Strømleverandør | Beste lån uten Sikkerhet | Miniläppäri | Rotter og mus | Forsikringsselskap | Alarm | Beste Kredittkort | Sammenlign Boliglån
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Merenkurkkuun kadonneen Cesnan arvoitus

Näe syvemmälle Vaasaan: Merenkurkkuun kadonneen Cesnan arvoitus

Julkaistu vaasalaisia.infossa marraskuu 11, 2007

Lokakuun 18. päivänä 1967 vaasalainen Harry Eriksson ja uumajalainen Roger Olofsson katosivat lentomatkalla Vaasasta Uumajaan. Hylkyä, Cessna 15O:tä ei ole koskaan löytynyt. Kuvan Cessna on samaa tyyppiä kuin kadonnaut kone.

16.10.1967 katosi Merenkurkkuun Hölmön läheisyyteen Cessna 150 merkkinen pienkone, jossa oli vaasalainen lentovirkailija Harry Eriksson ja uunmajalainen taksimies Roger Olofsson. Kone oli Ruotsin rekisterissä. Lento-onnettomuus kiehtoo yhä siviiliilmailun harrastajia. FSNordic-sivustolla on aiheesta pitkä ja kiehtova keskustelu. Keskustelu osoittaa myös netin voiman kun joukko asiastaan innostuneita ryhtyy toimeen.

Aiheesta ensimmäisen postauksen kirjoittanut Jukka Nisula kirjoittaa mm.

…”Esa Huhtala-niminen vaasalainen lentäjä oli nähnyt, kun Cessna starttasi Vaasan lentokentältä kohti Uumajaa. Esa kertoi, että hän oli sanonut tutulleen, että ”muistais nyt laittaa etulämmön päälle”, kun ilma oli ”raaka ” ja kolea. …

Esa muisteli, että Eriksson olisi ottanut yhteyttä lennonjohtoon (Uumajaan?), ja puhunut jäätämisongelmista, jolloin olisi käsketty laittaa etulämpö päälle, mutta tämä tieto ei ole ihan varmaa. Joka tapauksessa kone putosi Ruotsin aluevesille jonnekin Uumajan edustalle Holmön saaren lähelle. Konetta ja Erikssonia (sekä Oloffsonia) ei koskaan löydetty, eli kone makaa pohjassa edelleen.”

Keskustelua

FSNordic-sivulla käydystä keskustelusta selviää tapahtumien kulku, koneen merkki ja rekistererointitiedot. Aitoon nettietsivätyyliin keskustelu tuo esille myös lukuisia tärkeitä linkkjeä Merenkurkussa oleviin hylkyihin ja lentoonnettomuussivuille ja viranomaissivuille.

Tietoja lento-onnettomuudesta voi yrittää googlettaa esim. Luftfartsinspektionen kautta:

Luftfartsinspektionen on sama kuin Lentoturvallisuushallinto. Se kuuluu Ruotsissa ilmailuhallituksen alaisuuteen. Näyttäisi siltä, että nuo vanhat tapaukset löytyvät Riksarkivetista eli valtionarkistosta. http://www.ra.se/. Nettiin asti niitä ei ilmeisesti ole laitettu. (Nimm. Tässä tiedot koneesta)

SE-ETM
Reims/Cessna F150G (c/n F150-0118).
01/67 väliaikaiseen rekisteriin Solberg Flyg AB, Malmö
02/67 rekisteröity AB Lapplandsflyg Umeå
jäänmuodostuksen takia moottorihäiriö matkalennolla Vaasa-Umeå,
pakkolasku mereen Holmögaddin läheisyyteen.
Poistettu rekisteristä tuhoutuneena

Keskustelu

Flight Simulator Nordic, FSnordic.net, on Pohjoismaiden suurin siviililentosimulaattoreihin keskittynyt internet-palvelu. Sivuston perustamisen jälkeen, vuonna 2000, FS Nordic on kasvanut tärkeäksi kohtauspaikaksi suomalaisten ja ruotsalaisten simulaattoriharrastajien keskuudessa.

Fligthforum

Jukka Nisula

Kuulin ensi kertaa noin 10 vuotta sitten juttua Merenkurkkuun 60-luvulla kadonneesta lentäjästä. Asia tuli uudelleen esiin, kun juttelin Vaasan lennonjohdossa Palosaaren Vesan kanssa vanhoista kentällä sattuneista tapauksista.

Selvisi, että kyseessä oli Vaasasta Ruotsiin muuttanut Harry Eriksson-niminen pilotti. Hän oli ennen ollut Finnairin virkailijana Vaasan kentällä töissä ja asui Ruotsissa. Eriksson oli tullut Uumajasta Vaasaan Cessna 150-koneella (oli Ruotsin rekisterissä) käymään. Elettiin 1960-luvun loppua, luultavasti -67-69. Esa Huhtala-niminen vaasalainen lentäjä oli nähnyt, kun Cessna starttasi Vaasan lentokentältä kohti Uumajaa.

Esa kertoi, että hän oli sanonut tutulleen, että ”muistais nyt laittaa etulämmön päälle”, kun ilma oli ”raaka ” ja kolea. Oli joko syksy tai kevät, joka tapauksessa meri oli auki. Esa muisteli, että Eriksson olisi ottanut yhteyttä lennonjohtoon (Uumajaan?), ja puhunut jäätämisongelmista, jolloin olisi käsketty laittaa etulämpö päälle, mutta tämä tieto ei ole ihan varmaa. Joka tapauksessa kone putosi Ruotsin aluevesille jonnekin Uumajan edustalle Holmön saaren lähelle. Konetta ja Erikssonia ei ole koskaan löydetty, eli kone makaa pohjassa edelleen.

https://www.flightforum.fi/topic/3378-cessna-merenkurkun-pohjassa-muistaako-joku/

Tapio Parkkari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa