Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Venny Kontturin muistomerkki

Näe syvemmälle Vaasaan: Venny Kontturin muistomerkki

Venny Kontturin muistomerkki on paljastettu kesäkuun 2. päivänä vuonna 1998. Venny Selma Sylvia Kontturi (20. toukokuuta 1913 Vaasa – 4. maaliskuuta 1981 Helsinki) oli suomalainen kirjailija. Hän oli suosittu pakinoitsija Vaasa-lehdessä (nyk. Pohjalainen). Hän käytti nimimerkkiä Männistön Muori.

Elämän tie – Venny Kontturin muistomerkki sijaitsee Palosaarella Vaasassa. Osoite on Onkilahden keskuspuisto, Onkilahdenkatu 7 kohdalla, ja siis lähellä Käsityöläiskatua, joka oli Kontturin kotikatu. Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Marita Perttula.

Teos on paljastettu 2.6. 1998.

Suureen luonnonkiveen on kiinnitetty pronssista valettuja vapaamuotoisia laattoja. Kontturi oli hyvin tuottelias kirjailija ja pakinoitsija. hänen murrepakinoitaan julkaistiin mm Vaasa lehdessä viikoittain.

Sanomalehti Pohjalainen julkaisi 3.6.1998 Elämän tie, Venny Kontturin muistomerkkiin liittyvän artikkelin, jossa taiteilija Marita Perttula kertoo teoksen ideasta ja teoksen toteutumisesta.

”Sain syksyllä 1997 tehtäväksi suunnitella muistomerkin kirjailija Venny Kontturista. Tilaaja oli Pohjanmaan museo. Muistopatsashanke käynnistyi monien tahojen aloitteesta. Idean takana olivat mm. Palosaaren asukasyhdistys, sekä kirjailijan ystävät ja tytär Iiris Ekola.”

”Näköispatsaaseen ei päädytty, kuten paljastustilaisuudessakin perusteltiin asiaa sillä, että Venny Kontturi ei eläissään saanut aikalaisiltaan pelkkää ymmärrystä ja tunnustusta, vaan koki myös suurta ennakkoluuloisuutta.”

”Muistomerkki koostuu Pilvilammen metsästä tuodusta 20-tonnisesta pyöreämuotoisesta kivenjärkäleestä, sekä sen kylkeen kiinnitetyistä pronssisista korkokuvista. Taiteilijan mukaan reliefin osat muodostavat eräänlaisen kolmiyhteyden joka heijastelee kirjailijan lapsuutta, aikuisikää ja vanhuutta hänen oman tuotantonsa pohjalta. Niinpä, luomiskautta kuvaavassa palasessa voisi nähdä musteläiskän. Silmän, purjeen tai sirpin muotoinen pala taas kuvastelee iän tuomaa viisasta näkijää. Voipa monumentissa nähdä tehtaanpiipunkin.”

Myös tytär Iiris Ekola totesi Pohjalaisen (3.6.1998) kirjoituksessa että ” Olen tyytyväinen, että äitini muistomerkin pohjana on luonnonkivi. Mielestäni hänessä oli samaa voimaa, maanläheisyyttä ja juurevuutta kuin kivessä, toteaa Iiris Ekola “.

Muistomerkin paljastustilaisuudesta tulee vuoden päästä kuluneeksi 20 vuotta. Venny Kontturin elämäntyön esilläpitäminen on mielestäni ollut vähäistä, liian näkymätöntä. Palosaari kaupunginosana on ollut viime vuosina hyvin esillä. Asukasyhdistyskin toimii siellä vahvasti. Toivotaan ettei Venny Konnturi unohdu meiltä vaasalaisilta, ei tänään, eikä tulevien vuosikymmentenkään aikana.
Myös Wikipediaan olisi tarpeen saada lisää päivityksiä!
https://fi.wikipedia.org/wiki/Venny_Kontturi

Vaasalaisia.infossa on iso kokoelma Venny Kontturi-aihaeisia juttuja:

Lue lisää alkuperäisestä lähteestä:

Vaasa ennen ja nyt

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/06/elaman-tie-venny-kontturin-muistomerkki.html

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasa liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävää kansainvälistä Pride-kuukautta vietetään kesäkuussa. Vaasan kaupunki nostaa lauantaina 19.6. sateenkaariliput …

Vastaa