Kuvia Vaasan poliittisesta historiasta
Vaasassa asuva Sofia Björklund on tehnyt uskomattoman hienoja kuvamanipulaatioita Vaasan historiasta ja vähän muustakin. Hienoimmat kuvamanipulaatiot kuvaavat lapuanliikkeen miehiä riisumassa faktori Eino Nimiseltä housuja kesäkuun 4:n 1930. päivän oikeudenkäynnin jälkeen vuonna 1930 ja Vaasan vuoden 1918 vankileairiä.
Lapuan liikkeen miehet tunkeutuivat 28. maaliskuuta 1930 Työn Äänen kirjapainoon ja rikkoivat kangin molemmat latomakoneet sekä kaikki kolme painokonetta. Oikeudenkäynti asiasta järjestettiin 4. kesäkuuta 193 o Vaasan kaupungintalolla.
Oikeudenkäynti alkoi kello 13.00 ja se kesti koko iltapäivän. Väliaika alkoi kello 16.00, jolloin istuntosalin eteisessä puhkesivat levottomuudet. Oikeudessa todistanut faktori Nieminen riitaantui lapualaisaktivistien kanssa, jolloin nämä alkoivat syyttää häntä SKP:n organisaattoriksi ja punaupseeriksi.
Lopulta häntä kirottiin ”ryssän ruplilta haisevaksi saatanaksi” Hänet vedettiin oikeusistunnon päätteeksi istuntosalin eteisestä kadulle, jossa hänet hakattiin pahoin ja riisuttiin valokuvaajien edessä alushoususilleen.
Tapahtumasta otettu valokuva tunnetaan nimellä ”Riisuminen”. Väkivaltaa sai kokea myös kolme muuta kommunistia, muun muassa kirjapainoa oikeudessa edustanut asianajaja Asser Salo, joka kyyditettiin Lapuan kautta Viitasaarelle ja oli tulla lynkatuksi.
Eino Nieminen ja hänen vaimonsa Svea Staaf-Nieminen pakenivat poliittista vainoa Neuvostoliittoon vuonna 1930. Nieminen murhattiin myöhemmin Neuvostoliitossa, mutta hänen vaimonsa palasi kotimaahan 1983. Toimittaja Anna-Lisa Sahlström on kirjoittanut heistä kirjan Mordet på kören. (Wikipedia)
Eino Nimisen alushousut olivat myös Akataeemisen Karjala-Seuran kulttikäytössä. Pieni pala housukangasta kiinnitaettettiin seuran aktiivien rintapiealeeen kiitokseksi isänmaallisesta toiminnasta.
Toinen merkittävä Sofia Berglundin manipuloimista kuvista on Vaasan punaisten vankileiriltä vuodelta 1918. Kuva on ruotsalaissyntyisen Karl-Johan Borlinin ottama. Vain harva vaasalainan tietää ko.vankileiristä, joka sijaitsi ns. tykkihallin alapuolaella. Sofian portfoliossa on myös muita merkittäviö kuvamanipulaatioita Vaasan historista.