Home / Kolumnit /
Tapani Vieri – Miksi Suomi ”käpertyy”

Tapani Vieri – Miksi Suomi ”käpertyy”

Mikä on taloudellinen tarkoituksenmukaisuus, tai mikä on poliittinen tarkoituksenmukaisuus.

Taloudessa on aina toiminut konsepti, ”tunne tuotteesi – usko mahdollisuuksiisi”. Kun yritykset ja toimijat alkavat määrittämään itsensä ulkoisten tekijöiden mukaan, ei synny mitään uutta. Näin on tapahtumassa tällä hetkellä Suomessa.

Kun poliitikot sanovat että huonosti menee, media vouhkaa kaikkea mahdollista negatiivista, alkavat yrittäjätkin määrittämään itseään ja yrityksen toimintaa ulkoisen viestinnän mukaan. Varaudutaan, säästetään, katsotaan miten asiat lähtevät käyntiin.

Kun edellisen laman aikaan yrittäjät päättivät, me emme irtisano, etsimme koulutusmahdollisuuksia, on ajatus kääntynyt, osin julkisen viestinnän mukaan, varaudutaan pitkään taantumaan, useita vuosia.

En usko poliitikkojen lupauksiin 200 000 uudesta työpaikasta, jos se ei tule yrittäjyyden kautta. Julkisen puolen työpaikat voivat olla lähinnä tukityöllisyystyöpaikkoja, siellä ei vain ole mahdollisuutta enää lisätä pysyvää henkilöstöä. Tällä hetkellä on huolestuttava kehitys kunnissa. Kun katsoo lähes mitä vaan kaupunkia viisi suurinta työllistäjää on jollain lailla kytketty verovaroihin. Tästä tulisi olla oikeasti huolissa. Poliitikkojen puhuvat leikkaukset koskevat siis aina henkilöihin, siksi se on niin vaikeaa.

Nyt pitää päinvastoin etsiä uusia mahdollisuuksia, uusia kanavia. Uusia ideoita. Kuka uskaltaa sanoa että tekemällä asiat muuttuu. Joku aina voittaa. Onko se ”Reino ylirohkea”, vain onko se ”Pekka puurtaja”, vai ”Väinö varmistelija”.

Uskon että se on yrittäjä joka varautuu seuraavaan kehitysvaiheeseen, kehittämällä, trimmaamalla yrityksensä hyvään iskukuntoon.

Mitä se trimmaaminen sitten voisi olla. Se voisi olla uusien markkinoiden tutkimista, henkilöstön kouluttamista, toimintatapojen virtaviivaistamista. Laskentajärjestelmien tarkistamista.

Vaikka EU kieltää kotimarkkinoiden suosimisen, niin sen voi tehdä mielessään, ei julisteta, tehdään sitä, se on parempaa työllisyydenhoitoa kun naapuripuolueen edustajan vähättely.

Tapani Vieri

Vaasa

 

 

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa