Soittoniekka


Oon soittoniekka huoleton?

Kovin vähän vaihtelua oli lauantaina soittajan musiikissa Euromarketin edessä.

Mies soittaa lauantaina haitaria Euromarketin edessä hiukan ennen puolta päivää. ”Soittaa” on ehkä liikaa sanottu, sillä haitarista kuuluu vain kolme säveltä eri järjestyksessä: Tuu-tii-taa- tii-tuu-taa ja taa-tii-tuu.


Äkkiä muistan, että olen kerran aikaisemmin kuunnellut samanlaista soittoa vieraillessani mielisairaalassa. Tällä en missään nimessä halua leimata soittajaa, vaan ainoastaan etsiä ilmiölle selityksen.

Soittoniekkoja on monta


Viime viikolla ilmestyi Vaasan katukuvaan ainakin kaksi tai kolme muutakin soittoniekkaa, joiden soittimesta ei kuulunut ”oikeata” soittoa, vaan ainoastaan epämääräistä näpelöintiä . Soittajat olivat sijoittuneet ympäri kaupunki aivan uusiin asemiin – H&M:n etuoven läheisyyteen, K-Vikingin pääoven viereen ja KappAhlin pääoven lähelle. Kaikkia yhdisti sama dramaturgia.


Soittajat istuivat pienellä jakkaralla kokoon lyyhistyneenä, siis aivan väärässä asennossa soittimen oikeaan soittotapaan nähden. Alistunut ja painunut asento ilmentää nöyryyttä ja on tyypillinen asento kerjäläisille. Siitä sainkin ajatukset, että kysymys on ohjatusta näytelmästä, jonka tarkoituksena on herättää sääliä ja auttaa näin rahan keräämisessä.


Mieleeni tuli heti Kerjäläisooppera. Jossain miesten taustalla häärii kerjäläisten kuningas Peachum, joka on organisoinut ja ideoinut kaiken ja pitää lankoja tiukasti käsissään. Tähän dramaturgiaan kuuluu sekin, että jossakin nurkassa vilahtaa myös Puukko-Mackie. Mackien tehtävänä on pitää huoli siitä, että soittajat pitävät näppinsä erossa keräysastiana toimivasta viilikupista.


Ajatus on absurdi, jopa mahdoton, mutta on maailmassa oudoimpiakin asioita nähty. Ei nimittäin voi olla pelkkä sattuma, että useassa paikassa eri puolilla kaupunkia soittavat soittoniekat toimivat saman konseptin mukaan.


Kysymys ei ole suomalaisista katumuusikoista.

Keskustelu aiheesta:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa