Marian kirkko


Vanhan-Vaasan kirkonrauniot pelastuvat?

Museon johtokunta anoo 20.000 € vuodessaVanhan-Vasan kirkonraunioiden suojelu on yksi tärkeistä vaasalaisista kohteista.

Pohjanmaan Museon johtokunta anoo kaupungilta 20 000 euroa vuodessa ns. Mariankirkon ympäristön hoitoon. Summalla varmistettaisiin pienet korjaukset ja se, että alue ei pääsisi kokonaan tuhoutumaan. Anomus syntyi kun vaasalainen kaupunginvaltuutettu Seppo Rapo otti yhteyttä museoon tässä blogissa olleen jutun pohjalta.

"Vaasan 400-vuotisjuhlat lähestyvät ja kirkonraunioiden alue tulisi laittaa pikimmiten siistiin kuntoon. Lisäksi Vanhaan Vaasaan pitäisi kehittää matkailijoille sopivaa toimintaa. Esimerkiksi paljon puhuttu kesäteatteri sopisi hyvin alueen tuntumaan. Näin saataisiin sekä turistit että vaasalaiset tulemaan alueelle toistekin", kirjoitti nimimerkki ”muutakin nähnyt” 28. elokuuta tämä vuonna blogissa.

Heti toimeen

Nyt museon johtokunta esittää kaupunginhallitukselle. että Mariankirkon raunioalueen vuosittaista kunnostamista varten varataan 20.000 euroa per vuosi. Johtokunta esittää, että raunioalueen vuotuinen kunnostus aloitetaan juhlavuonna 2006. Johtokunnan kirjeessä palauetetaan mieleen useita viimeisten 10 vuoden aikana tapahtuneita asioista.

Mitään ei tapahtunut

Vuonna 1995 järjestettiin kirkonraunioilla raunioiden yleistä kuntoa ja kalkkikivisiä hautapaasia koskeva neuvottelu, jossa olivat läsnä edustajat Museoviraston rakennushistorian osastolta (Markus Hiekkanen), Vaasan talotoimesta, Pohjanmaan museosta sekä alueen asukasyhdistyksestä. Neuvottelun tuloksena päätettiin seuraavana vuonna järjestää yhdessä Museoviraston ja Vaasan kaupungin edustajien kanssa ensimmäinen vuosihuoltotarkastus ja samassa yhteydessä siirtää kirkonrauniosta kaksi 1700-luvun hautakiveä kellotapuliin. Toimenpiteet ja tarkastukset jäivät kuitenkin tekemättä ja hautapaadet lepäävät edelleen kirkonraunioissa sään armoilla.

Ilkivaltaa

Eri asteinen ilkivalta raunioalueella on ollut jatkuvaa ainakin 1970-luvulta asti. Ilkivalta on kohdistunut opasteisiin ja alueen kivirakenteisiin sekä muistomerkkeihin. Esim. yksi Suomen sodan muistomerkin pronssilaatta on kadonnut tänä kesänä. Raunioon kohdistuneesta ilkivallasta on tehty rikosilmoitukset vuonna 2000 ja 2004.

2000-luvulla raunio on kerran pesty puhtaaksi töherryksistä ja kerran itäpäädyn ikkuna-aukkoja on korjattu – muuraustyön suoritti talotoimen muurari Sven Stenbacka, joka sai ohjeistuksen Museovirastolta. Molemmat toimenpiteet maksoi Pohjanmaan museo.

Vanhan Vaasan ns. Mariankirkon suojelu sekä koko alueen kehittäminen on yksi suurista vaasalaisista haasteista. Voi olla että ilman kansalaisaktiivisuutta mitään ei tapahdu. vaasalaisia.info sivustolla on ohjeet kuntalaisaloitteen tekemistä varten ja viestiketju, missä voi seurata aloitteen tekemistä. Nyt tarvitaan vain se aktiivi kansalainen, joka aloitteen tekee.

Juttu blogissa:
Kuntalaisaloite foorumissa:

Keskustelu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa