Billigste Strøm | Sammenlign Mikrolån | Kiropraktor | Bytte Forsikringsselskap | Innbruddsalarm | Billigste Mobilabonnement 2017 | Beste Boliglån
Home / Kolumnit / Ei verorahoja siilojen purkamiseen

Ei verorahoja siilojen purkamiseen

Rantamylly on teollisuushistoriaa

Rakennustaiteen seuran sivuilta löytyi kuvaus Vaasan höyrymyllyn perustamisesta aina nykypäivän kulttuurikäyttöön asti. Myllyn perusti A. A. Levón. Rakennuskompleksi muodostui vähitellen. Höyrymyllyn rakennukset suunnitteli C.A. Setterberg.

Lisä- ja muutosrakentamisen suunnittelijana toimi lähinnä arkkitehti W. G. Palmqvist. Takapakkiakin tuli tulipalossa.

Betonisiilot rakennettiin vaiheittain 1958, 1959 ja 1963. Nekin ovat osa Vaasan teollisuushistoriaa ja kuvaavat yhteiskunnan muutosta maatalousyhteiskunnasta teollisuus- ja tietoyhteiskunnaksi. Jos niiden pysty- ja kaarreviivat olisivat Alvar Aallon kynästä, siilojen muotokieltä käytäisiin ihailemassa ulkomailta asti.

Minua ärsyttää rakennusperinnön suojelussa se, että ensin annetaan rahan puutteessa ihmistermiittien, eläintuholaisten, sateen ja homeen raiskata rakennus ja sitten, kun pyydetään purkulupa, se muuttuukin korvaamattoman arvokkaaksi ja se ennallistetaan mahdollisimman kalliilla. Siiloissa ei ole tällaista riskiä.

Siihen miljööseen ei sovi moderni tornitalo. Eikä asuintalolle tontti niin lähellä rataa ole hyvä paikka. Tavoitteenahan on radan saneeraaminen ja käytön lisääminen sataman kuljetuksissa.

Ainakaan siilojen purkamiseen ei pidä käyttää verorahoja, vaan rakennettavan talon asukkaiden pitää maksaa myös tontin raivaus ja talon perustaminen.

Tonttipulan paras ratkaisu on Vaasan ja Mustasaaren yhdistyminen.

On aluepoliittisesti järjetöntä muuten harvaan asutulla alueella, että Vaasan pitää Mustasaaren kuristusotteessa tiivistää rakentamista ja yrittää laajentua alas, ylös ja merelle päin.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Tempation Arkadianmäki

Eduskunta vai kansallisteatteri? Viime päivät politiikassa juonenkäänteineen ovat jättäneet varjoonsa Netflixin hittisarjatkin. Kuten hyvissä realitysarjoissa, …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *