Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Settenbergin jälkipolvia

Näe syvemmälle Vaasaan: Settenbergin jälkipolvia

Ulkovaasalainen/Heikki Halonen/16. 7. 2015

 Emilia oli syntynyt Tukholmassa 1806.  Seuraavana vuonna pariskunnalle oli syntynyt Tukhomassa tytär Amelie Apollonia Serafia.  Pian valmistumisensa jälkeen Carl Axel oli valittu Gävleborgin lääninarkkitehdiksi ja perhe muutti Gefleen.  Siellä syntyivät vielä tytär Emilia Euphrosyne Celestina 1841,  poika Axel Hugo 1843 ja nuorimpana tytär Hedvig Karolina 1849.  Poika Karl Emil oli kuollut pikkulapsena.

Pian Vaasan palon jälkeen Carl Axel haki 1853 Vaasassa avoinna ollut lääninarkkitehdin paikkaa, jonka myös sai.  Seuraavana vuonna hänet nimitettiin myös Vaasan kaupunginarkkitehdiksi, mutta ajan asiakirjoissa hänestä käytettiin pääasiassa lääninarkkitehdin titteliä.  Ei ole tiedossa muuttiko koko perhe Vaasaan samalla kertaa, mutta ainakin Carl Axel oli paikalla työn touhussa jo 1853.  Kaupungin asunto-olosuhteet olivat vielä tuolloin siksi huonot, että ne eivät ehkä hetikään soveltuneet perheelle.  Tiedetään kuitenkin, että Axel Hugo otettiin Vaasan yläalkeiskoulun kirjoihin syksyllä 1859.

Tuotanto

Setterbergistä ja hänen tuotannostaan kertovissa esityksissä on tapana mainita hänen suunnitelleen Hietasaarenkadun ja Rantakadun kulmassa olevan kauniin rakennuksen itselleen asuintaloksi.  Talohan valmistui 1860 ja siinä asui myöhemmin kuvernööri, se oli tullikamarina sekä sitten lastentarhana.  Käytössäni olleiden lähteiden perusteella on kuitenkin epävarmaa asuiko Setterberg perheineen koskaan kyseisessä talossa.  Seurakunnan rippikirjan 1857-1864 mukaan perhe asui vuokralla Seitsemännen kaupunginosan toisessa korttelissa, jossa myöhemmin sijaitsi mm. Vaasan yhteiskoulu.  Tämänkin jälkeen Setterberg asui kirkonarkistojen mukaan vuokralaisena elämänsä loppuun saakka.

Carl Axel Setterberg kuoli pitkään sairastettuaan Vaasassa 1871,  Vielä hänen eläessään oli vanhin tytär Amelie avioitunut lakimies Abraham Bouchtin kanssa.  Boucht toimi vuosikymmenien aikana mm. hovioikeudenasessorina ja kihlakunnantuomarina maakunnassa.  Axel Hugo oli tullut ylioppilaaksi 1862 ja lähtenyt Helsinkiin opiskelemaan.  Hän valmistui filosofian maisteriksi 1869 lähtien sitten Tukholmaan opettajaksi.

Emilia Karolina asui leskenä naimattomien tyttäriensä Emilia Euphrosynen ja Hedvig Karolinan kanssa, Axel Hugo avioitui Tukholmassa 1871 Sofia Charlotta Askrothin kanssa ja Hedvig Karolina Vaasassa 1875 Enst Engdahlin kanssa

Abraham Boucht

 Bouchtin perhe asui isänsä työpaikan nurkalla kuuluisassa Paratiisin talossa Rantakadun ja Hovioikeudenpuistikon kulmassa.  Lapsista eloon jäivät veljekset Karl August ja Harald sekä tytär Elin.  Lopulta Emilia Karolina Setterberg kuoli Vaasassa 73-vuotiaana 1879.  Emilia Euphrosyne muutti sisarensa Amelie Bouchtin perheeseen ja perheen mukana vuosiksi Alavudelle Abrahamin saatua sieltä kihlakunnantuomarin viran.  Axel Hugo kuoli Tukholmassa 1892.

Haral Boucht

Amelien ja Abrahamin poikien Karl Augustin ja Haraldin elämänkulku meni paljolti samaa tahtia.  Heillä oli ikäeroa neljä vuotta ja he opiskelivat samaan aikaan yliopistossa, Karl August lääketiedettä ja Harald isänsä tavoin lakia.  Veljekset avioituivat Finnilän sisarusten Aina Amandan ja Bedan kanssa palaten kumpikin työhön kotikaupunkiinsa.  Karl Augustista tuli Vaasan kaupunginlääkäri ja nuoremmasta Haraldista kaupunginjohtaja.

Haraldin ja Bedan lapsista nuorimmainen oli maineikas tutkimusmatkailija ja asianajaja Christer Boucht.  Hän on kirjassaan ’Från Paradiset till främsta linjen’ kuvaillut riemastuttavasti kotitaloaan Paratiisia ja sen asukkaita.  Paratiisi purettiin 1960-luvulla nykyisen kerrostalon tieltä.

Alkupaeräisellle sivulle:

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa