Home / Kolumnit /
Uskomuslääketiede ja huijariterapiat

Uskomuslääketiede ja huijariterapiat

Tiedeyhteisön pitää topakasti nostaa keskustelun kohteeksi mystiikka, harhaopit ja henkiparantajat.

Pitää myös toimia ponnekkaammin huuhaa-hoitojen leviämistä vastaan. Dosentti Myllykangas muistuttaa, että miljoonan syöpätapauksen joukosta löytyy aina yksi äkillinen, selittämättömältä tuntuva parantuminen, ilman että sen taustalla silti olisi mitään mystiikkaa tai hokkuspokkustemppuja.

Ryhdy huuhaaterapeutiksi
Jos et mitään muuta keksi henkesi pitimeksi, ryhdy vaihtoehtoterapeutiksi. Tarvitset vain vuokrahuoneen, valkoisen takin, työpöydän, vuoteen ja pari asiakastuolia ja seinälle muutaman näyttävän diplomin.

Tietenkin on kohtuutonta väittää että kaikki terapiamuodot ovat huijausta ja rahankeruuta. Uskottavia terapiamuotoja ovat sellaiset, jotka pohjautuvat koululääketieteeseen. Muita voi kutsua yleisnimellä uskomushoidot tai mielihyvähoidot.

Kiukkuisesti uskomuksia vastaan
Mielekäs hyvän mielen äänenkannattaja sivustolla käydään kiukkuisesti kaikenlaisten uskomushoitojen kimppuun. Sivuston mukaan kysymys on lähinnä mielihyvähoidosta, joskin monesti varsin kalliista.

-Uskomuslääkintää markkinoidaan useimmiten vain yksittäistapauksista yleistetyin uskomuksin. Todellinen näyttö lääkinnän tehosta kuitenkin puuttuu, tai näytöksi kaupitellaan auktoriteettien sanomaa.

-Uskomuslääkinnät perustuvat yleensä jollekin maailmankatsomukselliselle pohjalle: oppeihin yhdistellään moraalisia näkökulmia ja maailmankuvan perusteita (esimerkiksi jumalolentoja, kosmisia yhteyksiä jne.). Uskomuslääkintä ei ole vaihtoehto näyttöön perustuvalle lääketieteelliselle hoidolle. Se on enintään huono, pelkkään plaseboon (= tehoton aine, näennäislääke, kalkkitablettieihin perustuva vaihtoehto, kirjoittaa Jorma Metsäranta.

Uskomuslääkintä ei ole tiedettä
Vitalismi on yleisnimitys opeille, joiden mukaan maailmassa on olemassa erityinen elämänvoima tai -energia. Uskomushoidot, kuten esimerkiksi reikihoito, homeopatia, naprapatia, transaktioanalyysi, primaaliterapia, grafoterapia, vyöhyketerapia, suolen huuhtelut, kuppaus ja suoneniskentä, henkiparannus, kiviterapia, väriterapia, akupunktio, shamanismi, magneettikenttähoidot, iirisdiagnostiikka ja mitä niitä on, käyttävät tällaisia tieteelliseltä kuulostavia nimityksiä vakuuttaakseen yleisön. (Lainaus sivulta)

Uskomuslääkintä
(engl. belief-based medicine, make-believe medicine). Uskomuslääkinnällä tarkoitetaan kaikkia niitä menetelmiä, joita käytetään sairauksien torjuntaan, oireiden lievittämiseen, sairauksien parantamiseen ja diagnostiikkaan, vaikkei menetelmien pätevyydestä ole luotettavaa näyttöä. Se on näyttöön perustuvan lääketieteen (engl. evidence-based medicine) vastakohta. (Lainaus sivulta Skepsis)

James Randi
Taikuri James Randi apureineen teki 1980-luvulla kattavan tutkimuksen Yhdysvaltojen kristityistä ihmeparantajista. Avainsana ilmiön kuvaamiseen on raha: parantajat saivat miljoonia dollareita kirjekerjuukampanjoiden, tv-ohjelmien ja kiertueiden avulla. Ihmiset lähettivät vähät rahansa upeissa luksus-taloissa asuville pastoreille. Eräs tv-pappi sanoi katselijoille kuolevansa, jos hän ei saa kerättyä kirkolle kahdeksaa miljoonaa dollaria.

Psykokulttuuri
Yhdessä vuosisadassa psykologia on muokannut kulttuuriamme, sanavarastoamme ja tapaamme suhtautua itseemme ja toisiimme ehkä enemmän kuin mikään muu tiede. Ihmissuhdesanastomme on aivan erilainen kuin edellisellä vuosisadalla.

Terapiamuotoja
Erilasia kaupallisia terapiamuotoja on satoja. Niiden nimeämisessä ja selostamisessa on mielikuvitus päästetty valoilleen. Terapiamuotojen sanallisen selitys on joskus kuin suurta runoutta. Niiden sanallisessa ilotulituksessa yhdistyvät kosmos, jumaluudet ja itämaiset tai kotimaiset uskomukset tuottavaksi liiketoiminnaksi. Internetistä on tullut terapiamuotojen kaikenkattava markkinointikanava. Muutamalla klikkauksella pääset tutkimaan henkistä tilaasi tai voit tilata kotiovellesi uusimman psykokiviaromiterapiapakkauksen.

Tara Rokpa terapia
Tara Rokpa on henkisen kasvun ja kypsymisen prosessi, jossa yhdistyy idän ja lännen ymmärrys siitä, mikä koskee mieltä. Sen pohja on itsensä ymmärtäminen ja myötätuntoisuuden voimistuminen itseä ja muita kohtaan. Tara Rokpa käyttää mahayana buddhalaisia menetelmiä ja länsimaalaista psykoterapiaa tuodakseen näkyviin jokaisen yksilön arvon ja mahdollisuudet. (Lainaus sivulta)

MEM-terapia ja hypnomystifiointi
Reinkarnaatio: Past Life Regression eli sanoisimmeko suomeksi MEM (Menneiden elämien terapia) kuten alkukielisen termin suomeksi kääntää Heljä Suuronen-Geib, puheena olevan terapian kotimainen tekijämme – Voidaanko aihetta sivuta suomalaisessa hypnoosikeskustelussa tai peräti ottaa siitä jotain irti? (Lainaus sivulta)

Teapioissa löytyy
eniro.fi-hakukone löysi 3850 osumaa sanalle terapia. Kun sanan muuttaa monikolliseksi on osumien määrä 612. Tällä sivulla olevat linkit johtavat pääsääntöisesti sellaisiin terapiamuotoihin, jotka ovat ns. koululääketieteen ulkopuolella. Nämä terapiamuodot ovat kiistanalaisia ja niiden harjoittajia on kovin vaikeata valvoa.

Jos apua hakeva saa avun koululääketieteen ulkopuolella toimivalta terapeutilta ovat asiat kunnossa. Pahinta mitä voi sattua on tietysti että vaiva vain pahenee, mikään pieni asia ei ole myöskään rahojen menetys. Mutta useimmiten asia hoituu sillä, että menee koululääketiedettä edustavan terapeutin vastaanotolle.

Olen tarkoituksella jättänyt pois sellaiset terapianharjoittajat kuten aromaterapia, kiviterapia, jalokiviterapia, feng shui, chakrat, primaaliterapia, grafoterapia, bioenergiahoidot, kaukoparannus, enkelit, aura-parantaminen, bioenergia-hoito jne., joita pidän lähinnä korkealentoisen mielikuvituksen tuotteina. Tämän jutun sanageneraattoria hyväksikäyttäen jokainen voit itse etsiä itselleen sopivan terapian. Ennen hoidon aloittamista kannattaa kysyä, mitä terapia maksaa.

Julkaistu Veppolokisa 24 elokuuta 2004

Tapio Parkkari

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa