Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Apua digiassistentiltä

Apua digiassistentiltä

Digiassistentti auttaa Vaasalaisia kotitalouksia

ja pienyrityksiä arjen digihaasteissa

Digi kehittyy vauhdikkaasti ja oikein tuotettuna sekä käytettynä tämä helpottaa päivittiästä arkeamme tuoden mukanaan tehokkuutta sekä säästöjä niin kukkaroon kuin kalenteriin. Enemmän vähemmällä kuten sanotaan. Laskujen maksaminen, yhteydenpito ja ajan varaaminen verkossa ovat muutamia hyviä esimerkkejä elämää helpottavista digitaalisista asioista.

Näin ruusuista kaikki ei välttämättä aina silti ole. Palveluiden tarjoajat sekä laitteiden valmistajat luottavat kykyymme omaksua jatkuvasti uusia asioita ja käyttäjiltä vaaditaankin paljon ”digiymmärrystä”. Digin kehittyessä pidemmälle ja henkilökohtaisen palvelun siirtyessä uusiin kanaviin ovat myös ongelmat tulleet hyvin esille. Käyttäjäkunnasta löytyy myös ihmisiä joille perusasiatkin kuten sähköpostin käyttö voivat tuottaa haasteita.

Miten saan käyttööni matkapuhelimen jos siihen vaaditaan käyttäjätili joka puolestaan tarvitsee toimakseen sähköpostiosoitteen? Entä kuinka hoituvat laajakaistan asennus tai nettiostaminen? Miten suojaudun tietoturvauhkilta käydessäni verkkopankissa?

Digistä on tullut jopa mörkö eikä mikään ihme. Teknologia sekä ympärillä tuotettavat palvelut ovat menneet niin nopeasti eteenpäin että jopa elämänsä alalla työskennelleen asiantuntijankin on haastavaa seurata alati muuttuvia trendejä. Myös tarjontaa on todella paljon ja joskus niin kuluttajien kuin pk-yritysten edustajienkin on vaikeaa hahmottaa omia tarpeitaan. Näin ollen emme voi puhua vain perinteisestä ”ATK-tuesta” sillä kysymyksiä voi tulla laidasta laitaan. Siinä missä aikaisemmin kuluttajan tietokoneelle asennettiin sovellus ja opastettiin käytössä niin nyt mukana on lisäksi mm. sosiaalinen media, verkkopalvelut- ja kaupat sekä turvallisuus. Yritykset miettivät myös esimerkiksi markkinointia, toiminnan tehokkuutta, asiakaskokemusta sekä kilpailukyvyn lisäämistä.

Tietoturva herättää huolta.

Tietokoneita lukitaan lunnaita vastaan, pankkikortteja höylätään ulkomailla ja identiteettivarkauksia tapahtuu päivittäin. Suurin osa verkossa tapahtuvista rikoksista olisi silti estettävissä maanläheisellä järjenkäytöllä sekä hyvällä opastuksella.

Vuonna 2016 uutisoitiin jopa ilmalämpöpumpuista, jotka olivat päätyneet tietoturvahyökkäyksen kohteeksi sekä valjastettu hakkereiden käyttöön, laajakaistaliittymiä jouduttiin sulkemaan tuolloin operaattorien toimesta. Myös muidenkin laitteiden kuten digiboksien tai televisioiden asentaminen saattavat olla vaativia tehtäviä sillä nämäkin kun voivat pyytää yhteyttä nettiin päivityksien tai sisällön toivossa. On hyvä tiedostaa, kannattaako kaikkia laitteita edes kytkeä verkkoon ja mikäli näin tekee niin ovatko ne asianmukaisesti suojattuina.

Fyysisen tietoturvan lisäksi on huolehdittava nettiin jaettavista tiedoista. Jakaminen kun on usein edellytyksenä käytölle, jonka avulla nämä palvelut kuten Facebook toimivat. Vuonna 2018 voimaan tulevien uusien EU:n tietosuoja-asetusten tulisi lisätä kuluttajille ymmärrystä siitä mitä tietoja hänestä kerätään, mihin tarkoituksiin sekä mahdollisuutta näiden poistoon. Tämä ei silti ole tae turvallisuudesta ja tietojen luovuttamisessa tulee pitää hoksottimet jatkuvasti hereillä, mitä ja miksi tai kenelle luovuttaa. Erityisesti henkilökohtaisten tietojen kuten pankkitunnusten tai luottokorttien kanssa on pysyttävä erityisen valppaana sekä sosiaalisessa mediassa jaettavien tietojen tai päivityksien kanssa on syytä olla tarkkana.

Digi on tullut jäädäkseen.

Kaikesta huolimatta kehitys menee junan tavoin eteenpäin ja maailma digitalisoituu. On kyse sitten kotitalouksista tai yrityksistä niin tässä Digiassistentti toimii tukena. Perinteisten tuki- ja asennuspalveluiden lisäksi tarjontaan kuuluvat erilaiset opastukset ja koulutukset yksilöllisesti sekä ryhmille, joita toteutetaan esimerkiksi tietokoneen, sähköpostin, sosiaalisen median tai tietoturvan perusteisiin liittyen.

Kannattaa avoimesti kysyä ja kertoa tarpeistaan sillä ei ole niin pientä murhetta tai suurta projektia etteikö apua löytyisi – tässä on veivattu digiä liki kaksikymmentä vuotta ja mukaan mahtuu kaikkea kotitalouksista kansainvälisiin varustamoyhtiöihin sekä kaikkea siltä väliltä. Digiassistentti auttaa mielellään.

Palvelemme numerossa 044 981 9422 sekä sähköpostitse kim@digiassistentti.fi. Teemme koti- ja yrityskäyntejä Vaasan alueella sekä pääkaupunkiseudulla. Voit myös tutustua Digiassistenttiin tarkemmin osoitteessa www.digiassistentti.fi.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa