Home / Kolumnit / Vaasalla korjausvelkaa 100 miljoonaa

Vaasalla korjausvelkaa 100 miljoonaa

Kuoppa kuopan vieressä

Varsinkin tänä keväänä on tuttu näky kaupungin kaduilla, että on kuoppa kuopan vieressä. Tämä johtuu paljolti siitä, että lämpötila on sahannut edestakaisin. Routa nostaa kiviä tien pintaan ja jopa läpi asfaltin. No, on siinä se hyvä puoli, ettei tarvitse hidasteita tehdä.

Kuoppien korjaaminen on yksinkertaista, uutta asfalttia tai korjausainetta kuoppiin ja sorakaduille uutta soraa. Sorakaduista pitäisi päästä kokonaan eroon, koska niiden korjauskustannukset ovat 20 prosenttia korkeammat kuin asfaltoidun kadun.

Katujen pinnan alla ovat vesi-, viemäri- ja sadevesiputket, jotka ovat paikoitellen surkeassa kunnossa. Kaupungilla on korjausvelkaa yhteensä 100 miljoonaa euroa ja korjauksiin käytetään noin 5 miljoonaa vuosittain! Korjausvelka kasvaa koko ajan! Korjausvelka muodostuu siitä, kun ei pystytä korjaamaan sitä mukaan kuin putkisto vanhenee eli vaatii saneerausta.

Vaasan Vesi saneerasi juuri 1950-luvulta olevan vesijohdon Huutoniemellä. Putki oli kasvanut/kivettynyt umpeen. Kaupungin keskustassa putket ovat pääosin saneeraamatta eli aikamoinen pommi odottaa!

Puhdas vesi on peruselintarvike ja sen saatavuuteen on panostettava entistä enemmän. Påttin puhdistamo saneerattiin muutama vuosi taaksepäin, mutta katettua sitä ei saatu eli hajuhaitat vaivaavat edelleen.

Kuntatekniikan rakentamisen yksikkö saneeraa myös vesi- ja viemärijohtoja vähäisessä määrin, koska uudisrakentaminen suoritetaan urakoinnilla. Oman väen määrä on vähentynyt ko. yksikössä 20 vuodessa sadalla henkilöllä! Kivityöt (reunakivetykset, laiturityöt ) suoritetaan ulkopuolisen urakoitsijan toimesta.

Enää ei siis voi sanoa, että seitsemän miestä katsoo kun yksi ei tee mitään, kun ei ole niitä seitsemää miestä! Tässä olisi työllistämisen paikka, mikäli löytyisi ammattitaitoisia työntekijöitä ja laitettaisiin paikkoja auki. Työ ei ole sisäsiistiä toimistotyötä vaan raakaa raskasta ruumiillista työtä, josta maksetaan nimellinen korvaus.

Vaasan Vesi on liikelaitos joka rahoittaa toimintansa asiakkailtaan keräämillä maksuilla josta se tulouttaa yli 1.4 miljoonaa euroa kaupungin pohjattomaan kassaan. Tuo summa voitaisiin poistaa väliaikaisesti, jotta pääsimme korjausvelassa alaspäin.

Kuntatekniikan rakentaminen saa rahansa valtuuston päätöksellä. Summa on kyllä hieman noussut viime vuotena mutta mielestäni ei tarpeeksi! Hulevesimaksuista on kaavailtu lisärahoitusta kuntatekniikan tarvitsemiin saneerauksiin.

Tulevaisuuden kuntaliitoksissa on otettava huomioon myös vanhojen putkistojen kunto ja korjauksiin on löydyttävä rahoitus.

Niin kuin entinen Vaasan kaupungin tekninen johtaja sanoi: Vesi ja viemärit ovat kuntalaisen perusperuspalveluja, joita on syytä pitää hyvässä kunnossa kaupunkilaisten terveyden turvaamiseksi.

HEIKKI MUSTONEN (vas.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa