Home / Kolumnit /
Lars Gästigivars – Kompromissihallitukset ja Suomi

Lars Gästigivars – Kompromissihallitukset ja Suomi

Eduskunnan työ alkaa ensi tiistaina, mutta hallitus on jo ollut täydessä työssä. Toissailtana päästiin sopimukseen ensi vuoden budjetista.

Kun olen lukenut lehtiä, olen nähnyt, miten uusi valtiovarainministerimme pelasi puoluepolitiikkaa ja unohti, ettei hän nyt ole Pamin eikä SDP:n puheenjohtaja. Nyt hän sai oppia, että hän on koko Suomen valtiovarainministeri.<öp>Tämän parempaa tulo- ja menoarviota tuskin olisi nyt voinut odottaa, mutta ensi vaalikaudella täytyy olla joko porvari- tai sosialistihallitus.

Meillä ei voi jatkossa olla kompromissihallituksia, tämä koituu maalle aivan liian kalliiksi. Kukaan ei kanna oikeasti vastuuta ja maan velkaantuminen kasvaa, kun sekä vasemmisto että oikeisto samanaikaisesti johtavat.

Nyt kuvitellaan, että talouskriisistä selvitään pelkästään säästämällä, mutta tämä on väärin. Tästä kriisistä emme pääse ellemme anna ihmisten tehdä työtä.Voimme tehdä mitä uudelleenjärjestelyjä tahansa maassamme, jos jatkamme tätä kovaa työmarkkinapolitiikkaa ja kolmikantakankeutta. Työttömyys vain lisääntyy ja velkaantuminen kasvaa, ja muun maan kansalaiset tekevät meidän työmme. Jos kerran olemme avanneet maamme rajat pääomalle, tuotteille ja työvoimalle, kenenkään ei pidä uskoa, että voimme elää vanhanaikaisen kankean työmarkkinapolitiikan kanssa.

Tutkinnon suorittanut insinööri saa 2500 euroa aloituspalkkaa, mutta Intiassa saman vastavalmistuneen insinöörin palkka on 400 euroa kuukaudessa. Minnekähän suomalaiset yritykset sitten sijoittavat kehitysyhtiöidensä työt? Ennen vietiin matalapalkkamaihin käsityötä, nyt ostetaan aivokapasiteettia. Olen vilpittömästi huolissani siitä mitä nyt tapahtuu.

Lehdessä kirjoitettiin, että Ikea Ranskassa vaihtaa kuljetusyhtiötä. Uuden yhtiön kuljettajat ovat bulgarialaisia, joiden palkka on 441 euroa kuukaudessa. Myös Suomessa on ulkomaalaisia kuljettajia. Miten suomalaisten kuljettajien käy?

Entä rakennusala? Rakennustyöläisiä Baltiasta on ympäri Suomen, kaikilla rakennustyömailla. Kaikki tuntevat heidän palkkaehtonsa, mutta kukaan ei voi tehdä mitään. Kun näiden rakennusmiesten vaimot kotona Baltiassa synnyttävät lapsia, Suomi maksaa lapsilisät. Sama koskee myös mahdollisia asumistukia.

Suomessa työmarkkinaosapuolet neuvottelevat vuosikaupalla eläkeiästä, että tuleeko sen olla 63 vai 65 vuotta, mutta kukaan ei uskalla tarttua porsaanreikiin, sillä epädemokraattinen kolmikanta on antanut siunauksensa.

Suomessa jokainen 60 vuotta täyttänyt voi sanoa itsensä irti työstään, terve tai sairas, ja olla vailla työttömyyskorvausta kolme kuukautta. Tämä jälkeen hän saa ansiosidonnaista työttömyystukea eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Tämä koskee kaikkia suomalaisia paitsi yrittäjiä.

En kannata sitä, että Suomesta tulee matalapalkkamaa, mutta onko sitten parempi, että me täällä teetämme työt muilla, vaikka meillä on 300 000 työtöntä, jotka nostavat tukia, jotka kustannamme lainaamalla miljardeja euroja vuodessa? Eikö ole jotenkin outoa, että emme saa tehdä työtä ja poistaa yrityksiltä byrokratiaa, vaan joudumme jäättämään velkamme lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi.

Luulen, että ammattiliittolaiset ja nuoret, jotka ovat vailla työtä, ovat oivaltaneet mihin olemme menossa. Me poliitikot ja työmarkkinajohtajat emme uskalla nähdä tai kieltäydymme näkemästä todellisuutta.

Lars Gästgivars
Kansanedustaja RKP Mustasaari

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa