Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Tuhkarokko tarttuu helposti

Tuhkarokko tarttuu helposti

THL ohjeistaa:

Toimi näin, kun epäilet tuhkarokkoa

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivotulehduksen tai keuhkokuumeen.

  • Itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen.

  • Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Kasvoilta vartalolle leviävä ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

  • Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo vuorokauden ennen ensioireita) ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Mikäli olet altistunut tuhkarokolle ja sinulla on tuhkarokkoon viittaavia oireita:

  • Ota ensin puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen tai sinua hoitavaan tahoon ja kerro tartunnan mahdollisuudesta. Näin sinut voidaan ohjata tutkimuksiin ja hoitoon tavanomaisten odotustilojen ohi. Tällä vältetään muiden potilaiden altistuminen.

Kaksi tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti (MPR) rokoteannosta tai aiemmin sairastettu tuhkarokko antavat hyvän suojan tautia vastaan.

Henkilöä, jonka rokotussuoja on vajaa, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotussuojan täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton.

Kuva: terve.fi

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Reittien kunnossapito tärkeätä

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, …

Vastaa