Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Koska kävit viimeeksi Pohjanmaan museossa?

Koska kävit viimeeksi Pohjanmaan museossa?

Koska kävit viimeeksi Pohjanmaan museossa. Vai voiko olla mahdollista, että vaasalaisena et ole käynyt siellä koskaan?

Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895 ja siinä toimivat toimii Vaasan kaupungin historiallisena museona sekä Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona. Monipuolisessa museossa on perusnäyttelyiden lisäksi esillä vuosittain 3-5 vaihtuvaa näyttelyä.

Vaasa 400 -näyttely johdattelee kävijän Vaasan kaupungin 400-vuotiseen historiaan. Esillä ovat niin paikalliset merimiehet ja kapakat, köyhäinhoito, sairaudet ja noitavainot, kuin myös hovioikeuden perheiden Vaasaan tuoma sivistyneisyys ja vaasalaisille tärkeällä huvilaelämä.

HUOM! Terranova remontin vuoksi suljettu tällä hetkellä. Luonnontieteellisessä Terranova-näyttelyssä esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa jääkaudesta nykypäivään saakka. Vierailija voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon ja sen eläimiin kaikin aistein; taputtaa norppaa tai koskettaa miljardien vuosien ikäistä kiveä, sukeltaa pinnan alle virtuaalisessa akvaariossa ja katsoa luontoelokuvia auditoriossa.

Vaasalaisen lääkäri Karl Hedmanin (1864-1931) keräämään merkittävään kokoelmaan kuuluu suomalaista ja ulkomaista taidetta sekä koruja ja antiikkiesineistöä. Suuri osa kokoelmasta on esillä keräilijän entisessä asunnossa kerroksessa, jossa on seitsemän tyylihistoriallista huonetta, neljä taidesalia sekä posliinihuone.

Kunnioittaakseen Suomen itsenäistymisen tapahtumia Karl Hedman suunnitteli museoon muistohallin, jonka ikkunaa koristaa lasimaalaus Isänmaa. Hallista löytyy sisällissodan valkoisen puolen johtohahmojen pronssimuotokuvat, merkittävimpinä Mannerheim ja Svinhufvud. Oman aikansa historiallinen monumentti muistuttaa Vaasan menneisyydestä valkoisena pääkaupunkina.

Pohjanmaan museon hopeahuone sisältää vaasalaisia ja eurooppalaisia hopeaesineitä, Suomen 1700- ja 1800-lukujen hopeaa sekä Pietarissa toimineiden suomalaismestareiden töitä. Rahakammiossa on esillä Suomessa käytettyjä Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisia metallirahoja sekä Suomen markkoja vuoden 1963 rahauudistukseen saakka.

https://vaasankaupunginmuseot.fi/pohjanmaan-museo/museo/pohjanmaan-museo/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa