Kulttuuritalo Fanny
Kulttuuritalo Fannyn on tarkoitus nousta Miratalon paikalle 1.2.2015 alkaen. Kulttuuritalo on saanut nimensä vaasalaisen naistaiteilija Fanny Churbergin mukaan. Toiminta-ajatuksena on tukea monikulttuurisen Vaasan kehittymistä edistämällä eri maista tulleiden ihmisten vuorovaikutusta, tukea omaehtoista kulttuurin harjoittamista (esim. nuorten omaehtoinen toiminta) sekä yleistä kulttuuritoimintaa kaupungissa.
Tärkeää on, että Kulttuuritalo tarjoaa alustan maahanmuuttajien ja kantaväestön kanssakäymiselle monipuolisen toiminnan kautta sekä toimii matalankynnyksen kohtaamispaikkana. Talon hallinnoinnista vastaa Vaasan kaupungin kulttuurikeskus.
Kaupungin eri hallintokuntien kanssa on käyty keskusteluja vuoden 2014 aikana liittyen Mira- eli Nuorisotalon toiminnan ja käytön kehittämiseen. Talon on haluttu tähän asti toimivan monikulttuurisuuden edistäjänä ja tästä on tarkoitus jatkossakin pitää kiinni. Keskustelujen ja mietintöjen pohjalta tarkoituksena on saattaa talo ja sen toiminta tiiviimmäksi osaksi kaupungin hallintokuntien omaa toimintaa, mutta samalla turvata jatkossakin avoin vuokraustoiminta.
Talon toimintaa kehitetään tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vastaamaan yhä laajemmin monikulttuurisuuden, kotoutumisen ja yleisen kulttuuritoiminnan edistämistä.
Muutoksen taustalla on, että kaupungin oma tilankäyttötarve on kasvanut ja tarve sisäisille toimitiloille on suuri eri hallintokunnissa. Myös Nuorisotalon hallinnollinen siirto vuoden 2013 alussa vapaa-aikalautakunnalta kulttuuri- ja kirjastolautakunnalle painotti talon kulttuurisen käytön kehittämistä osana Kulttuurikeskuksen toimintaa. Talossa halutaan turvata jatkossa paremmin myös tasapuolinen ja avoin vuokraustoiminta.
Kulttuuritalon toiminta muodostuisi jatkossa mm. ulkomaalaistoimiston, nuoriso-osaston sekä Kulttuurikeskuksen toiminnasta ja tapahtumista. Tilat ovat myös avoimesti käytettävissä muille toimijoille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille esim. kokous-, juhla- tai tapahtumakäyttöön. Ulkomaalaistoimiston on tarkoitus sijoittaa Kulttuuritaloon oma toimipisteensä, jossa toimiston asiakkaille annetaan neuvontapalvelua, järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia.
Nuoriso-osaston tilakäyttö koskee mm. nuorten omaehtoista toimintaa, maahanmuuttajanuorten ryhmiä sekä tapahtumia. Kulttuurikeskus hyödyntää tilaa laajemmin jatkossa mm. tapahtumien ja projektien kautta.
Voidaan olettaa, ettei uusi toiminta talossa lähde heti saumattomasti liikkeelle. Tarkoituksena onkin, että vuoden 2015 aikana talon toimintaa ja yhteistyökuvioita kehitetään, haetaan mahdollisesti hankerahaa talon ja monikulttuurisen toiminnan kehittämiseen, käynnistetään kulttuurikahvila- tai kohtaamispaikkatoiminta, kehitetään talon ulkopuolista vuokraustoimintaa, sekä kunnostetaan toimitiloja.
Se, että Mirayhdistyksen vuokrasopimus talossa päättyy, ei tarkoita, että yhdistykseltä tai muilta maahanmuuttajayhdistyksiltä evättäisiin talon käyttö. Kaupunki haluaa päinvastoin monipuolistaa monikulttuurista toimintaa kaupungissa ja tässä nimenomaisessa talossa, ja löytää tapoja tuoda entistä paremmin yhteen ihmisiä etniseen taustaan katsomatta.
Sanna Bondas
Kulttuurijohtaja
sanna.bondas@vaasa.fi