Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Tex Willer ja keräilykuvat

Näe syvemmälle Vaasaan: Tex Willer ja keräilykuvat

Viisikymmenluku ja 60-luvun alku olivat keräilyn kulta-aikaa. Me Palosaaren pojat keräilimme Pauligin kahvipakettien suojakansia, joissa oli autonkuvia ja Tex Willer-lehtiä. Tytöt keräilivät filmitähtien kuvia ja kiiltokuvia.

Suomessa Tex Willer alkoi ilmestyä tammikuussa 1953 nimellä Tex. Lehti ilmestyi piccolo-muodossa vuoteen 1965 saakka noin 26 numeron vuosivauhdilla. Lehden ilmestymispäivä oli muistaakseni tiistai. Palosaaren torin lehtikioski sijaitsi suunnilleen Göransin kohdalla. Tiistaiaamupäivisin varsinkin kesäisin kioskin edessä saattoi olla pieni jono pari kertaa kuukaudessa.

Palosaarentientien toisella puolen Kapteeninkadun kulmassa oli kioski. Muutaman kerran oli suurta juhlaa kun äiti oli antanut hieman ylimääräistä ja pääsi kioskin terassille lukemaan texiä ja ostamaan pullollisen vadelmalimua ja munkkipossun.

Keräilykuvista yleisesti

Seitsemän paahtimoa julkaisivat vuosina 1954–1955 yksitoista autoaiheista keräilykuvasarjaa. Sarjat tekivät tutuksi monet automerkit ja mallit, joita ei Suomen tunnettu. Kuvia liimattiin vihkoihin ja keräilykansioihin. Keräilykansion sai kaupasta yleensä viittä autonkuvaa vastaan. Täyteen kerätystä kansiosta sai palkintona leluauton.

Pauligin autoaiheinen keräilysarja oli tunnettuin ja suosituin. Myös muilla paahtimoilla oli omat keräilykorttinsa. Kahvi Oy julkaisi OKA-kahvin auto- ja kilpavaunusarjoja. Myös SOK ja Veekoo-Tirronen julkaisivat autosarjoja. Kesko julkaisi lintuja, perhosia ja muita eläimiä. K-kahvin liikennetietosarja esitteli liikennemerkkejä.

https://www.vahvike.fi/fi/kuvat/kuva/951

Pauligin autonkuvat

Paulig painatti viisikymmenluvulla kahvipakaettien suojapahviin liikennevälineiden kuvia. Kuvia oli 216 erilaista; autojen, moottoripyörien, skoottereiden ja traktoreiden kuvia.
Kulkuneuvojen ohella korteista oppi liikennemerkkejä, kansallisuustunnuksia ja vieraskielisten sanojen ääntämistä. Helsinkiläinen Uusi Kivipaino painatti kortit.

Ei mikään pikkujuttu

Autokuvista tuli kovaa valuuttaa poikasten keskuudessa. Kuvien vaihtoarvo riippui auton arvosta ja kortin harvinaisuudesta. Länsiautojen arvo oli suurempi kuin itäautojen. Traktoreita ja skoottoreita ei juuri arvostettu.  Kerrotaan, että innokkaimmat keräilijätl lisäsivät kotona kahvin menekkiä kaatamalla kahvia likaämpäriin.

Keräilyinnostus johti myös rikollisiin puuhiin. Turun Pauligin varastoon murtautujat veivät kahvipaketeista vain autokuvat. Viisikymmenluvun ideologinen maailma suosi kuitenkin eanemmän Pauligin suojapahvikuvia. Saattaa myös olla, että autokuvien keräily ei samassa määarin innostanut työväenluokkaisia lapsia ja nuoria, koska auto oli toteutumaton haave.

OTKn kuvat

Myös työväenliikettä lähellä oleva OTK julkaisi oman autokuvasarjansa. Sarja oli hieanosti toteutettu ja kuvat löytyvät hakemalla Googlella hakusanoilla OTKn pahviset autokuvat.

Keräilyinnoistus

Lapsille suunnattujen keräilykorttien valtakausi loppui nopeasti vuoden 1955 paikkeilla, mutta jatkui erilaisina variaatioina aina 1960-luvun puolealle. Ilmeisesti vanhemmat vastustivat vetoavaa markkinointia. Keräilykortit ovat tänään iso harrastus ja bisnes kun suuri-ikäluokka etsii nuoruuttaan. Tämän jälkeen keräilykortit ovat pulpahtaneet esille harvakseltaan.

Tarjonta oli runsasta

Yksi yrittäjä muiden joukossa oli Paasivaaran marganiinitehdas. Tehtaan keräilysarja oli nimeltään ”Maailman ympäri Paasivaaran kanssa”. Sarja julkaistiin 1930–40-lúkujen vaihteesta aina viisikymmenluvun alkuun. Paasivaara julkaisi myös keräilykirjan. Sarjaan kuului 210 erilaista kuvaa.

Kaikenlaista keräilykamaa

Viisikymmenluvulla ja vielä 60-luvulla vallitsi nuorison keskuudessa varsinainen keräilyinnostus. Varsin suosittuja olivat purkkakuvasarjat. Ne ovat vaihdellen jatkuneet aina 1980-luvulle saakka.

Pahvisia keräilykortteja sai muun muassa kahvi-, voi ja tupakkapaketeista. Esimerkiksi purkkapaketeista saattoi kerätä jatkokertomuksen. Keräilykorttien lisäksi kuvia painaettiin myös kääreisiin. Myös tupakka-askies vahvikkeeksi laitettu pahvi muutettiin jossain vaiheessa keräilykuvaksi.

Hellas Jenkki julkaisi The Beatles keräilykuvia ainakin vielä 1964.

Disneyn nimiin julkaisiin iso joukko keräilykuvia Näitä olivat mm. Mikki Hiiri kahvipakettikuvat, Mikki Hiiri suklaakuvat ja Peter Pan suklaakuvat. Lähes kaikkiin sarjoihin liirttyi myös keräilykirjat:

https://sammonlaari.net/kerailykuvat.htm

Hieman eksoottisempia kohteita olivat erilaiset etiketit ja Ex Librikset sekä valtion ostokortit ja erilaiset pääsyliput ja muut pienpainatteet, jotka kertovat lähinnä aikakauden sosiaalisesta elämästä ja tavallisen ihmisen arjeasta.

https://www.jncoins.com/category/1115/kerailykuvat–etiketit

Ehkä kaikkien kortien himotuin klassikko on Tunturipastillin Markus-setä -keräilykuva 1950-luvun alkupuolelta. ”Tunturipastilli on ”Pastelleista tehokkain ja maukkain”, kuului slogani.

Kilpailu keräilysarjojen välillä oli kovaa. Moni yrittäjä jäi hyvästä yrityksestä huolimatta isompien jalkoihin. Näin kävi laivasarjalle ja vaikkapa ”Neekeripojan autosarjalle”:

https://raimoleskinen.1 ong.fi/kuvat/MUUT+AIHEET/KAHVIPAKETTIEN+KER%C3%84ILYKUVAT/

Tyttöjen juttuja

Tyttöjen kiiltokuvakeräys on keräilykortteja vanhempi harrastus, niitä on kerätty jo 1800-luvun puolella.

Varsin suosittuja olivat Hellaksen makeistehtaan Jenkki-purukumipaketin filmitähtisarjan kortit 1950-luvulta. Filmitähtien kuvia tytöt liimasivat sinikantiseen vihkoon numerojärjestyksessä. Järjestyksen luominen edellytti tuplakuvia ja vaihtamista.

Filmitähtien kuvilla oli iso vaikutus tähtikultin syntymiseen. Kultin syntymistä auttoi sotien jälkeinen elokuvainnostus. Filmitähdet olivat todellisia tähtiä. Ensimsimmäiset purkkafilmitähdet tuotiin Suomeen jo 1930-luvulla. Sisällä oli silloisen suositun lapsitähden Shirley Templen kuvia.

Makeistehdas Hellakselta ilmestyi ensimmäinen filmitähtisarja (Serie A) vuonna 1957. Ilmeisen kannattava satsaus, sillä Hellas jatkoi sarjaa toisella A-sarjalla vuonna 1960. Vielä ilmestyivät Uusi Filmitähti (Serie X) 1961, Filmitähtisarja 25 vuonna 1963 ja sarja 26 vuonna 1964.

Lähteenä käytetty omia kokemuksia ja hakusanalla keräilykoriti löytyneitä tietoja.

Katso myös tämä:

https://www.winsalo.fi/fi/tuoteryhma/381305

Tapio Parkkari

2019

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa