Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Ymmärrystä eriytymisen sijaan

Ymmärrystä eriytymisen sijaan

Vaasan taidehallissa nyt nähtävä näyttely on jatkoa taiteilijan edelliselle videoteokselle, jossa hän tarkasteli asepalveluskokemusta 24 tuntia kestävällä videoteoksellaan Ooppera kahdeksassa näytöksessä (2017). Orlovin teokset käsittelevät usein maskuliinisuutta, erilaisia arkkityyppejä ja kansallista identiteettiä sekä sitä, miten ne muotoutuvat ympäristössään.

Näyttelyssä nähtävän teoksen eri elementit muodostavat kokonaisuuden, joka voi auttaa meitä ymmärtämään suhdettamme ympäristöön ja historiaan.

Videoteoksessa kuultavien laulujen sanat on käännetty englanniksi tehostamaan niiden sanomaa, kuten tarinoita ja sisältöä erilaisille katsojille. Joillekin laulujen melodiat ja lyriikat ovat tuttuja ja ne herättävät heissä vahvoja nostalgisia muistoja. Samanaikaisesti videolla kuultava musiikki perinteineen saattaa tuntua vieraalta osalle katsojista.

Veistokset, jotka sivuavat muotoilukieleltään viime vuosisadan vaihteen kansantaidetta ja kansanperinteen hahmoja, kuvaavat arkkityyppejä, jotka tuntuvat samalla sekä tutuilta että humoristisen kriittisiltä. Tuttua kuvakieltä käyttämällä Orlow herättää ajatuksia menneen aikakauden arkkityypeistä, mikä puolestaan saa katsojan miettimään sitä, mitkä hahmoista vastaavat tätä päivää ja miten ne muodostavat kuvaa yhteiskunnastamme.

Suomalainen taiteilija Casuu ja työskentelee Lontoossa. Hän valmistui taiteen maisteriksi Goldsmith Collegesta vuonna 2012. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Lontoossa, Glasgow’ssa, Pariisissa, Wienissä, São Paulossa, Los Angelesissa, New Yorkissa, Tukholmassa ja Chongqingissa.

Pohjanmaalle Orlow on toteuttanut vuonna 2013 julkisen veistoksen kivilohkareesta ja pronssista Campus Allegrossa Pietarsaaressa.

Benjamin Orlow: A Spring Bright Evening on esillä Vaasan taidehallissa 10.4.–23.5.2021.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

“Fatikooli” ja Hiirelä myydään

Myytävä rakennus on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-3 - rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus – tarkemmat tiedot asemakaavassa ak0977 (MRL§200 29.12.2016). Tontille on annettu 150 ktm2 lisärakennusoikeus.

Vastaa