Home / Kolumnit / Muiden kokemuksista voi oppia

Muiden kokemuksista voi oppia

Jatkokurssilla elämän koulussa

Asioista voidaan tunnetusti olla kahta mieltä ja puolueväelle ei näy vähempi riittävän, kuin kullekin omansa.

Yksimielisyyttä kuitenkin löytyy arvosteltaessa nuoria vähäisestä innosta äänestää. Ollaanko tässä jo kallellaan ”kansandemokratioihin” päin, joissa sekä äänestysprosentti että voittajan suosio pakosta ja parhaimmillaan ylitti 100 prosenttia?

Eikö sentään ole ymmärrettävää, että ilahduttavaa on nähdä nuorten olevan kohtuullisen tyytyväisiä oleviin, monin tavoin aiempia parempiin olosuhteisiin, luottavaisia vanhempien valintaan, valittujen kykyyn ja haluun hoitaa hyvin sekä tasapuolisesti yhteiset asiamme sekä tietoisia oman kokemuksensa vähäisyydestä koko kansakunnalle tärkeän valinnan tekoon.

Vanhempien sanelustakin näyttäisi päästyn kohtuullisesti eroon, joskin mahtavat nuorimmat äänestäjät enimmäkseen kuljettaa uurnille opetettuja mielipiteitä.

Samoin taitaa prosenteista huolestumisen takaa usein piillä hurskas halu tyrkyttää menneen maailman asenteita kokemattomien kuulijain avoimiin mieliin.

Nuorille ja muillekin, jotka kaipaavat perusteita valinnoilleen, ei mielestäni parempaa voi suositella kuin uutisia oman ja kernaasti muunkin rehellisesti demokraattisen tahon puolueettomuuteen pyrkivien tiedottajain tuutista, kirjoja henkilöiden ja valtakuntien historiasta, läheltä ja kaukaa, hiljakkoin kauan sitten, avointa keskustelua kaikkien kanssa aina ja kaikkialla, kaiken kuullun, nähdyn sekä luetun luotettavuuden ja merkityksen puntarointia.

Tuo kaikki voi näyttää työläältä, mutta on avain iloiselle jatkokurssille elämän koulussa.

Kaikkea ei voi itse kokea, mutta muiden kokemuksista voi paljon oppia. Meillä kun on onni, vapaus ja keinot seurata tapahtumia maailman vapaimmassa ja vauraimmassa ympäristössä.

Kirjastomme ovat tulvillaan historiaa, joka kiinnostavuudessaan ja opetuksineen vetää vertoja parhaalle kaunokirjallisuudelle. Matkustella saamme kaikkialla, samoin opiskella, työskennellä ja elää tasa-arvoisina paikallisten kanssa vähin muodollisuuksin lähes koko Euroopassa.

Näillä keinoin karttuu itsestään näkemystä maailmasta ja kykyä sekä perusteltuihin valintoihin että niiden tarkistuksiin.

JUHANI KARI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa