Solcellepanel | Beste Forbrukslån 2019 | Best i Test Varmepumpe | Sammenlign Varmepumper | Forsikring | Boligalarm Test | Beste kredittkort 2019 | Billig Mobilbutikk
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Syntyykö Mustikkamaasta lihava riita?

Syntyykö Mustikkamaasta lihava riita?

Varavaltuutettu Juha Tuomikosk

Mustikkamaa aiheuttaa ristiriitoja

VAASAN KAUPUNKI HALUAA OSTAA MUSTIKKAMAAN ABB:LTÄ. Mustikkamaa on Melaniemen ja ABB:n välissä oleva 40 hehtaarin metsäalue, jossa on kaupunkioloissa hyvin merkittävä lajien ja biotyyppien kirjo.

Asia koskettaa minua sikäli, että asun kolmen minuutin kävelymatkan päässä Mustikkamaasta ja kävelen siellä usein, mieluiten maastossa kumisaappaat jalassa ja loppukesästä marjaämpäri kädessä.

Tarkennan vielä, että en ole vielä päättänyt, mitä mieltä tarkalleen olen Mustikkamaan kaupasta ja alueen rakentamisesta. En hyväksy missään tapauksessa alueelle yhtä laajaa rakennusoikeutta kuin vuonna 2007 kaatuneessa kaavassa. Suurin osa alueesta tulee suojella sen luonto- ja virkistysarvojen vuoksi.

Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso perustelee kauppaa kaupungin tonttipolitiikalla : kaavoitettua maata pitäisi olla aina kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Mustikkamaasta yritettiin tehdä viime vuosikymmenellä asemakaava, mutta se kaatui 2007 Vaasan ympäristöseuran valitukseen. Asemakaava olisi täyttänyt noin puolet Mustikkamaasta lähinnä rivi- ja omakotitaloilla. Korkealaakso selittää kaavan kaatumisen syyksi liian tiiviin rakentamistavoitteen.

Nyt Mustikkamaa on merkittynä vain yleisluontoisissa kaavoissa, joiden perusteella ei voi tehdä rakentamispäätöksiä (Vaasan yleiskaava 2030 ja Vaasan laatukäytävän osayleiskaava).

Pohjalaisen toimittaja haastatteli minua asiasta ja siteerasi minua tämän päivän lehdessä (tässä hieman lyhennettynä) :

Vihreiden varavaltuutetun Juha Tuomikosken tunnelmat ovat ristiriitaiset.

Ensinnäkin hänestä kyseessä on kaunis metsä, joka pitää säästää. (…) Toisaalta vihreät kannattavat tiivistä yhdyskuntarakennetta, minkä vuoksi kaupunkialuetta pitäisi yrittää tiivistää.

-Haluamme silti, että lähiluontoa säästetään ja uhanalaisia lajeja suojellaan.

Tuomikosken mukaan tältä pohjalta voi tehdä monenlaisia ratkaisuja.

-Lopputuloksena pitäisi olla jonkinlainen kompromissi tästä kaikesta.”

Vaasan ympäristöseuran varapuheenjohtaja Göran Ekström ei sen sijaan puhu kompromisseista, vaan tuomitsee alueen rakentamisen aika suoraan :

-Uskon, että seura on edelleen samoilla linjoilla. Mitä enemmän tutkimuksia ja tietoa tulee, sitä tärkeämmäksi lähiluonnon merkitys ihmiselle on havaittu.”

Mustikkamaan alue tullee lähiaikoina valtuuston käsittelyyn. Ensimmäisessä vaiheessa ei vielä puhuta rakentamisesta vaan maan ostamisesta ABB:ltä. Alueen hinta on alustavan sopimuksen mukaan 1,3 miljoonaa euroa. Hinta kertoo, että aluetta ollaan ostamassa rakentamistarkoituksessa – pelkän metsän hinta olisi murto-osa tästä.

Tarkennan vielä, että en ole vielä päättänyt, mitä mieltä tarkalleen olen Mustikkamaan kaupasta ja alueen rakentamisesta. En hyväksy missään tapauksessa alueelle yhtä laajaa rakennusoikeutta kuin vuonna 2007 kaatuneessa kaavassa. Suurin osa alueesta tulee suojella sen luonto- ja virkistysarvojen vuoksi.

Ennen lopullista päätöksentekoa haluan keskustella vihreän valtuustoryhmän, kaavoittajien, ympäristöseuran ja Melaniemen-Huutoniemen asukkaiden kanssa.

Juha Tuomikoski

Vaasan Vihreät

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa