Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta /
Onko konstruktiivinen veistos sopimaton haudalle

Onko konstruktiivinen veistos sopimaton haudalle

Vaasan hautuumaavirkamiehet ovat hyväksyneet spiraaliveistokseni Railin ja tulevalle omalle haudalleni. Railin ja minun tuhkauurnat voidaan kaivaa veistokseni alle.

Sopiiko konstruktiivinen veistos haudalle

Halme haluaa kitscille vaihtoehdon

Sopiiko konstruktiivinen veistos haudalle vai onko ainoa sopiva veistos kristillisestä perinteestä nouseva enkeli tai kyyhky tai jokin muu selvästi perinteeseen liittyvä symboli.

-Tekosentimentaaliset enkelit, pulut ym. yleensä sallitaan, mutta abstrakti pieni veistos on niin vaarallinen ettei se Tampereen Kalevankankaan hautausmaalle sovi, ihmettelee vaasalainen arkkitehti Asko Halme.

Eläkkeellä oleva Vaasan kaupunginarkkitehti, konstruktivismille sydämeansä menettänyt Halme, haluaa haastaa perinteen kannattajat ja uudistajat keskustelemaan asiasta.

Halme ehdotti tekemäänsä pientä konstruktiivista veistosta vanheampiensa haudalle Tampereen Kalevankankaan hautausmaalle. Ehdotus tyrmättiin täysin.

Turvallisuuskysymys

-Valitettavasti muistomerkkisuunnitelmaa ei voida hyväksyä.

-Keskustelin asiasta hautaustoimen päällikön kanssa, ja myös muiden Kalevankankaan hautausmaan työnjohtajien kanssa, ja kaikki me olimme yksimielisiä asiasta vastaa Tampereen seurakunnan hautaus- ja puistopalvelut työnjlohta Aija Putkonen Halmeen viestiiin.

Perusteluina hylkäävälle päätökselle ovat:

-Koska veistoksessa on teräviä osia, voi esimerkiksi kumartuessaan kiven lähellä hoitotöitä tehtäessä  satuttaa itsensä. Myös alueen hautarivien
porrastus (takana oleva rivi korkeammalla) ja kapeat rivivälit aiheuttavat haasteita: työntekijät joutuvat tekemään rivivälien siistimistöitä, ja silloin on vaarana juuttua vaatteistaan kiinni muistomerkistä ulkoneviin
osiin, jolloin tasapainon pettäessä muistomerkki voi kaatua työntekijän päälle.

… – Kolmantena perusteena on alueen yhtenäinen ilme, vaikka alue voikin vaikuttaa ”tasapaksulta”, se kuitenkin kuvaa aikakautensa tyyliä.

Lue muut 2 perustelua jutun lopusta.

Visuaalista kitchiä perussuomalaisille

­- Eihän yksi pieni veistokseni olisi vanhempieni  hautaa paljon kohentanut mutta olisi voinut olla pieni muistutus persusuomalaisen kitsch-maun omaaville ohikulkijoille ja haudanhoitajille kitchin tarpeettomuudesta haudoilla.

-Tekosentimentaaliset enkelit, pulut ym. yleensä sallitaan, mutta abstrakti pieni veistos on niin vaarallinen ettei se hautausmaalle sovi. Nämä Tampereen hautuumaaihmiset ovat väittävinään että pieni veistos on “vaarallinen” kun se voi raapia ohikulkevaa haudanhoitajaa , jonka silloin pitäisi olla tavallista kömpelömpi.

-Kun on nähnyt näitä imeliä kuivakkaiden hautakivien päälle piristykseksi ostettuja enkeleitä, lintuja ym. mauttomuutta, niin rupesin epäilemään että olen jotenkin vaarallinen kun en ole riittävän “hengellinen” jota nämä figuratiiviset kitsch-esineet laajojen kansankerrostumien mielestä näyttävät edustavan .

– Tietysti on todettava, että näitä veistosteni vastustajia löytyy muistakin kuin uskovaisista. Nuoriso haluaa seurata muoteja ja figuratiiviset kirjalliset ja kertovat työt ovat siihen suureen yleisöön meneviä ja kaupallisesti tuottoisia.

– Hyvään rytmiin perustuvaa veistosta eivät jääkiekkopenkkiurheilijat ym. jaksa katsella.

Oma veistos minun ja Railin haudalle

– Hautuumaat ovat vastenmielisiä paikkoja vaikka tietää pian itsekin sellaiselle joutuvansa.

– Vaasan hautuumaavirkamiehet ovat onneksi hyväksyneet spiraaliveistokseni Railin ja tulevalle omalle haudalleni. Railin ja minun tuhkauurnat voidaan kaivaa veistokseni alle.

– Tietysti tilanne on sikäli helpompi hoidon ja ”vaaratilanteaiden” osalta, että tuolta alueelta vanhalla hautausmaalla ei hautojen reunakiviä ole poistettu. Mutta kun kävelee näiltä hautariveiltä hiukan pohjoiseen löytyy niitä uudisrationalisoituja hautarivejä.

-Tällaisia oli vielä enemmän Tampereella vanhempieni haudan ympärillä. Ideana varmasti se,että tulee halvaksi ja helpoksi koneella niittää ruoho hautakivien edestä.

– Kun Tampereen seurakunnalta pari viikkoa sitten tuli vanhempieni haudan hoitolasku huomasin mahdollisuuden ankean näköisen haudan parantamiseen pienellä veistoksellani hautakiven päällä. Lähetin ehdotuksen hautaustoimelle joka sen kuitenkin ”vaarallisena” hylkäsi. Spiraaliveistos ei ollut enkelin tai pulun näköiskuva. Oliko vaara fyysinen, psyykkinen, henkinen vai hengellinen?

Olen hiukan katkera, myönnän

– Hiukan subjektiivisesti arvioiden teen edelleen 84-vuotiaana parempia veistoksia kuin moni nuorempi kollega. Tämä on kuitenkin turhauttavaa hommaa kun asunto on omia ja Railin töitä pullollaan ja lahjotuksista päättävä museovirkailijatar kielsi enemmät lahjoitukseni kaupungille/rakennuksiini.

– Noissa viimeisissä veistoksissa olen yrittänyt purkaa aggressioni näiden rytmiin ja muotoihin. Vaikea arvata katsojan vaikutelmia. Tietysti joku “Kullervon kirous” – maalaus sadan vuoden takaa helpommin kertoisi kiukun.

Teksti laadittu Asko Halmeen yksityisviestien pohjalta:

Teksti: Tapio Parkkari

Kuva: Asko Halmea

Tampaereen seurakunta

Hei!
Valitettavasti muistomerkkisuunnitelmaa ei voida hyväksyä.

Keskustelin asiasta hautaustoimen päällikön kanssa, ja myös muiden Kalevankankaan hautausmaan työnjohtajien kanssa, ja kaikki me olimme yksimielisiä asiasta. Perusteluina hylkäävälle päätökselle ovat:

1. Hautausmaalla asioivien ja työskentelevien turvallisuus. Koska veistoksessa on teräviä osia, voi kumartuessaan kiven lähellä hoitotöitä tehtäessä  satuttaa itsensä. Myös alueen hautarivien porrastus (takana oleva rivi korkeammalla) ja kapeat rivivälit aiheuttavat haasteita: työntekijät joutuvat tekemään rivivälien siistimistöitä, ja silloin on vaarana juuttua vaatteistaan kiinni muistomerkistä ulkoneviin osiin, jolloin tasapainon pettäessä muistomerkki voi kaatua työntekijän päälle.

2. Muistomerkki voidaan joutua poistamaan viereisiin hautoihin mahdollisesti tulevien arkkuhautausten vuoksi. Vaikka suunnitelmassa veistos on sijoitettu muistomerkin toiseen reunaan, se on kooltaan niin iso, että emme pysty
veistosta vaurioittamatta nostamaan muistomerkkiä paikaltaan normaaleja työmenetelmiämme käyttäen.

3. Kolmantena perusteena on alueen yhtenäinen ilme (vaikka alue voikin vaikuttaa ”tasapaksulta”, se kuitenkin kuvaa aikakautensa tyyliä).

Toivottavasti veistokselle löytyy sijoituspaikka, ja hyvää kevään alkua!

Aija Putkonen

Työnjohtaja

Hautaus- ja puistopalvelut

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa