Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Kauppaneuvos Frithjof Tikanoja

Näe syvemmälle Vaasaan: Kauppaneuvos Frithjof Tikanoja

Kauppaneuvos Frithjof Tikanoja halusi luoda kaikille kaupunkilaisille yhteisen taidekodin, jossa kävijä ”löytäisi aakkoset kansainvälisen taidekulttuurin.

Frithjof Tikanoja (1887-1964) syntyi kälviäläiseen talonpoikaissukuun. Maanviljelyä enemmän Tikanoja oli kuitenkin kiinnostunut kaupankäynnistä ja kaunokirjallisuudesta. Puotipojan ja kauppaedustajan töiden jälkeen hän perusti vuonna 1905 Josef Lassilan kanssa Vaasaan Lassila & Tikanoja -tukkuliikkeen. Yhtiö kasvoi ja laajeni 1920-luvulla tekstiili- ja kenkäteollisuuteen. Tikanojasta tuli kauppaneuvos vuonna 1922.

Tikanoja alkoi kerätä taidetta mentyään vuonna 1918 naimisiin Ruusa Myntin kanssa. 1930-luvulle tultaessa seitsenlapsisen perheen kodin seinät olivat täynnä taidetta, niin vanhojen mestarien kuin modernistienkin teoksia. Tikanoja oli kulttuuripersoona, joka rakasti kirjallisuutta, musiikkia ja lauloi kuorossa. Hän tuki avokätisesti etenkin suomenkielisiä kulttuuri- ja sivistyshankkeita. Tikanoja oli mukana perustamassa Vaasan taideyhdistystä vuonna 1917.

Tikanoja lahjoitti kotinsa ja merkittävän taidekokoelmansa Vaasan kaupungille vuonna 1951. Kodista tuli taidemuseo, jonka kautta Tikanoja halusi kokoelmansa olevan jokaisen kiinnostuneen nähtävillä.

Suurliikemies

Josef Lassila ja Frithjof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanojan vuonna 1905 Vaasassa. Yritys oli tukkukauppa, jonka tuotteita olivat kangas- ja rihkamatavarat sekä ”raskaat tuotteet” kuten saippua, silakka, vesirinkelit ja makeiset.

Vuosien kuluessa liikkeen toiminta laajeni kaikkialle Suomeen ja siitä kasvoi Pohjoismaiden suurin yksityinen tukkuliike.

1923–1980: Tukkukaupasta vaataeteollisuuteen

Lassila & Tikanoja aloitti tukkukaupan rinnalla vuonna 1923 teollisen vaatteiden valmistuksen ja oli 1980-luvulle saakka Suomen suurimpia vaatetusteollisuusyrityksiä. Parhaimmillaan Lassila & Tikanojalle oli teollista toimintaa lähes kahdellakymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejä olivat Tiklas-puvut, -paidat ja -puserot sekä Topman-kengät.

Viennin osuus liikevaihdosta oli 1960-luvulta lähtien yli 50 prosenttia ja yhtiöllä oli merkittävää toimintaa useissa Euroopan maissa. Lassila & Tikanojan osakkeiden noteeraus Helsingin Pörssissä alkoi vuonna 1961.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa