Kraftpriser | Forbrukslån Billigst | Oljefyr | Fibernett | Forsikringsselskap | Husalarm | Kredittkort Rabatt | Advokater
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Asuntomessut on hyödynnettävä

Asuntomessut on hyödynnettävä

Lähetin tuossa viikko sitten perjantaina (22.2) muistion omaisen sähköpostin kaupungin johtaville virkamiehille: kaupunginkansliaan, museolle, kulttuuritoimistoon, kirjastoon, koulutoimeen sekä Pohjanmaan taidetoimikunnalle, Merenkurkun neuvostolle, Pohjanmaan liittoon ja sitten vielä naapurikuntiin Mustasaareen, Vähäkyröön ja Laihialle.

Kulttuuri-Vaasalla olisi näytön paikka

Aiheena oli esitys sen puolesta, että Vaasan Suvilahdessa järjestettäviä asuntomessuja olisi hyödynnettävä myös Kulttuuri-Vaasan puitteissa ja tuotava tässä yhteydessä Vaasan ArtCity olemus selkeästi esiin.

Tehdään näin:

Asetetaan Suvilahden koulun näyttelyajankohtana vapaana olevat tilat näyttelykäyttöön. Esitetään kyseisissä tiloissa nimenomaan vaasalaista ja lähimaakunnista peräisin olevaa nykypohjalaistaidetta, joka edustaa sitä realistisempaa linjaa: figuratiivisempaa lähestymistapaa.
Tällaisessa messuyhteydessä tietty selkeä taidelinjaus olisi varmasti suotavaa koska nyt tavoitettavissa oleva asuntoyleisö ei tule välttämättä taidetta katselemaan laisinkaan, mutta käy sitä kyllä katsomassa jos se on helposti tavoitettavissa ja varsinkin jos sana kiirii, että
messunäyttely on kokemisen arvoinen.

Näyttelynäkyvyyden lisäämiseksi olisi kaikkiin mahdollisiin kaupungin tiedotteisiin ja mainoksiin saatava näyttelyesite mukaan ja muutama pirtsakka vähintään kolmea kieltä (suomi. ruotsi, englanti) taitava näyttelyemäntä kävijöitä opastamaan.

Jos kuitenkin enimmät esitteet joudutaan ilmeisesti asian aiheuttaman kiireellisyyden johdosta jättämään väliin, niin kyllä ne näyttelyemännätkin riittävät ja se, että tehdäänhuomiota herättävät ArtCity -banderollit koulun päätyyn, messualueen sisäänajoväylille ja kaupunkiin johtavien tiestöjen
yhteyteen.

Ja kyllä se siitä

Satavarma, että tämä kyseinen näyttely tulisi saamaan maximimäärän mediahuomiota ja näin ollen veisi huimasti eteenpäin Kulttuuri-Vaasa imagoa, jopa siinä määrin ettei täten saavutettua taidekaupunkikokonaiskuvan kohentumista voi edes verrata mihinkään aiemmilla markkinointiponnistuksilla saavutettuihin näyttöihin.

Tämän johdosta olen henkilökohtaisesti valmis näyttelyjärjestäjäksi ja pystyn melko nopeassa tahdissa organisoimaan tuollaisen 25 ? 30 taiteilijan työt käsittävän näyttelykokonaisuuden.
Voin myös asioista sovittaessa suunnitella näyttelyjulisteen ja banderollin, enkä vaadi toimistani kohtuuttomia korvauksia.

Metsä ei vastaa

Ainoa heräte mitä kyseinen manööveri sai aikaan oli kaksi saman tien tullutta kuittausta, että viesti oli saapunut perille. Toinen tuli kirjastosta ja toinen kaupunginkansliasta. Pohjanmaan museolla Dan Holm katsoi sentään lähetteen vastaamisen arvoiseksi ja häneltä sain (27.2.) alla olevan meilin.

Risto,
olemme varanneet Vaasan taidehallista Pohjalaisen taiteilijaliiton kesänäyttelylle ajan, toivomme että tällä tavalla saavat asuntomessujen kävijät mahdollisuuden tutustua uuteen pohjalaistaiteeseen. Museo esittää kesällä Paula Blåfieldin ja Timo Hiltusen taidetta.
t. Dan

Joo, niinhän sitä aivan ilman asuntomessujakin tapaa olla taidetta hallissa ja museolla, niin kuin pitääkin olla, mutta kun se ei tässä tapauksessa riitä, vaan on kysymys siitä vanhasta virrestä jonka kertosäe menee näin:

-Taide on vietävä sinne missä kansa on.

Siis, asuntomessualueelle.

Jos Vaasa tosissaan haluaa tuoda itseään taidekaupunkina esiin, eivät mitkään tällaiset tavanomaiset järjestelyt riitä, vaan on kaikkensa satsattava kulttuurinäkyvyyden parantamiseksi.

Kaupungin taideasioiden edistämiseksi ei todellakaan riitä vanhojen rakenteiden taakse piiloutuminen. Mutta Vaasassa kun ollaan, niin kaikkihan on niin vaikeaa ja kaikki
kulttuuriin liittyvä nopeatempoinen toiminta lähestulkoon poissuljettua.

Ja ”Thats the Point”” miksi mitään edistystä Kulttuuri-Vaasan tai olkoon nyt sitten vaikka ArtCityn asioissa ei tapahdu, eikä mitään mullistavaa saavuteta tai olla koskaan saavutettu.Ja kuinka asiat mitenkään muuten voisivat ollakaan, kun kerran ei toimia osata, ei uskalleta, ei kyetä.

Luin tuossa viime tiistaina (26.2) Pohjalaisesta, että harrastajataiteilija Pasi Kuhalampi, joka on myös kaupungin virkamies, toimien Vaasan koulutussuunnittelijana, saa mitä ilmeisemmin ainakin yhteen messutaloon sisustukseksi omia akvarellejään, että niihin voivat
sitten asuntomessuvieraatkin tutustua.

Joo, hyvä näin ja HYVÄ, että edes jollain virkamiesportaassa on välähtänyt, että siellä messuilla kannattaa taidetta esitellä.

Tilat on hyödynnettävä

Kulttuurissa ei tapahdu kehitystä ilman tilannehyödyntämistä

Olen tätä viime vuoden lokakuusta asti mietiskellyt ja odotellut, että joku muukin kuin minä havahtuisi huomaamaan tämän erään kaupungin ja lähiseudun taidesektoria merkittävästi esiintuovan ja kuin itsestään tarjoutuvan markkinaraon, mutta kun ei. Tässä täytyy sitten itse aloiteinfoa esittää, että kaupungin päättävät tahot ymmärtäisivät mitä asuntomessujen yhteydessä olisi taideasioiden hyväksi tehtävä.

Muistutuksena vielä, että oli kuinka oli niin Vaasa on pitänyt hyvän huolen siitä, että kun tulevana suvena Suvilahdessa asuntomessut käynnistyvät, niin valtakunnallinen huomiointi on taattu ja messuvieraita tulee riittämään.

Kaiken tämän touhun keskellä on Kulttuuri-Vaasa kuitenkin ArtCitynsä unohtanut.Nythän nimittäin vaasalaiselle taiteelle olisi (on) avautumassa ikkuna suurempaan tietoisuuteen, kun joku vain ymmärtäisi tilanteen asianmukaisesti hyödyntää. Mitään kovin kummoisia erikoismenetelmiä,
vakuutusmaksuja tai ihmejärjestelyjä ei tarvita. Resepti menee kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

Risto Jalonen

Keskusteluun

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa