Lakialoitteiden käsittely on vinoutunut
Tiistai 04.08.2015
Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) kertoo viime viikon lehdissä, miten lakivaliokunnan tulee toimia, kun uusi kansalaisaloite homoavioliittolakia vastaan tulee eduskunnan ja hänen valiokuntansa käsittelyyn. Hän kertoo, että aloite käsitellään asiallisesti, aivan kuten kaikki muutkin kansalaisaloitteet.
Kuten muistamme, lakivaliokunta vastusti viime eduskuntakaudella avioliittolakia, mutta se päätyi kuitenkin eduskuntaan ja hyväksyttiin.
Kun nyt näemme, miten kansalaisaloitteita puolesta ja vastaan aletaan käsitellä eduskunnassa, esitän kysymyksen eduskunnan puhemiehille, oikeusministerille ja lakivaliokunnan puheenjohtajalle: miten on mahdollista, että sosiaali- ja terveysvaliokunta kieltäytyi viime eduskuntakaudella viemästä kansanedustajien omaa lakialoitetta eduskuntaan.
Lakialoite, johon viittaan, oli 121 kansanedustajan allekirjoittama, eli eduskunnan suuri enemmistö oli sen allekirjoittanut. Tämä laki olisi tuonut eläkeläisille oikeuden eläkeyhtiöiden hallintoneuvostoissa valvoa keräämäänsä pääomaa, jota työeläkeyhtiöt hallitsevat.
Tämä lakialoite hylättiin silloin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, minkä takia se ei koskaan päätynyt eduskunnan käsiteltäväksi.
Onko uudella lailla, jonka puolesta on kerätty netissä helposti 50 000 allekirjoitusta, korkeampi prioriteetti kuin lakialoitteella, jonka Suomen kansan demokraattisin menoin valitun eduskunnan suuri enemmistö on asettanut ja allekirjoittanut?
Lars Gästgivars
Entinen kansanedustaja, Hylätyn lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Mustasaari