Home / Muut / Merenkurkun saaristo – oletko käynyt Suomen ainoassa luonnonperintökohteessa?

Merenkurkun saaristo – oletko käynyt Suomen ainoassa luonnonperintökohteessa?

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde, Unesconin virallisen listauksen mukaan. Alueella on uskomattoman hienoja maisemia, joita voi ihastella esimerkiksi patikoimalla jalan tai melomalla kajakilla. Alueella on myös niin sanottuja saaristolabyrinttejä, jotka kannattaa käydä kokemassa. 

Alueella on aktiviteetteja koko perheelle – sekä vanhemmille, että lapsille. Saaristossa voi liikkua esimerkiksi purjehtimalla, melomalla, pyörällä tai kävellen. Voit myös kalastaa tai bongailla lintuja. Luonnollisesti iltaisin voi rentoutua lomamökissä, esimerkiksi nettipelejä pyöritellen. Jos tämä aihe kiinnostaa, ota Kasinohai tarkempaan syyniin. 

Tässä artikkelissa esittelemme Merenkurkun saariston upeat nähtävyydet sekä alueen viihdyttävät aktiviteetit – jokaisen tulee käydä vähintäänkin kerran kesässä Vaasan kupeessa. Vaikka ajomatka Helsingistä on useita tunteja, on kaikki sen arvoista!

Merenkurkun saaristo – mitä nähtävyyksiä alueelta voi löytää?

Kuten hetki sitten mainitsimme, on saariston alueella upeita maisemia. On karikkoa, vesistöjä, saaristoa, sekä paljon muuta. Merenkurkun saaristossa on kuitenkin muutamia historiallisesti hienoja nähtävyyksiä – ja niistä kerromme lisää seuraavaksi.

Tässä muutama hieno nähtävyys:

  1. Postiliikenteen muistomerkki
  2. Raippaluodon silta
  3. Norrskäretin saaren majakka
  4. Ritgrundin majakka

Postiliikenteen muistomerkki

Postiliikenteen muistoksi on pystytetty muistomerkki, joka löytyy Bodvattnetin luontopolun kupeesta. Alue on vanhan kalasataman, eli Bodbackin, vieressä. Björköläiset veivät postia Merenkurkun alueen lävitse Ruotsiin yli 300 vuotta. Toiminta lopetettiin vuonna 1809.

Raippaluodon silta

Raippaluodon silta on Suomen pisin silta, ja pituutta löytyy 1045 metriä. Silta yhdistää mantereen ja Raippaluodon. Silta toimii myös porttina alueen pohjoisosiin. Raippaluodon silta on avattu käyttöön vuonna 1997.

Norrskäretin saaren majakka

Norrskäretin saarelta löytyy yli 20 metriä korkea majakka, joka on valmistunut jo vuonna 1847. Majakanvartijat poistuivat vasta vuonna 1987, eli majakalla on todella pitkä historia m0erenkurkun saariston alueella. Etenkin veneilijät suosivat Norrskäretin saaren majakkaa.

Ritgrundin majakka

Toinen saariston suosittu nähtävyys on Ritgrundin puinen majakka, joka on rakennettu vuonna 1863. Majakka sijaitsee Raippaluodon koillispuolella, pienellä saarella. Etenkin veneilijät sekä melojat suosivat tätä kohdetta. Kannattaa käydä katsomassa!

Muista käydä alueen luontopoluilla: reittejä myös perheen pienimmille

Merenkurkun saaristossa on paljon luontopolkuja, jotka soveltuvat jopa perheen pienimmille sekä huonokuntoisille aikuisille. Riippuen luontopolusta, on kulkuaika 1–3 tunnin välissä. Osa reiteistä on avoinna myös talvisin. 

Nämä luontopolut kannattaa kokea:

  1. Bodvattnetinkierto
  2. Öjenin luontopolku

Bodvattnetinkierto (noin 4 km)

Bodvattnetinkierto on helppo luontopolku, jonka kulkee 1,5 tunnissa. Reitin kulkvate myös perheet ja  pienet lapset, sen helppokulkuisen maaston ansiosta. Reitin aloituspiste on Svedjehamnin kalasataman pysäköintialueella. Talvikunnossa pitoa ei kuitenkaan ole.

Öjenin luontopolku (noin 4,5 km)

Öjenin luontopolku soveltuu kaikille, mutta parhaiten siitä nauttii hieman paremman fyysisen kunnon omaavat aikuiset. Kulkuaika on noin 2,5 tuntia, kunkeli on hyvä. Maasto on kuitenkin helppokulkuista, eli myös perheen kanssa voi lähteä Öjenin luontopolulle. Aloitus on Vaasasta Sundomiin kulkevan tien varrella (pysäköintialue).

Merenkurkun saariston aktiviteetit – nauti kalastamisesta tai lähde melontaretkelle

Jokaiselle löytyy varmasti mieluisaa aktiviteettia. Voit vuokrata itsellesi vaikkapa pyörän, ja lähteä ihastelemaan maisemia. Merenkurkun saariston sydän on kuitenkin vesi, eli meidän suosikkiaktiviteetit ovat melonta, sekä kalastaminen. Molempiin löytyy loistavat puitteet!

Melonta

Merenkurkun saariston alueella on suorastaan fantastiset melontareitit. Alueella on jopa 5 600 saarta sekä useita kilometrejä rantaviivaa. Alussa mainittu saaristolabyrintti alkaa Björkön Svedjehamnista,  joka tarjoaa melontaan uskomattomat puitteet. 

Melonnan lomassa voit pysähtyä esimerkiksi laavulle paistamaan makkaraa. Alueelta voi vuokrata kajakin, ja saat myös kartan parhaimpiin melontareitteihin. 

Kalastus

Saaristossa on loistavat puitteet kalastukselle, vuodenajasta riippumatta. Rannat ovat varsin kivikkoisia ja matalia, mikä takaa hyvät kala-apajat. Raippaluodon sillan alue on tunnetusti hyvä kalapaikka, ainakin kesällä. Saaliiksi saa usein ahventa, haukia, sekä silakoita. 

Talvella Raippaluodon tai Björkön sisäsaariston alueet ovat parhaat vaihtoehdot. Siellä voikin nähdä kymmeniä pilkkijöitä jokaisena talvipäivänä.

Merenkurkun saariston majoittuminen ja muut palvelut

Merenkurkun saaristo sijaitsee Vaasan kupeessa, joten läheltä löytyy kaikki tarvittava – kuten kauppoja , sekä ravintoloita. Voit käydä hakemassa patikointiin tarvittavat välineet, sekä eväät, muutaman minuutin ajomatkan päästä. 

Majoittuminen onnistuu Vaasan hotelleissa. Voit myös yöpyä teltassa Merenkurkun saariston alueella, sillä se kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Luonnollisesti alueelta löytyy myös monia vuokramökkejä, jos et halua yöpyä taivasalla. 

Haluamme vielä muistuttaa, että avotulen tekeminen on sallittua vain sille erikseen merkatuilla paikoilla. Et voi tehdä nuotiota tai avotulta automaattisesti teltan viereen – joten katso teltalle paikka sen mukaisesti. 

About Toimitus

Check Also

Parhaat paikat Vaasan yöelämässä

Jokaisessa kaupungissa on omanlaisensa yöelämä. Vaasassa on vaihtoehtoja niin rauhallisessa pubissa istuskeluun, trendikkäiden cocktailien siemailuun …

Vastaa