Home / Kolumnit / Läpinäkyvyyttä europarlamenttiin

Läpinäkyvyyttä europarlamenttiin

Europarlamentaarikkojen touhuista

halutaan saada läpinäkyvämpiä

Täytyy myöntää, että yllätyin. Tiesittekö, että me europarlamentaarikot saamme olla samanaikaisesti lobbareiden palkkalistoilla ja harrastaa ammattimaista lobbausta? Minä en rehellisesti sanoen tiennyt, ja luvalla sanoen se on kyllä aivan järjetöntä.

Opin tämän britannialaisen demarikollega Richard Corbettin raportista. Corbettin raportti herätti etukäteen vipinää europarlamentaarikkojen keskuudessa, koska siinä puututaan siihen, mitä me parlamentaarikot saamme jatkossa tehdä, mistä voimme ottaa vastaan rahaa ja keitä voimme tavata. Viralliselta nimeltään raportti on Euroopan parlamentin työjärjestyksen yleinen tarkistaminen ja se hyväksyttiin viime vuoden viimeisessä täysistunnossa.

Raportin widea on, että lakien säätämisestä ja meidän lainsäätäjien touhuista halutaan läpinäkyvämpiä. Kannatan tätä tietenkin lämpimästi – omat lobbari- ja muut työtapaamiseni olen jo pitkään julkaissut uutiskirjeessäni.

Uudistuksiin kuuluvat muun muassa tuon alussa mainitun järjettömyyden poistaminen ja meppien omistuksien tarkempi julkaiseminen. Kirjallisten kysymysten ja päätöslauselmaesitysten määrää rajoitetaan, sillä jotkut tehtailevat niitä vain aktiivisuuspisteiden toivossa.

Raportöörit eli kunkin lain valmistelusta vastaavat edustajat saavat luvan kertoa, keitä lobbareita ja asiantuntijoita ovat lain valmistelun aikana tavanneet.

Lobbareitakin rajoitetaan. On ollut muutamia tapauksia, joissa suuryritys, esimerkiksi Ikea, Google tai McDonald’s, on kutsuttu parlamenttiin kertomaan verojärjestelyistään, mutta ne eivät ole noudattaneet kutsua. Jatkossa moinen toiminta johtaisi lobbauslupien perumiseen.

Corbett ehdotti myös, että mepit saisivat jatkossa tavata vain rekisteröityneitä lobbareita. Tätä en kannattanut, sillä olen tavannut esimerkiksi ihmisoikeus-, perusoikeus-, nais- ja ympäristöjärjestöjä, jotka eivät ole rekisteröityneet, koska ovat pieniä ja tekevät pääasiassa ihan muita hommia kuin lobbausta Brysselissä.

Myös käytöstavoistamme pidetään parempaa huolta. Jatkossa meppejä voidaan rangaista ankarammin, mikäli he päättävät huudella rasistisia tai muuten herjaavia kommentteja täysistunnossa. Kyllä, sellaistakin valitettavasti tapahtuu. Jatkossa huonosti käyttäytyvä meppi voidaan sulkea pois paitsi istunnosta, myös kaikista parlamentin edustustilaisuuksista, valiokuntamatkoilta ja muista ulkopuolisten kanssa järjestettävistä tilaisuuksista jopa vuodeksi. Laadukkaampaa keskustelua tarvitaan nyt kaikkialla, myös Euroopan parlamentissa.

MIAPETRA KUMPULA-NATRI

europarlamentaarikko

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa