Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta /
Vaasan kuorofestivaalin to. ja pe. kohokohdat

Vaasan kuorofestivaalin to. ja pe. kohokohdat

Teuvan Veteraanikuoro aloitti torstain maratonin Rewell-Cennterissä

Vaasan Kuorofestivaali 2014
torstain ja perjantain kohokohdat

Torstai 15.5. oli katettu täyteen huippuartisteja, kuten Philomelan kalevalaiseen runouteen pohjautuvan Suden Aika -draamateoksen ensimmäinen näytös, kirkkokonsertti Vaasan kirkossa sekä Irmelin kansanmusiikkitrion konsertti.

Torstain kirkkokonsertissa esitellään suomalaista, pohjalaista ja virolaista laulutaitoa parhaimmillaan, kun kirkossa esiintyvät vaasalainen Psallite, virolainen Kammerköör Head Ööd, Vend sekä Philomela.

Nuorista laulajista koostuva Head Ööd, Vend valittiin viime vuonna Viron parhaaksi kuoroksi, maassa, jossa taso on aina ollut huippuluokkaa. Head Ööd, Vend syntyi vuonna 2006 virolaisen näyttelijä-lavastaja Uku Uusbergin projektin ympärille. Lopullisen kokoonpanon saattoi kokoon ystävistään Raplasta, Kuusalusta, Viljandista ja Tallinnasta Pärt Uusberg, joka toimii nykyään kuoron johtajana ja hovisäveltäjänä.

Philomelan muodostaa noin 20 laulamista rakastavaa naista, jotka yhdessä ovat yksi moniääninen instrumentti, taiteellisen johtajan käsissä alati muovautuva soitin. Helsingissä toimiva Philomela on 2000-luvun kuluessa noussut yhdeksi Suomen arvostetuimmista kuoroista. Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki on johtanut Philomelaa sen perustamisvuodesta 1984 alkaen ja on johdattanut sitä kohti uusia seikkailuja.

Vuonna 1999 kolmen karismaattisen naislaulajan perustama Irmelin-kansanlaulutrio toimii skandinaavisen ja pohjoisten merialueiden paimentolaismusiikin sanansaattajana ja lauluperinteen uudistajana. Heidän konsertti on aina elämys ja improvisaatiolla on iso osa siinä. Yhtä hyvin voi odottaa moniäänistä karjan kutsulaulua, kehtolaulua, eleganttia englantilaista a capellaa tai ruotsalaista kepeää tanssisävelmää. Irmelinin konsertti ei jätä ketään kylmäksi, kun mielenkiintoa pitävät yllä kekseliäät sovitukset ja vahvat tarinat.

Tänään

Perjantaina 16.5. festivaaliyleisöä hemmotellaan Suden Ajan toisella näytöksellä, KYNin eli Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajien Laulujen Teitä -konsertilla sekä Philomelan ja Irmelinin yhteiskonsertilla.

Laulujen Teitä -konsertti koskettaa ja kertoo tarinaa, vie kuulijan laulujen teille. Konsertti koostuu KYN:n ohjelmiston helmistä, jotka ovat hurmanneet yleisöjä Ranskasta Taiwaniin. Suurin osa kappaleista on Jukka Linkolan, Anna-Mari Kähärän ja Soila Sariolan käsialaa – joko KYN:lle sävellettynä tai sovitettuna. Ensimmäinen puoli painottuu a cappellaan, toisella puolella kuullaan erilaisia sointivärejä, kun kuoro saa rinnalleen pianisti Kirmo Lintisen ja harmonikkataiteilija Johanna Juholan.

Philomelan ja Irmelinin yhteiskonsertti tuo yhteen kaksi erilaista, vahvaa naisryhmää. Konsertti on täynnä naisenergiaa ja koskettaa kaikkia sinne saapuvia. Irmelin esittää muun muassa perinteistä skandinaavista ja pohjoisten merialueiden paimentolaismusiikkia, kun taas Philomelan osuus koostuu suomalaisista tunnetuista kappaleista.

Katso lisää:
www.vaasachoirfestival.fi

Löydät festivaalin myös Facebookista:

www.facebook.com/vaasachoi

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa