Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Lars Gästgivars Työeläkkeet kolumni vaasalaisia.info

Lars Gästgivars Työeläkkeet kolumni vaasalaisia.info

Realistin on ymmärrettävä, että jos elinikä pitenee, myös eläkeyhtiöiden kulut kasvavat vastaavasti, sillä yhtiöt joutuvat maksamaan silloin eläkkeitä pidemmän aikaa. Vain ja ainoastaan tästä syystä pidän eläkeiän asteittaista pidentämistä oikeutettuna.

Toinen asia josta kukaan ei kirjoita on, että useimmat tämän päivän eläkeläisistä saavat työeläkettä eli eläkeläisellä on verotettavaa tuloa, josta valtiolle koituu rahaa.

Suuri osa eläkeläisistä tulee sitä paitsi toimeen vailla sosiaaliavustusta ja he maksavat muutenkin pääasiallisesti kulunsa itse. Eläkeläiset ovat tämän lisäksi oivia kuluttajia, jotka pitävät kotimaisen talouden pyöriä pyörimässä.

Yleisradio ja lehdistö väittivät viime keväänä, että olemme saavuttaneet kriittisen pisteen. Rahaa kuluu nyt enemmän kuin mitä eläkejärjestelmään kertyy.

Tämä oli virhe. Yksityisellä sektorilla eläkemaksuihin kului 12,4 miljardia ja eläkemaksujen tuotto oli 12,8 miljardia. Julkista sektoria ei voi laskea, sillä valtio budjetoi eläkemaksunsa menekin mukaan.

Tuomiopäivän profeetat unohtavat kuitenkin eläkeyhtiöiden pääomatulot, joita saadaan maksuina saatujen eläkkeiden tuotosta.

Yksityisellä puolella rahastoissa oli vuoden 2011 lopussa 89,7 miljardia ja vuoden 2012 lopussa 96,3 miljardia. Lisäystä oli kertynyt siis 6,6 miljardia. Kaikkien eläkekassojen summat olivat 136,3 miljardia vuonna 2011 ja 149 ,6 miljardia vuoden 2012 lopussa eli lisäys oli prosentteina 13,3. Vaikka koko pääomasumma inflaatiotarkistetaan, eläkerahastot kasvoivat myös viime vuonna valtavasti.

En kannata ajatusta suhdanteiden mukaan vaihtelevista eläkkeistä. Luulen, että myös eläkeläiset kuten kaikki muutkin, suunnittelevat menonsa melko pitkälle etukäteen, eikä sen vuoksi voida sallia, että heidän tulonsa heilahtelisivat ylös ja alas.

Mikäli työeläkepääomaa käytetään vain siihen mihin oli ajateltu, eläkepääoma riittää. Mutta ei, jos eläkerahastoja aletaan käyttää poliittisina pelinappuloina, esimerkiksi jos työttömyys maksetaan rahastoista kuten on aiemmin tehty.

Tässä työttömyyseläke oli malliesimerkki. Siihen kului kakkiaan yli kolmekymmentä miljardia eläkeläisten maksamista varoista. Ne olisi pitänyt ottaa työttömyyskassoista, mutta silloin valtio olisi joutunut vastaamaan 60 prosentista. Onneksi järjestelmä päättyi vuonna 2012.

Muun muassa tällaisten hairahdusten estämiseksi toimin sen edestä, että eläkeläisten edustajat saisivat olla mukana tekemässä päätöksiä työeläkekassojen hallituksissa ja hallintoneuvostoissa.

Lars Gästgivars (r.)
kansanedustaja Mustasaari

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa