman usein pystysuorat rakenteet on yleensä muotoiltu muistuttamaan satulinnan torneja sekä muureja tai talon seiniä. Vaakasuoran patjan lisäksi linnan seinät voivat muodostaa liukumäkiä, kiipeilytelineitä ja muita leikkivälineitä. Pomppulinna onkin pitänyt suosionsa vuosien saatossa. Se oli myös yksi suosituimmista kohteista Wasalandiassa. Tarina kertoo, että osa aikuisistakin löysi itsensä välillä pomppulinnassa hyppimästä. Se ei kuitenkaan ollut suositeltavaa turvallisuusteknisistä syistä.


Liukumäet keräsivät valtaisan suosion


Wasalandiassa oli myös toinen lasten suosikki: liukumäet, joihin oli jatkuvat jonot. Lähtö liukumäkiin tapahtui tasaiselta aloitusosalta, jossa lapsi tai aikuinen voi asettua turvalliseen liukuasentoon. Kyseisessä osassa oli muuta rakennetta korkeammat kaiteet ja tuet laskuun valmistautumista varten. Aloitusosan jälkeen alkaa liukuosa, jossa varsinainen lasku tapahtuu. Liu’un päätti poistumisosa, jossa laskijan vauhti hidastui tai pysähtyi, jolloin liukumäestä voi turvallisesti poistua.

Liukumäet olivat yleensä valmistettu ruostumattomasta pellistä, yksityiseen käyttöön tarkoitetusta muovista, joskus puusta (käytännössä filmivanerista). Liukumäkiä oli ripoteltu pitkin leikkipuistoa. Liukumäki on voitu yhdistää myös osaksi kiipeilytelinettä pomppulinnojen sekä -talojen viereen.


Pallomeri oli perheen pienempien valinta


Wasalandiassa oli tekemistä ikään ja kokoon katsomatta. Perheen pää sai hieman hengähdysaikaa lasten viihtyessä pallomeressä. Pallomeri oli lapsille tai lapsenmielisille tarkoitettu leikkipaikka, jonka lattiaa peitti kerros muovipalloja. Pallomeri oli yleensä muutaman neliömetrin kokoinen laidoilla sekä verkolla tai läpinäkyvällä seinällä erotettu tila, jonka lattialla oli noin puolen metrin kerros noin kymmensenttisiä onttoja, kevyitä, muovista tehtyjä palloja.

Pallomereen johti usein liukumäki ja portaat tai porrasaskelma. Pallomerissä oli usein yläikäraja. Siitäkin syystä niistä muodostui perheen pienimpien leikkipaikka. Nykyisin pallomeriä pidetään epähygieenisinä leikkipaikkoina, joissa tartuntataudit leviävät, jos palloja ei desinfioida riittävän säännöllisesti.


Trampoliini sopi kaikenikäisille


Wasalandiasta löytyi tekemistä myös aikuisille. Lapset ja aikuiset voivat nauttia trampoliinin iloista myös samaan aikaan. Wasalandiassa turvallisuus oli huomioitu, eikä vahinkoja päässyt yleensä sattumaan. Trampoliinit rakentuivat teräskehikosta ja jousien avulla kiristetystä kankaasta, jonka halkaisija oli tyypillisesti enintään 6 metriä.

Trampoliinilla pystyi tekemään akrobaattisia temppuja ja hyppyjä helpommin kuin esimerkiksi lattialta hypätessä. Wasalandiassa saattoi joskus nähdä montakin henkilöä trampoliinilla samaan aikaan, mikä ei nykytiedon perusteella ole suositeltavaa. Trampoliinin pinnan taittuessa monen hyppijän voimasta riski vakavallekin loukkaantumiselle oli suurempi. Wasalandiassa kuitenkin vältyttiin suuremmilta loukkaantumilta läpi vuosikymmenien. Pieniä kolhuja toki sattui.


Nähdäänkö Wasalandia uudestaan


Huvipuisto oli aikanaan hyvin suosittu ja monen tiedossa. Ruotsalaisten kävijöiden vähentyminen kuitenkin aiheutti Wasalandialle peruuttamattomia taloudellisia ongelmia, joista se ei koskaan noussut jaloilleen.

Alueella on kuitenkin potentiaalia saada uusi Wasalandia jonain kauniina päivänä takaisin uudessa muodossa. Nimi tuskin tulee olemaan Wasalandia, mutta toimintamalli tullee olemaan lähellä vanhaa huvipuistoa. Ihmisten tarve huvitella ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Vaikka osa huvituksista on siirtynyt Internetin ihmeelliseen maailmaan, etenkin kesäaikaan huvipuistot ovat suosittuja ympäri maailmaa. Ehkä lapsenmieliset aikuiset ja lapset saavat jälleen nautittavaa myös Vaasan suunnalla. Se vaatisi kuitenkin taloudellisia panostuksia.


Huvipuistoissa nähdään ja koetaan yhä hurjempia laitteita. Wasalandiassa onnistuttiin myös takaamaan kävijöiden turvallisuus vauvasta vaariin, sillä suurempia haavereja ei koskaan sattunut. Se oli merkittävää, sillä suurien ihmismassojen liikkuessa jotakin sattuu lähes aina. Wasalandian turvallisuusvastaavat onnistuivat työssään.

Siitä myös nykyiset huvipuistot voivat ottaa mallia. Osaltaan myös kävijöiden oma käyttätyminen vaikuttaa huvipuiston turvallisuuteen. Wasalandiassa kävijät olivat tyypillisesti lapsiperheitä, joten turvallisuusongelmat olivat vähissä. Välillä toki lapsia katosi, jotka kuitenkin löysivät nopeasti takaisin vanhempiensa luokse. Suurin ongelma Wasalandiassa lienevät olleen pitkät jonot, jotka saivat etenkin auringon paahtaessa osalle kävijöistä tuskastuttavan auringonpistoksen.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa