Billigst Strøm 2019 | Kalkulator Forbrukslån | Näyttö | Pris på Vindusmontør | Livsforsikring | Tyverialarm | Kredittkort Avbestillingsforsikring | Mobilselskaper i Norge

Nandor Mikola


Nandor Mikola on poissa

Akvarelli: Huippuvuoret:  NANDOR Jozsef MIKOLA (ent. Mikolajcsik)

Syntynyt 27.11.1911 Budapest, Unkari – k. 03.05. 2006 Vaasa.  Puoliso 1. Salli M., o.s. Oraste, k. 2. Tuulikki M., o.s. Uotila, er.3. eläkaläinen Anelma (Anne) Korvenmaa. lapset Jouko, s. 1939, Eeva, s. 1948, Elina, Kajan, s. 1951, Marjatta, s. 1954. Vanhemmat litografi Ignéc Mikolajcsik ja Irma M., o.s. Buzera.

Katkelma Nandaorin nettisivulta

Unkarissa syntynyt (1911) mutta pohjalaiseksi kasvanut Nándor Mikola on omistanut elämänsä akvarellille. Hänen pitkään taiteilijauraansa mahtuu useita eri kausia – uusiutuminen on hänelle elintärkeää – mutta luonto on aina toiminut kaiken Mikolan taiteellisen luovuuden lähtökohtana. Enemmän sydämellä kuin järjellä maalaava Mikola ammentaa innoituksensa luonnosta, sen väreistä ja muodoista, maiseman rytmistä, valoista ja varjoista. Vaikka maalauksissa olisikin esittävä aihe, eivät ne kuitenkaan ole naturalistisia kuvia, vaan pikemmin henkilökohtaisen luonnonkokemuksen esityksiä. Tunnelma on aina tärkeintä.

Pelkistämisen kautta Mikola pyrkii tuomaan esiin vain sen minkä katsoo kokemuksessaan kaikista olennaisimmaksi. Tämä pyrkimys on nähtävissä sekä akvarellitaiteen klassisten aiheiden – asetelmien ja maisemien – kuvauksissa, että abstrakteissa valo- ja väritutkielmissa. Kaikki turha karsiutuu pois.

Nandor Mikola

http://www.mikolamuseo.com/

Keskustelu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Ojaharju raitistui kuolemanhädässä

Iso mies ei aina ole herkkä, mutta Jomppa on. Hän on rehevä kuin renessanssiruhtinas. Jompan elämä on ollut värikästä aaltoliikettä; hän on maistanut nautintoja ja kärsinyt krapulaa. Ehkä hän on nähnyt enemmän kuin me muut, tavalliset elämän tallaajat.

Vastaa