Home / Kolumnit /
Lars Gästgivars – Maailma se pyörii vaan

Lars Gästgivars – Maailma se pyörii vaan

Maailma se pyörii vaan

Eduskuntavaaleista on pian kulunut kolme viikkoa. Lopputulos oli luonnollisesti omalta kohdaltani pettymys, samoin kolmelle tuhannelle pohjalaiselle, jotka äänestivät minua. Kuitenkin minun on suurimmaksi osaksi oltava tyytyväinen, sillä harvalla on mahdollisuus istua Suomen eduskunnassa neljää vuotta.

Olen kovin iloinen asioista, joihin pystyin vaikuttamaan, esimerkiksi pienyrittäjien ja heidän perheidensä sosiaaliturvan parantumiseen. Eläkeasiat, kuten 121 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite, joka takaa eläkeläisten laillista oikeuden valvoa omia yhtiöitään ja säästöjään, jotka on tarkoitettu käytettäviksi eläkeaikana.

Lakialoitteen käsittelyn aikana tapahtunut taktikointi aiheutti sen, että eduskuntavaalit tulivat väliin ja eläkealoite, kuten muutkin lakialoitteet, joita ei ollut valmiiksi käsitelty, hyllytettiin. Mutta asia ei ole loppuun käsitelty, kunhan eläkeläiset itse kattojärjestönsä EETU:n kautta toimivat ripeästi. On taottava, kun rauta eduskunnassa on kuuma. Lakialoitteen pohjalta on saatava aikaan kansalaisaloite, jossa on 50 000 allekirjoittajaa.

Julkiset laitokset kuten kunnat ja kuntayhtymät eivät enää saa kilpailla avoimilla markkinoilla. Tätä asiaa ajoin aikaisemmin 20 vuotta SHRY:ssä, ja nyt eduskunta lopetti tämän kilpailun täydellisesti. Nuorisotyöttömyys otti askelen eteenpäin, mutta kaatui byrokratiaan ja ammattiliittojen koviin vaatimuksiin ylisuurista minipalkoista, joita kukaan työnantaja ei pysty maksamaan. Turkistarhaus pelastettiin ja ainakin vielä Vaasanlaiva liikennöi Merenkurkussa.

Tyydytyksellä muistelen näitä asioita. Mutta on myös asioita joita en saanut läpi, vaikka kirjaukset olivat hallitusohjelmassa.

Myönteinen velkarekisteri, jotta pankit lakkaisivat syrjimästä yksityishenkilöitä, yrityksiä, yrittäjiä ja hallituksen jäseniä, joilla kolmesta viiteen vuoteen on ollut tilapäisiä maksuvaikeuksia. Onko heidät leimattava?

Julkisesta hankinnasta oli hallitusohjelmassa sitova kirjaus. Eurorajoitukset korotettaisiin lähemmäs EU-tasoa, jotta kunnat voisivat kohdistaa tarjouspyyntönsä oman alueen hankkijoille eikä aina olisi pakko pyytää tarjouksia koko EU:n alueelta. Tämä asia jäi polkemaan paikallaan, vaikka muut EU-maat suojelevat omia alueitaan ja ostavat läheltä. Meilläkin voisi tehdä monia hankintoja omalta alueelta, ellei Suomen lainsäädäntö toimisi vahtikoirana.

Yllä joitakin onnistumisia ja asioita, jotka jäivät roikkumaan ilmaan. Vaalikampanjassa ei kuitenkaan voinut puolustaa hallituksen hyviä tekoja eikä ainakaan puhua tulevista, väistämättömistä taloudellisista uhrauksista kuten minä tein. Ihmiset halusivat kuulla myönteisiä asioita, kun ovat neljä vuotta toistuvasti saaneet kuulla kriisiraportteja, mutta kieltäydyin puhumasta vasten parempaa tietoa. Puhuin ekonomistin ja yrittäjän kieltä ja tulos oli tietty. Todellisuus tulee nyt, vaalien jälkeen.

Aion jatkossakin mahdollisuuksieni mukaan valvoa tällaisia asioita ja huomauttaa niistä 3 000 pohjalaisen äänestäjän tukemana. Tällä tavalla heidän äänensä voi kuulua, vaikka sattuivatkin jäämään vaille edunvalvojaa.

Lars Gästgivars

Yrittäjäneuvos Mustasaari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa