Strømpriser | Forbrukslån lav Rente | Sikringsskap | Paras Hiiri 2019 | Billigste Forsikringsselskap 2019 | Alarm | Kredittkort i Utlandet | Billig Mobil

Seppo Raunala

Seppo Raunala
Vaasan eniten myynyt taiteilija

Seppo Raunala, Vaasan taidekerhon
Atelje Torni, Pitkäkatu 66 sisäpiha,
14.5 saakka ti-su 11-19.00

Seppo Raunala (58) on tuttu näky katukuvassa. Laiha, nälkiintyneen näköinen mies taulu kainalossa. Monet ovat tietävinään, että taulu on useimmiten vielä märkä luomistyön jäjiltä ja se on pantava nopeasti kiertoon hinnalla, jonka voi aina sopia taiteilijan kanssa.

-Monessa tapauksessa se pitääkin paikkansa. Maalaan paljon lateksilla, joten taulu kuivaa nopeasti. Taulu on kuiva viimeistään siinä vaiheessa, kun se on asiakkaan seinällä, myöntää Raunala.

Seppo Raunala kävi syntymässä Kauhajoella, mutta hänet adoptoitiin jo 3 kuukautisena Vaasaan. Kaupungin katuja mies on nyt tallannut 58 vuotta.


Hymistelyä on ollut koko elämä

-Maalaaminen on ollut minulle elämäntapa, lukuun ottamatta niitä viittä vuotta ennen armeijaa, jotka olin VR:llä autokuskin apulaisena. Armeijassa minusta tuli holisti. Kaikki kapiaisetkin oli juoppoja, sanoo Raunala ja katsoo haastattelijaa silmiin.

-Armeijan jälkeen elettiin Suomessa hippiaikaa ja innostuin psykedeelisistä julisteista. Maalasin niiden mukaan kämppäni seinät ja jotenkin se vain jäi päälle. Taiteilija Veikko Takalan nuorin tytär Riitta, tutustuttii minut isäänsä ja Veikolta olen saanut paljon kannustusta ja ymmärrystä, sanoo Raunala.

Ehkä Takalaakin suurempi vaikuttaja on ollut vaasalainen modernisti ja näkijä, Pentti Uusikylä. Raunala kertoo anekdootin, jolla on hänelle selvästi syvällinen merkitys. Kun Uuusikylältä kysyttiin kerran,että ” Mitä tuo tuommoonen esittää” Taiteilija vastasi, että ”Ei se mitään esitä, se ilmaisoo”.

Juuri tästä on kysymys Seppo Raunalan töissä. Liputtajat ja laputtajat pysyköön poissa. Raunala ei tunnusta mitään ismiä, vaan sanoo, että hänen työnsä ovat heijastuksia omasta levottomuudesta.

-Ne ovat spontaaneja purkauksia, levottomuuden ja stressin poistamista. Koko elämäni on ollut samaa hallittua kaaosta, mutta ehkä minussa on pohjimmiltaan selviytyjä. En osaa sanoa, mikä olisi ollut se toinen vaihtoehto.

-Sain kasvatusvanhemmiltani hyvä alun elämälleni. Ehkä joku toinen ympäristö ja toinen kaveripiiri olisi johtanut johonkin muuhun. Kuka sen osaa sanoa?

Minulla on itseironian taju

-Pyrin olemaan itselleni rehellinen vaikka raiskasinkin oman moraalini jossakin vaiheessa. Juuri nyt pyrin selviytymään tekemisen kautta. Käyn melkein päivittäin AA:ssa ja olen pystynyt selvittämään itselleni monia asoita. Minulla on vahva itseironian taju.

-Tällä hetkellä suunnittelen toista yksityisnäyttelyäni syksyksi. Tarkoitukseni on kesän aikana maalata tauluja, jotka ovat 90 prosenttisesti realistisia.

-Viinakin tuntuu olevan hallinnassa. Voi olla, että jos olen vääräässä paikassa oikeaan aikaan, niin otan kunnon perskännin, mutta siihen se sitten jää suunnittelee Raunala.

Seppo Raunala on selvästi hämmentynyt uudesta tilanteesta ja iloinen ja kiitollinen siitä, että Vaasan taidekerhon jäsenet pyysivät hänet mukaan seuran näyttelytoimintaan.

Seppo olisi varmaan mykistynyt täysin, jos olisin muistanut sanoa, että hän on Vaasan eniten myynyt taiteilija. Vaasalaiskodeissa on satoja Raunalan tai Sebastian nimimerkillä signeerattuja töitä.

Toivottavasti mahdollisimman moni löytää Ateljer Tornin 16 työtä. Ne ovat nimittain tornigalleriaan kapuamisen arvoisia. Taulujen esteettinen ananyysi jääköön niile, jotka sen osaavat.

-On niillä hintakin, jos osaa kysyä, mutta ei se niin tärkeätä ole, sanoo taiteilija.

Keskustelu jatkuu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa