Home / Kolumnit / Yhdessä tekeminen vie tuloksiin

Yhdessä tekeminen vie tuloksiin

Lean on oikea tapa kehittää

1900-luvun alkupuoliskolla Toyotan autotehtaat Japanissa ryhtyivät kehittämään toimintojaan menetelmällä, joka kantaa nimeä Lean. Lean on johtamisfilosofia, joka perustuu jokaisen työntekijän kunnioittamiseen ja yhdessä tekemiseen.

Leanin keskeiset elementit ovat hukan poistaminen ja jatkuva parantaminen. Kaikkien toimintojen keskiössä on asiakas.

Lean on tuttu maailmanlaajuisesti lähinnä isojen tehtaiden ja tuotantolaitosten piirissä, mutta yhä enemmän se levittäytyy myös pienyrityksiin ja julkishallinnon puolelle.

Suomessa julkishallinnossa ensimmäisinä mukaan ovat lähteneet sairaalat ja terveyskeskukset. Muu kuntapuoli tulee hitaasti perässä.

Vaasan ammatilliset oppilaitokset (nyk. Vamia) ovat toteuttaneen hyvin tuloksin Leania oppilaitosten edelläkävijöinä Suomessa vuodesta 2013.

Puhuttaessa toiminnan tehostamisesta tai taloudellisesta säästöstä, monille tulee mielikuva, että työntekijöitä pitää vähentää ja muiden pitää tehdä työtä nopeammin.

Tämä ei ole Leanin mukaista, eikä tuota organisaatiolle todellista säästöä.

Leanin mukaista on tehostaa toimintaa vähentämällä hukkaa, siis niitä turhia toimintoja, joilla ei ole lisäarvoa meidän asiakkaillemme.

Olen varma, että jokainen meistä julkishallinnossa toimiva, on törmännyt turhiin asioihin; pitkiin, epäselviin ohjeisiin tai vastausten odotteluun.

Hukkaa ovat väärin suunnitellut työtehtävät tai se, ettei riittävää osaamista ole, jotta perustyötehtävät sujuisivat helpommin.

Hukkaa on myös aika, joka käytetään tiedostojen ja tietojen etsimiseen. Hukkaa on ihmetellä it-laitteiden toimimattomuutta.

Lean on siitä armollinen toimintojen kehittämistapa, että sen mukaan koskaan ei olla valmiita. Lean ei ole projekti vaan jatkuva parantaminen on keskeinen tehtävä, se kuuluu kaikille ja se tehdään yhdessä.

Tähän kehittämiseen Lean tarjoaa useita erilaisia työkaluja. Ja huomioitavaa on se, että asiakas on aina keskiössä.

Kaikessa toiminnassa pitää ensimmäisen kysymyksen olla: ”Mitä arvoa tai lisäarvoa tällä toiminnalla on asiakkaalleni?” Jos vastaus on ”ei mitään!”, niin älä tee sitä, se on hukkaa.

Itse toivoisin, että Vaasan kaupunki lähtisi kokonaisuudessaan kehittämään toimintojaan Leanin avulla. Meillä on itsellämme Vamiassa hyvä esimerkki ja osaamista, jota on helppo jakaa.

Vamia koulutusorganisaationa on paras mahdollinen kumppani kaupungin muille yksiköille. Jos Toyota, ABB ja Danfoss tarvitsee Leania kehittyäkseen, onko Vaasan kaupungilla varaa olla sitä käyttämättä!

LIISA WAHLSTRÖM (kok.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa