Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Ratikkalinjasta pelastus Vaasan liikenne- ja imago-ongealmiin

Ratikkalinjasta pelastus Vaasan liikenne- ja imago-ongealmiin

Toissa viikolla keskusteltiin kaupungin järjestämässä yleisötilaisuudessa Vaasan pääkirjastossa mm. siitä, kestääkö Vaasan nykyinen keskus eli torin ympäristö uutta kilpailevaa kauppakeskusta entiselle linja-autoasemalle.

Käytin tilaisuudessa mielestäni perustellun puheenvuoron toimivan paikallisliikenteen välttämättömyydestä Vaasan tulevalle kehitykselle. Perusteistani en luovu, siis mm. siitä että paikallisliikenne on hyödyksi niillekin, jotka sitä eivät käytä. Vaasa on ruuhkautumassa ja se vähentää keskustan vetovoimaa.

Jos asiakkailla on se mielikuva, että pääsy torin varren liikkeisiin ja sieltä pois on hankalaa, he siirtyvät muiden, helpommassa paikassa olevien ostoskeskusten asiakkaiksi. Tämä on se pääongelma eikä uusi linja-autoasemakeskus. Uusi liikekeskus naapurissa saattaakin olla jopa ”pelastusrengas” torin seudulle, tietyin edellytyksin.

Onko sitten kaupungin asia ajaa yhden alueen, tässä tapauksessa keskustan etua? Minun mielestäni on, koska kaupunkilaisten selvä mielipide tuntuu olevan, että kaupungin keskustaa ei saa näivettää. Tosin kaikki eivät tuntuneet uskovan sitä tosiasiaa, että niin voisi koskaan käydä. Vaasan torin ympäristö näyttää elinvoimaiselta ja on sitä, vielä.

Uskon, että on mahdollista kehittää rinta rinnan sekä linja-autoaseman aluetta että nykyistä keskustaa. Kerron miten:

Ehdotin tilaisuudessa paikallisbussiliikenteen sallimista Hovioikeudenpuistikon kävelykatuosuudelle torin seudun vetovoiman lisäämiseksi. Vedän tämän ehdotukseni nyt takaisin kahdesta syystä:

1) Tunsin nahoissani tilaisuudessa tämän sanottuani, että sille idealle ei ainakaan tule kannatusta, johtunee bussiliikenteen mielikuvasta täällä Vaasassa.

2) Bussiliikenne ei myöskään mitenkään pysty yhdistämään näitä kahta lähekkäistä keskusta. On vaikea kuvitella, että kukaan lähtisi ostoskierroksellaan bussilla Linja-autoaseman keskukseen jatkamaan ostoksiaan.

Muutan nyt ehdotustani siten, että ehdotan tänne Vaasaan raitiovaunureittiä, joka yhdistäisi paitsi yllämainitut kaksi keskusta, myös Palosaaren ympyräreittinä keskustaan. Ratikalla on todellinen mahdollisuus yhdistää kaksi ostosaluetta keskenään siinäkin tapuksessa, että ostoksille on tultu omalla autolla.

Uutta siltaa tai tunnelia radan yli tai ali ei raitiovunu tarvitse. Maasilta kelpaa nykyisellään ainakin suunnassa keskustaan ja esim. Konepajankadun paikkeilta voidaan tehdä toiseen suuntaan tasoylitys. Tällä siis jaettaisiin keskustaan tulevat asiakkaat halunsa mukaan molempiin liikekeskuksiin, vanhaan ja uuteen, tarjoamalla heille todella laadukas ja Helsingin ulkopuolella ainutlaatuinenkin matkustusmuoto, raitiovaunu.

Se jos mikä vetäisi tänne väkeä! Näin saataisiin estettyä keskustan näivettyminen uuden kilpailijan tullessa.

Miksi sitten lenkki juuri Palosaarelle? Ensinnäkin pelkkää puolen kilometrin rataa kahden keskuksen väliin ei kannata rakentaa. Palosaarella on yliopisto ja sen mukana liikennetarvetta, se on sopivan lähellä keskustaa, joten tarvittava raidepituus on kohtuullinen ja lyhyen etäisyyden johdosta kohtuullisen kokoisella vaunukalustomäärällä päästäisiin hyvään vuorotiheyteen.

Viime viikolla juuri uutisoitiin yliopistolla siintävän parkkipaikkapulan muttei resursseja eikä oikein tilaakaan rakentaa pysäköintilaitosta. Minusta on vanhanaikaista sanoa, että opiskelijan tulee kävellä tai pyöräillä. Täällä on paljon aikuisopiskelijoita, jotka tulevat päivittäin esim. Seinäjoelta tai yhtä kaukaa yliopistolle.

Toisaalta, jos jollakulla on joko omaa tai vanhempien rahaa, niin voidaanko asennesyistä kieltää heiltä autoilu vaikka asuisikin Vaasassa? Vaasan yliopiston maineen kannalta tällaiset heitot ovat harkitsemattomia. Sitäpaitsi nykyiset parkkipaikat taitavat lähitulevaisuudessa täyttyä pelkästään henkilökunnan autoista

Raitiovaunulinjan avulla voitaisiin tarvittavat pysäköintipaikat siirtää hiukan kauemmaksi ja edullisemmin, tarkoitan että ne voitaisiin silloin rakentaa yhteen tasoon. Minne, sitä en nyt ryhdy tässä suunnittelemaan, siinähän saa vain "turpiinsa"!

Tietenkin raitiovaunuyhteys vaatii muitakin perusteita kuin yliopiston pysäköintipaikat. Kolmas asia olisikin juuri se musiikkitalo, jonka sijainnista kovasti kiisteltiin myös samassa keskustelutilaisuudessa. Minusta ei ole kovin suurta järkeä rakentaa yhteiskunnan rahoituksella arvokkaalle liikepaikalle linja-autoasemalle sellaista yleistä rakennusta, minkä saa toimimaan muuallakin,  Tai mikä ei kannata muuallakaan, miten kukin asian ajattelee!

Minä uskon että se vetää Palosaaren maisemissa väkeä ainakin paremmin kuin tuossa kuivalla maalla. Olisiko se sillan pielessä vai Mansikkasaaressa, se on sitten ns. hienosäätöä.

Ratikkalinjaa ei ole pakko vetää kokonaan Wolffintielle. Toisen raiteen voi aivan yhtä hyvin rakentaa kantakaupungin suunnasta esim. uudelle penger-siltayhteydelle Vaasan sähkön ja tulevan musiikkitalon sekä meren väliin. Yliopistoalueen rannassa on hyvin tilaa yhdelle raiteelle joka kiertäisi yliopistoalueen ja jatkaisi kohti Palosaaren toria, sitten Putusillan paikkeilta Vöyrinkaupungille, josta siis linja-autoaseman kautta Hovioikeudenpuistikolle ja takaisin torille.

Vastakkainen suunta taas tulisi Palosaaren torilta Wolffintielle, Kirkkopuistikolle ja Hovioikeudenpuistikkoa torille.

Yllä oleva hahmotelma ei tietenkään ole täydellinen reittisuunnitelma, se sisältää vain tärkeimmät päälinjat millä hankkeesta saataisiin mielestäni suurin hyöty kaikille osapuolille. Tällä saataisiin ensiluokkainen palvelutaso sekä yliopiston että tulevan musiikkitalon tarpeisiin ja olisihan tästä monta muutakin hyötyä, jopa paikalliselle bussiliikenteelle. P

Palosaarelle markustavat voisivat vaihtaa toisista kaupunginosista tulevista bussista ratikkaan uudessa liikekeskuksessa, sitä varten suunnnitellussa paikallisliikenneterminaalissa. Kellarikerroksessa olisi tietenkin riittävästi maksullisia parkkipaikkoja omalla autollaan tuleville.

Gerbyn-Västervikin suunnan bussit voisivat lähteä tämän uuden terminaalin sijasta tai lisäksi Palosaaren torilta. Väittäisin, että ratikkamahdollisuus lisäisi matkustajamääriä niillekin linjoille. Jos kerran täällä on bussiliikenteellä imago-ongelma, kuten olen ymmärtänyt, nousisi bussiliikenteen arvostus aivan toiseen luokkaan, jos osa matkasta ajettaisiin raitiounulla.

Lyhyesti sanottuna siis ratikkalinja ratkaisee ainakin viisi kovan luokan ongelmaa:

Mahdollistetaan musiikkitalon rakentaminen arvonsa mukaiseen paikkaan   Palosaaren sillan pieleen

Estetään Vaasan keskustan näivettyminen

-Helpotetaan yliopiston pysäköintiongelmaa

Parannetaan paikallisliikenteen imagoa

Vähennetään Vaasan ruuhkia

Lista ei ole vielä edes valmis.

Pyydän kannanottoja.

Jussi Hellgrén,

talousoikeuden opiskelija, Vaasa

jussi.hellgren@student.uva.fi

Keskusteluun:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa