Taskutrumpetti soi Vaasan rannoilla
Seppo Lemponen on jo kymmenen vuoden aikana viihdyttänyt keväisin aamuvirkkuja vaasalaisia trumpetin soitolla kaupungin rannoilla. Useimmiten Sepon soittoa voi kuunnelle Vaskiluodossa tai Hietalahden Villan läheisyydssä-
Monet aamuisin rantoja pitkin töihin kiirehtineet ovat keväisin hämmästelleet trumpetin ääntä. Tänä keväänä trumpetti on soinut rannoilla jo huhtikuun puolella. Uteliaimmat ovat kurvanneet katsomaan lähempää ja rohkeimmat ovat ryhtyneet tekemään tuttavuutta soittajan kanssa. Yksi näistä rohkeista on Erkki Heikkilä (74), monen vaasalaisen tuntema pesäpalloilija ja tenniksen harrastaja.
-Tämä on jo vaikka kuinka mones vuosi kun kuuntelen Seppoa aamulenkkini aikana. Olemme vuosien aikana tulleet myös tutuiksi. Ensin hieman hämmästelin ja arastelin mutta nyt kuuntelen Seppoa aina kun siihen on tilaisuus, sanoo itsekin musiikkia harrastava Heikkilä. Heikkilä laulaa nykysin SLEY:n kuorossa.
Trumpetisti, Seppo Lemponen (70), myöntää että Heikkilän kanssa on monena aamuna tullut puhuttua musiikista jos muistakin asioista. Lemponen on viihdyttänyt vaasalaisia soitollaan kevätaamusin jo kymmen vuotta.
Hakuja: Seppo Lemponen, taskutrumpetti, Swingistä boppiin, hepistä hippiin: Jazzmuusikoiden kieli uudisti kulttuuria, Swing to Bop-Hep to Hip: A Study in Jazz Parlance, hep talk.
Iskelmiä, virsiä ja jazzstandardeja
-Yleensä avaan aamun virrellä. Sitten jatkan jollakin teemalla, joka sopii päivään tai omaan tunnelmaani. Esimerkiksi huhtikuussa oli vielä hiihtokeli kun aloitin. Jos näköpiiriini tuli hiihtäjä, niin soitin vanhan kansakoulussa opitun ”Suksimiehen laulun” sen joka menee jotenkin, että ”Ulos sukset survaiskaa..
-Joskus valitsen aamun teemaksi sydämen. ”Niin pieni ihmissydän on..” ja sitä rataa. Jos näen aamulenkillä koiran ulkoiluttajan, saatan soittaa Patty Pagen vanhan iskelman ”Hauva ikkunassa”. Se johtaa yleensä siihen että hauvanomistaja tulee juttelelmaan.
Taskutrumpetti laulaa
Seppo Lemponen kantaa soitintaan mukanaa, missä sitten liikkuukin. Soitin on ns. taskutrumpetti. Tarkemmin sanottuna Jupiter-merkkinen ja Taivanissa valmistettu aivan oikea trumpetti, mutta koko on kutistettu alle puoleen tavallisen trumperin koosta. Lemponen soittaa taskutrumpettiaan tavallisen trumpetin suukappaleella.
-Ihmiset ovat kiinnostuneita soitostani- Kukaan ei ole poistunut suu mutrussa. Soitin kerran Pärnussa Raimond Valgren patsaan äärellä kun paikalle hälytttiin Pärnu Postimies-lenhden toimittaja, sanoo Lemponen ja näyttää lehtileikettä. Kuvassa kaksi muusikkoa kohtaavat: pronssinen ja elävä.
Vain harva suomalainen tuntee Valgren nimeltä mutta hänen sävelmänsä, esimerkiksi Saarenmaan valssi, ovat tunttuja lähes kaikille suomalaisille. Voi sanoa että Valgre oli Viroin Toivo Kärki.
Raimond Valgre
Raimond Valgre oli vienyt säveltämänsä Saarenmaan valssin Viron säveltäjäliiton nuorisojaostolle. Valssi oli tuolloin kirjoitettu molliin, mutta Valgrea kehotettiin muuttamaan se duuriin, jotta sävel ei riitelisi tekstin kanssa. Valgre teki työtä käskettyä, ja duurissa ollut Saarenmaan valssi hyväksyttiinkin jaostossa heti. Sitä laitettiin levyttämään nuori Georg Ots ja varsin pian laulusta muodostui virolaisten lempivalssi. Raimond Valgre ei päässyt koskaan itse nauttimaan säveltämänsä valssin suosiosta, koska menehtyi vain reilun vuoden kuluttua sävellyksen valmistumisesta, 36-vuotiaana 31. joulukuuta 1949. Saarenmaalla järjestetään kesäisin Valgren nimeä kantava valssifestivaali.
Kerrotaan että Valgre menhtyi osittain mielenterveysongelmien seurauksena. Hänet yritettiin pakottaa säveltämään miehittäjän haluamaa musiikkia, mihin hän ei suostunut. Seppo Lemposella on repertoaarissaan useita Valgren sävelmämiä kappalaita.
Tunteella
-Yleensä soitan tunteen pohjalta, mutta vanhana muusikkona tottelen aina myös kuuntelijoiden toivomuksia. Jos aamukonsertin aikana paikalle tulee Pauli Ilo, niin tiedän pyytämättäkin, ettö hän haluaa kuulla ”Uinuvalla laguunilla”. Jos en tunne pyydettyä sävelmää, niin lupaa harjoitella sen.
-Teen nykyään vielä jonkin verran sellaisia keikkoja, joista ei makseta mitään. Valitettavasti hautajaisia on pyyntöjen joukossa nykyään enemmän kuin ristiäisiä, hymähtää Lemponen.
Seppo Lemponen
Seppo Lemponen on fil. tri, muusikko ja Jazzrytmi-lehden avustaja. Lemponen on myös suosittu luennoitsija, jonka skaala ulotuu aina valvontakomission kieltämistä iskelmistä improvisoinnin saloihin ja muusikoiden käyttämän englanninkielen muuttumiseen swingistä hip-hoppiin.
Lemponen (s. 23.5.1935) on tullut ylioppilaaksi Kauhavan Keskikoulusta ja
Lukiosta 1954, valmistunut filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta
1964 ja filosofian lisensiaatiksi Jyväskylän yliopistosta 1998. Hän on
toiminut Seinäjoen kauppaoppilaitoksen englannin ja saksan lehtorina
1961-66, Vaasan kauppaoppilaitoksen englannin lehtorina 1966-68 ja Vaasan
Kauppakorkeakoulun ja korkeakoulun englannin lehtorina 1968-85. Lisäksi
hän oli tanssimuusikkona vuodesta 1953, Kullervo Linnan orkesterin
jäsenenä 1957-60 ja Vasa Big Bandin pasunistina ja kitaristina 1968-85.
Hän on edelleen v. 1970 perustamansa jazzyhtyeen “Soft Sounds” trumpetisti
ja pasunisti.
Keskustelu foorumisa: