Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Wasastjernan talo

Näe syvemmälle Vaasaan: Wasastjernan talo

Wasastjernan talo tarjoaa aidon historiallisen ympäristön ja ainutlaatuisen näkymän Vaasan historiaan. Talo täynnä tietoa, tunteita ja traditioita!

Talossa toimii Vanhan Vaasan museo, joka on sisustettu 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuoliskon porvariskodiksi. Vaasan vaurain porvari Abraham Falander, aateloituna Wasastjerna, rakennutti talon vuosina 1780–81. Se oli ainoa yksityinen kivitalo, joka säilyi kaupungin palossa vuonna 1852.

Sisustukseen on käytetty Vaasan palosta vuonna 1852 säilyneitä esineitä. Suurin osa huonekaluista ja esineistä on kuulunut Vanhassa Vaasassa asuneille porvarisperheille. Yhtä salonkia koristaa Biedermeier-tyylinen sohvaryhmä, joka kuului Wasastjerna-Hägglundin perheelle. Seiniä koristavat kaupungin vaikutusvaltaisten perheiden — kuten Wasastjernan ja Grönbergin — muotokuvat. Toisessa kerroksessa esitellään Venäjän vallan aikaa sekä aikakauden empire- ja biedermeiertyylisiä huonekaluja ja interiöörejä. Talossa on myös laivanvarustajan konttori, 1800-luvun postikonttori sekä vanhan Vaasan historiaa esitteleviä karttoja ja pienoismalleja.

Kolmannessa kerroksessa esitellään Ruotsin vallan aika. Huoneet on sisustettu 1700-luvun tyyliin, jossa Kustaa III:n mukaan nimitetty kustavilainen tyyli on etusijalla. Ruokasaliksi sisustetussa huoneessa Abraham Falander kestitti kuningas Kustaa IV Aadolfin seurueineen 19. heinäkuuta 1802, kuninkaan vieraillessa Pohjanmaalla. Sivuhuone on sisustettu makuukamariksi sivustavedettävine sänkyineen ja piianpeileineen. Kerroksessa on myös Malanderin suvun huonekaluin sisustettu huone.

Pihapiiriin on siirretty Ylistarosta Loukon tupa, joka oli vauraan pohjalaisen maakauppiaan asunto 1600–1700 -lukujen taitteessa. Tuvasta, kamarista ja porstuasta koostuva rakennus säästyi Isonvihan hävitykseltä, jolloin monet maaseudun puutalot poltettiin. Navetta- ja tallirakennus sekä pihan toisella puolella oleva pitkä varastorakennus on siirretty museoalueelle Kirkkopuistikolta uudesta Vaasasta.

Taikauskoisuus ja yliluonnolliseen uskominen ovat lisääntyneet, tietää kirjailija Tiina Hietiko-Hautala. Vaasalaisia kummitustarinoita tutkinut ja niistä kirjan kirjoittanut Hietikko-Hautala sanoo, että aavetarinat ovat tuttuja kaikissa maailman kolkissa.

Esimerkiksi Pohjanmaan museossa, Vaasassa kummittelee monen kertomuksen mukaan vuonna 1931 kuollut lääkäri, professori Karl Hedman. Hän oli museon perustajia. Toinen kummitustalo Vaasassa on kauppaneuvos Abraham Wasastjernan talo.

Vaasassa on järjestetty noin vuoden verran opastettuja aavekierroksia. Menestys on ollut «hirvittävän» hyvä.

Aineiston on toimittanut Irina Senkina.
Venäjännös: Lidia Popova
Lähde: www.museiportalosterbotten.fi/
www.pohjanmaanmuseo.fi
www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa