Author Topic: AY-LIIKE.........  (Read 89149 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7431
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #400 on: 09. 10. 2011 15:03 »
.

No tässä alkajaisiksi sitä tavoitetta tuponeuvotteluihin mistä vois aloitella:::

Jungner Talouselämässä:

Kymppitonni kuussa täyttää elämän perustarpeet

"SDP:n puoluesihteeri sanoo, että kymppitonnin kuukausipalkka ja miljoonan euron omaisuus pankissa riittävät täyttämään elämän normaalit tarpeet."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011100814537013_uu.shtml

.


Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #401 on: 09. 10. 2011 18:06 »
On se mielenkiintoista kuinka asiat osataan kääntää päälaelleen joko tietämättömyyttään tai tarkoituksella. Kun Lipponen piikitti työnantajajärjestön linjauksia, näkee Akseli siinä kannanoton työnantajien puolesta. Vastaavasti herkkoo lainaa Iltalehden tarkoitushakuista juttua, vaikka se alkuperäinen Talouselämän juttukin oli saatavilla. Sinänsä tuolla Jungnerin haastattelulla ei ole juurikaan tekemistä ay-liikkeen tai työmarkkinaratkaisujen kanssa.

Talouselämä lehden haastattelun osio koski isoja palkkoja. Siinähän kritisoitiin lähinnä älyttömän isoja palkkoja ja Jungner toteaa, ettei kymppitonnin kuukausipalkan jälkeen rahalla ole enää merkitystä työn motivaattorina, koska se riittää kaikkeen tarpeelliseen.

”Kymppitonnin kuukausiliksa on Jungnerin mukaan taso, jonka jälkeen rahalla ei ole mitään väliä. On myös järjetöntä maksaa ihmisille ylettömiä palkkoja.”

http://www.talouselama.fi/uutiset/jungner+sd+kymppitonni+kuussa+ja+milli+pankissa+tayttaa+elaman+tarpeet/a699875

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #402 on: 12. 10. 2011 18:06 »
Hallituksen tupoa väänetään samaan malliin kuin itse hallitustakin

”Neuvottelut laajasta työmarkkinaratkaisusta ovat päättyneet tämän päivän osalta. Neuvotteluja jatketaan huomenna aamulla. Keskusjärjestöjohtajat ovat lähes varmoja, että ratkaisu on olemassa ennen STTK:n hallituksen kokousta huomenna ennen puoltapäivää
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly käytti neuvotteluista ennen niiden päättymistä maratonvertausta.
Toiveikkaissa tunnelmissa oli myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
Fjäderin sanoin nyt ollaan "tosi lähellä" maalia.”

Näin ne tupomiehet kuvailevat kuvakielellä asioita. Ei mitään konkretiaa. Tämä jo osoittaa näiden tupohuijarien aikomukset, siitä mitä ne touhuaa työläisten seläntakana kapineteissaan.

Tuskinpa näiden tupomiesten ja naisten osalta tarvitsee mitään todellista tulonlisäystä odottaa työkansan. Koko tupoaika on ollut työkansan yhtä kusettamista. Nytkin koko tupokusetus liittyy ay-liikeen sitomiseen hallituksen säästö- ja leikkauspolitiikan tukijoihin.
Elämmehän tässä kapitalistisessa sopimusyhteiskunnassa, joten se siitä.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/tyomarkkinoilla_neuvottelutulos_lahella_2944675.html
« Last Edit: 12. 10. 2011 18:06 by Akseli »

Umpi Luuta

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #403 on: 13. 10. 2011 11:11 »
Porkkanakeitosta tyrkytetään työmiehelle...

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #404 on: 13. 10. 2011 15:03 »
Tässä keitoksen ainekset:

 Sopimuskorotukset yhteensä 4,3 %. Tarkoittaa palkankorotusten lisäksi muita kustannuksiin vaikuttavia työehtojen muutoksia.

Toteuttamistavoista neuvotellaan alakohtaisesti 24.11. mennessä.

Jos sopimuksista tulee kattavat, työntekijät saavat 150 euron kertaerän.

Työntekijät voivat osallistua vuosittain kolme päivää osaamista lisäävään koulutukseen.

Isyysvapaa pitenee kahdella viikolla. Se voidaan käyttää joustavasti, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Työttömyyskorvauksia lykkäävä ns. lomakorvauksen jaksotus pois.

Sovitellun työttömyyspäivärahan työaikaraja nostetaan 75 prosentista 80 prosenttiin.

Pätkä- ja vuokratyöntekijöiden asemaa parannetaan.

Vuorotteluvapaata koskevat leikkaukset perutaan.

TEL-maksun korotus kompensoidaan.

Yhteisöverokantaan 0,5 prosenttiyksikön lisäalennus.

Umpi Luuta

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #405 on: 13. 10. 2011 15:03 »
Liikettä Loimaalle aistittavissa!?

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #406 on: 13. 10. 2011 16:04 »
Liikettä Loimaalle aistittavissa!?

Enpä oikein usko. Tuohan vaikuttaa aika normaalilta työmarkkinaratkaisulta. Liitothan työehtosopimuksia lopulta tekevät ja niiden neuvottelutuloksista päättävät kentän edustajat.

Umpi Luuta

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #407 on: 13. 10. 2011 17:05 »
Olisiko jäsenäänystyksiä esityksestä tulossa. Tuskin toteutuu tällä vuosituhannella. Norsunluutornit ovat jo niin korkeita.

Globbari

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #408 on: 13. 10. 2011 18:06 »
Työmarkkinasopimus alentaa reaalipalkkoja

”Valtamediat kertovat työmarkkinajärjestöjen sopineet 4,3 % palkankorotuksista. Kun asiaa selvittää vähänkään tarkemmin, paljastuu "4,3 % palkankorotus" monenkertaiseksi huijaukseksi.
Kyseinen prosentti ei ole ensinnäkään palkkojen korotusprosentti vaan sillä tarkoitetaan sopimuksen kustannusvaikutuksia työnantajille. Tuohon 4,3 prosenttiin sisältyvät myös muut sopimuksesta työnantajalle aiheutuvat kustannukset. Toiseksi se ei tule kerralla vaan yhteensä vähän yli kahden vuoden aikana, 25 kuukaudessa.
Jos raamisopimus toteutuu, tulee 150 euron kertaerä 2012 ensimmäisen palkanmaksun yhteydessä niille, jotka ovat olleet työsuhteessa vähintään 3 kk sitä ennen.
Työnantajat saivat siis läpi EK:n jo aiemmin esittämän matalatasoisen palkkalinjan. Lisäksi he kiristivät hallitukselta lupauksen yritysverotuksen lisäkevennyksistä. Budjettiesityksessä jo luvattu prosenttiyksikön alennus yhteisöveroihin nousee 1,5 prosenttiin. Yhteensä tämä tarkoittaa yli 300 miljoonan verohelpotusta työnantajille.
Työntekijäpuolelle sopimus merkitsee reaalipalkkojen alenemista. Sen rinnalla eivät juuri lohduta vuorotteluvapaakorvauksen heikennysesityksen peruminen ja irtisanottavien lomakorvausten jaksotuksen poistamisen myötä tuleva karenssien lyheneminen, vaikka ovatkin monille tärkeitä. Nähtäväksi jää puolestaan se, mitä tarkoittaa "yksinkertaisemman ja kannustavamman työttömyysturvan" kokonaisuuden valmistelu.
Koko kansantalouden kannalta matalatasoinen palkkaratkaisu on omiaan vain lisää taantuman ja työttömyyden uhkia. Se ei tarjoa mitään ratkaisua finanssikeinottelun synnyttämään kriisiin, jonka helpottamiseksi pitäisi yritysten voittojen kasvattamisen sijasta vahvistaa reaalista taloutta, palkkoja, työllisyyttä, julkisia palveluja ja perusturvaa. Pienten prosenttikorotusten sijaan palkkoihin tarvitaan kunnollisia euromääräisiä palkankorotuksia ja muita ratkaisuja, joilla muutetaan tulonjakoa työn ja pääoman välillä työntekijöiden hyväksi. Se auttaisi myös työllisyyttä sekä sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen rahoitusta.”

Hallituksen tupo toteutui siis kuten hallituskin eli pystytettiin suljetuissa kapineteissa konsensus periaatteiden mukaisesti ja talvisodan hengessä.

http://www.skp.fi/ajankohtaista
(Ks.Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelutulos.)

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #409 on: 13. 10. 2011 20:08 »
Globbari kirjoittaa sellaisenaan kommunistijohtaja Yrjö Hakasen tekstiä. Siinä puhutaan monenkertaisesta huijauksesta. Huijauksesta voitaisiin puhua jos kerrottaisiin tai edes annettaisiin ymmärtää jotain muuta mitä on sovittu. Sikäli hassua, että kaikki sopimuskohdat on kerrottu tänään avoimesti sellaisenaan kun sopimusluonnokseen kirjattu. Hakanen rakentaa puhdasoppisen ”olkinuken” ja esittää sitten paheksuntansa asiaan. Asiaan (huijaus) jota ei ole edes tapahtunut.

No kommunistien tuomio ratkaisulle olisi joka tapauksessa tullut, ihan riippumatta ratkaisun sisällöstä. Toisaalta eipä tuo paljoa hetkauta juurikaan tavallista duunaria, mitä mieltä kommunistit asiasta ovat. Sen verran on marginaaliseksi mennyt tämä porukka.

Mielenkiintoista poliittista fraseologiaa tämä suljetuista kabineteista puhuminen. Kai nyt kommunistikin ymmärtää, että ainoa tapa käydä tuon luokan neuvotteluja on tehdä se kabinetissa ainoastaan ja vain neuvotteluporukalla.

Mielenkiintoista on myös se, että kaikki täällä esiintyvät kommunistit: Kolmonen, Akseli, Urho, Hertta ja Globbari kirjoittavat sanan kapinetti, ei siis kabinetti. ;-)

---  ---  ---  ---
Umpi Luudalle voisin kertoa miksi esimerkiksi oma liittoni SEL on viimeksi järjestänyt 70-luvulla jäsenäänestyksen työehtosopimuksesta. Joku liiton johdosta on joskus demariryhmän vaatimuksiin jäsenäänestyksestä vastannut, että siinä tapauksessa menee läpi mikä tahansa esitys. Saattaa tietenkin olla, että aktiivit ovat tiukempia kuin mitä jäsenistö konsanaan. Itse olisin kyllä kovasti kannattamassa jäsenäänestyksiä 70-luvun malliin.

Rakennusliitto on ilmoittanut irtaantumassa keskitetystä. He ovat Harjuniemen johdolla palaamassa ”vanhoihin hyviin aikoihin”  pois Hynösen maltilliselta linjalta. Eli haukutaan keskitetyt ja SAK, mutta solmitaan muutaman kommervenkin jälkeen samantasoinen sopimus kuin muut sitä ennen. Kovin tuttua toimintaa myös vassarijohtoisessa Elintarvikeliitossa. Viimeksikin oltiin hyvin ”itsenäisiä” ja haluttiin liiton johdon taholta tehdä pitkä 4-vuotinen sopimus, joista peräti 3 vuotta noudattelee nyt yleistä linjaa.

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #410 on: 14. 10. 2011 17:05 »
Metallin liittotoimikunta ohjeisti ay-kentää raamisopimukselle

”Metalliliitton liittotoimikunta suosittelee yksimielisesti työehtospoimusneuvottelujen jatkamista torstaina aikaansaadun raamisopimuksen pohjalta. Asian ratkaisee huomenna lauantaina kokoontuva metallin liittovaltuusto.
Myös teknologia-alan toimihenkilöjärjestö Pro päättää huomenna, aloittaako se työehtoneuvottelut raamisopimuksen pohjalta.
Teknologiateollisuutta uhkaa lakko viikon päästä, jos neuvottelutulosta ei synny.
Metalliliitto ja Pro ottavat ensimmäisinä kantaa raamisopimukseen.
Valtakunnansovittelijan toimistosta kerrottiin tänään, että teknologiateollisuuden lakon sovittelusta ei toistaiseksi ole tehty päätöksiä.”

SDP vetoinen metallin liittotoimikuna on siis mukana hallituksen tupo konsensuksessa.
Tämä ei ole mikään yllätys, vaan olikin syytä odottaa, että kokoomusvetoista  hallituspolitiikkaa viedään ay-kenttään SDP:n tuella.
Työnantajat saivat hallituksen tuella läpi EK:n jo aiemmin esittämän matalatasoisen palkkalinjan. Lisäksi yritysverotuksen lisäkevennyksistä mm.

Vastarinta kasvaa ja laajenee rahanvallalle

Maailmalla vaaditaan korruptoituneen eliitin sijaan puheenvuoroa tavallisille ihmisille. Kansat eivät suostu enää alistumaan pankkiirien ja hallitusten kauppatavaraksi.
Ympäri maailmaa, lähes 900 kaupungissa ja ainakin 86 maassa kokoonnutaan lauantaina 15.10. toreille ja kaduille protestoimaan ihmisten alistamista ja vaatimaan todellista demokratiaa.
Myös eripuolilla Suomea kokoonnutaan toreille ja joillakin paikkakunnilla ollaan läpi yön.

Lisätietoja http://torillatavataan.wordpress.com/

http://torillatavataan.wordpress.com/2011/09/05/todellisen-demokratian-puolesta/

http://www.flamman.se/wall-street-protesterna-virvlar-in-i-sverige

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/metallin_liittotoimikunta_suopea_raamisopimukselle_2950122.html
« Last Edit: 14. 10. 2011 18:06 by Akseli »

Offline jali

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 424
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #411 on: 15. 10. 2011 19:07 »
Akseli/Globbari on pettynyt,kun järki voitti ja asioita pystytään sopimaan neuvottelemalla.

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #412 on: 16. 10. 2011 17:05 »
Kilpailukyky ja luokkasopu politiikkaa

Sain käsiini tupon raamisopimuksen neuvottelutuloksen, jossa on kymmenen sivua. Mikä on hyvin kuvaava perínteinen konsensusopimus.
Palkankorotukset ovat olleet julkisuudessa ja ne ovat sitä tasoa mitä suurtyönantajat ovatkin esittäneet. Muu osa raamisopimuksesta on yhtä tyhjänpäiväistä höpötystä, kuten suunnitelmia, ohjelmia, seurantaan ja työryhmiä.

Raamisopimuksen kuudeskohta, luottamusta lisäävät toimet työmarkkinoilla on mielenkiintoinen ja varsinainen ylätason konsensussopimus.

Jossa vakuutetaan, että sopijapuolet tavoittelevat luottamusta ja yhteisiin etuihin perusrtuvaa rakentavaa yhteistoimintaa työmarkkinoilla ja talouspolitiikassa. Eli vahvistaa luokkasopupolitiikkaa  työmarkkinoilla.

Tuo  hanke on monivuotuinen sitouttamishanke. Erityinen tavoite on työpaikkatason käytännön yhteistoiminnan sekä neuvotteluosaamisen kehittäminen. Siis konsensuskulttuurin kuuluvan luokkasopupolitiikan vieminen ruohonjuuritasolle.

Hankeen toteuttamiseen perustetaan johtoryhmä, johon tulevat keskusjärjestöjen -ja liittotason edustajat. Samoin matkan varrella järjestetään foorumeita hankeen eteenpäin viemiseksi, sitouttamiseksi ja rikastuttamiseksi.

Konsensuksen jatkuvuudelle hanke tuottaa sitten toimenpide ohjelman 30.11.2012 mennessä. Lisäksi perustetaan ohjelman seurantaa ja koordinointia varten keskusjärjestöjen pysyvä neuvotteluelin. Pysyväneuvotteluelin käsittelee erityisesti:
-hallitusohjelmahankkeita
-kaksikantaisiahankkeita
-EU:n sosiaali ja lainsäädäntöön vaíkuttamista
-talous ja työmarkkinapolitiikan yhteensovittamista
-muita taloutta ja työllisyyttä edistäviä toimia yhdessä kokoomusvetoisen hallituksen kanssa.

Pysyvä neuvotteluelin tuottaa myös monivuotisen yhteisen ohjelman työelämän ja työmarkkinoiden kehittämiseksi kilpailukyvyltään maailman huippuluokkaan.

« Last Edit: 16. 10. 2011 17:05 by Akseli »

Globbari

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #413 on: 16. 10. 2011 17:05 »

No kommunistien tuomio ratkaisulle olisi joka tapauksessa tullut, ihan riippumatta ratkaisun sisällöstä. Toisaalta eipä tuo paljoa hetkauta juurikaan tavallista duunaria, mitä mieltä kommunistit asiasta ovat. Sen verran on marginaaliseksi mennyt tämä porukka.


Pahalta alkaa näyttämään työläisten silmissä SDP:n uskottavuus. Kokoomusyhteistyö vie ikävällä tavalla sdp:n nyt alamäkeen ja se on ikävää koko vasemmiston kannalta.
Samalla sdp samaistuu rahavallan puolue kokoomukseen, jonka kannatus jatkaa kasvuaan, kun sdp tekee heidän puolestaan likaisen työn.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #414 on: 16. 10. 2011 19:07 »
Turha teidän kommunistien (vai pitäisikö sanoa sinun  ... poisto) (muiden kirjoittajien persoonan kertominen/arvuuttelu on kielletty) on hurskastella että SDP: n kannatuksen alamäki olisi muka teidän mielestänne ikävä asia. Todellisuudessahan SDP on aina ollut jyrkän linjan kommunistien päävastustaja. Se on helppo todeta vaikkapa näiden tuttujen nimimerkkien kirjoituksista.

Aika huvittavaa on se, että nykyhallitus on teidän mielestänne ihan kokoomusvetoinen. Tuo kantahan tuli selväksi jo ennen kuin hallitusohjelma oli valmis. Moni muu on ollut sitä mieltä, että kokoomus joutui maksamaan aika ison hinnan pääministerin paikastaan. Sen lisäksi kokoomus on myös hallituksessa vähemmistönä.

Oikeastaan jali tuossa jo kertoi hyvin lyhyesti olennaisimman mitä tulee tehtyyn työmarkkinaratkaisuun.

Editt: Ylläpito
« Last Edit: 16. 10. 2011 19:07 by vaasalainen »

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #415 on: 17. 10. 2011 07:07 »
Päivän Pohjalaisessa on yleisönosastolla nimimerkin Eläkeläinen kirjoitus, jossa väitetään hallituksen ja ay-pomojen ”rustaavan palkankorotusta ostovoiman turvaamiseksi”, samalla hallituksen mielestä eläkeläiset ansaitsevat pari prosenttia ostovoimaa pienentävän sopimuksen.

http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/indeksi-tarkastelussa-palkkoihin-4-3-1.1082089

Koska kirjoitus sisältää lähes pelkästään asiavirheitä, kommentoin sitä.

Väite parin prosentin ostovoiman pienentävästä korotuksesta eläkkeisiin ei perustu faktoihin. Eläkkeiden nousuun vaikuttaa elinkustannusindeksi 80 % ja palkkaindeksi 20 %, joten keskimäärin ostovoiman pitäisi säilyä jokseenkin ennallaan. Voidaan kyllä puhua eläkkeiden suhteellisesta jälkeenjääneisyydestä palkkoihin nähden pitkällä tähtäimellä.

Tosin juuri nyt on sellainen tilanne, että palkkaindeksi nousi välillä 1.9.2010 – 31.8.2011 vain 3 prosenttia ja elinkustannusindeksi 3,8 %, jolloin palkansaajien reaaliansiot (ostovoima) kaskimärin laski.  Eläkkeet nousevat  edellä mainitusta johtuen tulevana vuodenvaihteena 3,61 prosenttia, kun kirjoittajan viittaama korotus palkkoihin 4,3 prosenttia on 25 kuukauden, eli yli kahden vuoden yhteiskorotukset, mikäli koko potti niihin käytetään.

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #416 on: 20. 10. 2011 20:08 »
Hallituksen tupo sai tyrmäyksen metallista

”Metalliliiton liittovaltuusto on hylännyt teknologia-alan työehtosopimuskiistaa koskevan sovintoesityksen. Päätös syntyi äänin 34 - 18.
Noin 30 000 teknologiateollisuuden työntekijää runsaassa 40 yrityksessä aloittaa lakon perjantaiaamuna.
Jyväskylässä Metalliliittoon kuuluvat Metson työntekijät marssivat torstaina ulos. Syynä oli liittoon kuulumattomien työntekijöiden ilmoitus jäädä töihin, vaikka lakko alkaisi.”

Hallituspuolue SDP:n äänet eivät riittäneet metallissa tueksi hallituksen tupolle.
Suomen ay-liike on nyt pääsemässä eurooppalaisen ay-liikkeen taistelulinjalle vallitsevan säästö -ja leikkauspolitiikan nujertamiseksi. Tämä myös tukee toreillatapahtuvaa rahavallan vastaista-joukkotoimintaa.

Mutta myös oikeistopopulismilta ay-liikkeesä meni metallinpäätöksellä jalatalta ja sitäkautta se on haaste Perussuomalaisille.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/metalliliitto_hylkasi_sovintoesityksen_-_lakko_tulossa_2965082.html

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #417 on: 20. 10. 2011 20:08 »
Hallituksen tupo sai tyrmäyksen metallista

”Metalliliiton liittovaltuusto on hylännyt teknologia-alan työehtosopimuskiistaa koskevan sovintoesityksen. Päätös syntyi äänin 34 - 18.
Noin 30 000 teknologiateollisuuden työntekijää runsaassa 40 yrityksessä aloittaa lakon perjantaiaamuna.
Jyväskylässä Metalliliittoon kuuluvat Metson työntekijät marssivat torstaina ulos. Syynä oli liittoon kuulumattomien työntekijöiden ilmoitus jäädä töihin, vaikka lakko alkaisi.”

Hallituspuolue SDP:n äänet eivät riittäneet metallissa tueksi hallituksen tupolle.
Suomen ay-liike on nyt pääsemässä eurooppalaisen ay-liikkeen taistelulinjalle vallitsevan säästö -ja leikkauspolitiikan nujertamiseksi. Tämä myös tukee toreillatapahtuvaa rahavallan vastaista-joukkotoimintaa.

Mutta myös oikeistopopulismilta ay-liikkeesä meni metallinpäätöksellä jalatalta ja sitäkautta se on haaste Perussuomalaisille.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/metalliliitto_hylkasi_sovintoesityksen_-_lakko_tulossa_2965082.html

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #418 on: 21. 10. 2011 18:06 »
Metalliliitto ei halua enää olla lälläriporukkaa

”Pikavauhtia koolle kutsuttu Metalliliiton liittovaltuuston ylimääräinen kokous hylkäsi valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen työehtosopimukseksi äänin 34-18. Esitys sai valtuutettujen puheenvuoroissa selvästi enemmän moitteita kuin kiitosta.
Jari Jormalainen muistutti, että tavoitteena ammattiosastojen esityksissä on ollut parantaa jäsenistön ostovoimaa. Hän esitti valtakunnansovittelijan esityksen hylkäämistä.
Helsingin Ilpo Haaja kannatti Jormalaista. Hän ei hyväksynyt esitykseen sisältynyttä paikallista sopimista
– Pitääkö katsoa seuraavat 40 vuotta, miten meillä puntti tutisee. Työpaikoilla puhutaan jo nyt, että mikä lälläriporukka se Metalliliitto oikein on.
Hannu Hyttinen Etelä-Savosta katsoi, että hallituksen lupaus kolmesta koulutuspäivästä ei takaa yhtään mitään, koska kukaan ei tiedä edes, onko hallitus pystyssä vuoden päästä. Paikallinen sopiminen ei toimi, kun esityksen korotusprosentit ovat muutenkin pieniä.
– Vaikka niin paljon on puhuttu senttikorotuksista, aina niistä on luovuttu. Nyt katsotaan, saadaanko sieltä niitä senttejä eikä pelkkiä prosentteja. Jatkakaa neuvotteluja! Hyttinen evästi.
Satakunnan Janne Vainio halusi myös hylätä esityksen ja perusteli näkemystään ammattiosastojen tekemillä linjauksilla. Hän näki sopimuksessa hyviäkin asioita, mutta ei riittävästi.
– Ja rahasta kun puhutaan, sovintoesitys on todella huono. Miten nämä prosentit jaetaan vuokratyöfirman työntekijälle? Ei pidä ottaa askelia taaksepäin, pelissä on nyt Metalliliiton uskottavuus.
Etelä-Pohjanmaan Jukka-Pekka Matintupa katsoi, että palkankorotusrakenteessa ei saa olla paikallista erää ilman perälautaa. Hänen mielestään esitys ei tässä muodossa ollut hyväksyttävissä.
Toinen eteläpohjalainen Ulla Rauhala sanoi, että nyt tarvitaan kunnollisia palkankorotuksia ilman paikallisia eriä, jotta nuoretkin tulevat palkallaan toimeen ja pystyvät rakentamaan omaa elämäänsä. Hän oli esityksen hylkäämisen kannalla.”

Konsensuskulttuuri ei enää pure nuoriin metallimiehiin ja naisiin. Valtuuston tyrmäys oli raju!
Vielä sitä taustaa vasten, kun EU maiden talousyskii ja velkakriisi painaa päälle löytyi uskoa valtuustosta ay-liikeen joukkovoimaan kaataa hallituksen tupo mikä oli osa säästö -ja leikkauspolitiikkaa.

Kauan onkin maamme ay-liike katsonut sivusta, kun euroopan maiden ay-liikkeet taistelevat aina yleislakkoja myöten uusoikeistolaista politiikkaa vastaan. Nyt on siis aika koko euroopanmaiden ay-liikkeiden lähteä solidaariseen joukkotoimintaan rahanvaltaa vastaan.

http://www.metalliliitto.fi/web/fi/uutiset/-/news/showNewsEntry/181639/

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #419 on: 21. 10. 2011 18:06 »
Edellisestä viestistäni oli näköjään jäänyt kokonaan kommentit bittiavaruuteen. Laitetaanpa osittain uudestaan.

Akseli kirjoittelee tuttuja kummallisia ja tarkoitushakuisia johtopäätöksiä Metallin lakosta. Metallin valtuusto ei yleensäkään ota kantaa ”hallitusta vastaan” kuten Akseli itselleen uskottelee, vaan pyrkii saamaan jäsenistölleen siedettävät työehtosopimukset.

Metalli ei myöskään tyrmännyt hallituksen tupoa, vaan päinvastoin oli liittohallituksen päätöksellä jopa yksimielisesti valmis neuvottelemaan sen pohjalta.

Omalta osaltani ymmärrän teknologiateollisuuden yleistä tyytymättömyyttä. Pari vuotta sitten ala avasi pään 0,5 prosentin korotuksilla ja muut saivat jälkeenpäin enemmän ihan vaan neuvottelemalla. Luultavasti tällä kertaa sopimuksen kaatumiseen oli kuitenkin merkittäviä muitakin syitä.

Neuvottelutuloksen mukaan palkankorotukset olisi pitänyt osin sopia työpaikoilla ilman perälautaa. Perälaudalla tarkoitetaan sitä, että ellei sopimukseen paikallisesti päästä, on korotus kaikille sama. Tässä esityksessä osa oli jäänyt kokonaan työnantajan päätettäväksi. Myös epävarmuus kolmen päivän saamisesta koulutukseen hiersi, koska työnantajien tulkinnat eivät vastanneet maan hallituksen kirjaamia palkallisesta vapaasta.

Täysin käsittämätön on väite, missä Akseli toteaa ” Hallituspuolue SDP:n äänet eivät riittäneet metallissa tueksi hallituksen tupolle.”  

Hallituspuolue SDP: llä ei ole ainuttakaan edustajaa Metallin valtuustossa. Sen sijaan Metallissa toimii demariryhmä ……ja sillä on selkeä enemmistö liittovaltuustossa, joten kyllä kyseisen ryhmän jäsenet olivat osaltaan hylkäämässä neuvottelutulosta. Kuten liittovaltuuston päätöksestä huomataan, eivät Metallin demarit (ei myöskään muut sd-liittoryhmät) pidä päätöksentekonsa pohjana puolueen tai hallituksen kantoja, vaan päätöksiä tehdään oman jäsenistön näkökulmasta.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #420 on: 22. 10. 2011 08:08 »
Työ ja pääoma ovat nyt konkretiaa pitkän konsensuksen jälkeen

Euroopassa ja maailmalla finnssikapitalismi painaa nyt voimalla päälle, jopa militarismiinkin tukeutuen. On todellakin hyvä, että Suomen ay-liike on noussut eurooppalaisten ay-liikkeiden rintamaan pankkipääomaa vastaan.
Osakkenomistajien maailmanlaajuiselle ahneudelle ovat euroopan ja maailman kansat pantu maksumiehiksi.

Kansallisesti ei yksi löydy voimaa pankki ja keinottelupääomaa vastaan, joten solidaarisuutta nyt tarvitaan ay-liikkeessä kansainvälisesti. Kysymysessä on viime kädessä ay-liikkeen joukkovoiman käyttö säästö -ja leikkauspolitiikan nujertamiseksi. Tällä säästö -ja leikkauspolitiikalla on kansaa painostettu alistumaan rahavallan tahtoon. Isonan asiana on maailmallakin noussut kansanliike kapitalistisen järjestelmän kaatamiseksi, koska kaikki nykyiset talousongelmat lähtevät siitä.

Toisaalta kansalaisilla on myös kasvanut tietoisuus siitä, että vaihtoehtoja löytyy kapitalismille.
Nykyiset nuoretsukupolvet omaavat laajan sivistystason, jota kautta he peilaavat vaihtoehtoja.

Maailma ei navigoi missään sumussa kuten Pohjalainen antio ymmärtää tänään. Vaan vaihtoehto löytyy kapitalismille ja se on työväenvalta. Talouskriisin vakavuutta katsotaan hyvin kapeasti, vain finssipääoman 1 prosenttin eduista käsín ja sivuun jää kansan 99 prosentin edut.

EK ajaa edelleen sitä, että se saisi suoraan työpaikoilla sanella työntekijöiden palkan ynnä muut sopimusasiat. Tässä suhteen on ay-liikkeessä luokkatietoisuus kasvanut ja EK:n huijaukset eivät nyt menen enää läpi. Myös konsensus on tullut tiensä päähän työn ja pääoman välillä. Talvisodan henki ei enää kosketa nuorta työläissukupolvea ja siihen liiittyvä Venäjä viha on madaltunut.

EK on tietämättään murentanut itsekin konsensuspohjaa hokemalla, että keskitetyt ovat historiaa ja tähän ansaan onkin osa ay-eliittiä mennyt. Myöskään vasemmistoeliitin istuminen kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa ei pure enää uuteen ay- ja työpaikkatason työläissukupolveen.

Toisaalta nyt myös ymmärretään, että verovaroista maksettavat palkankorotustenlisukkeet ja muut porkkanat kuten työnantajien veroalet osuvat omaan nilkkaan. Ne kun jatkavat sitä julkisten palvelujen leikkaamista edelleen. Tähän liittyy myös nyt hallituksen pakonomainen kuntien yhdistäminenkin.

Kysymyksessä ei siis ole nyt vain palkakorotuksien taso, vaan koko hyvinvointivaltion peruspalvelut ja niiden ylläpitoon tarvittavat verovarat. Tätä taistelua nyt käydään EU:ssakin  onko pankien voitontavoittelun tukeminen tärkeämpää kuin kansalaisten taloudelliset ja sosiaaliset edut.

ABB:llä Vaasassa pääoma turvautui jopa hätätyönä teettämään normaaleja lakonalaisia töitä. Tämäkin osoitaa sen miten rahavallan ahneus ja röyhkeys on viimevuosina päässyt tuudittautumaan.
Rahavalta on tupoaikoina saanut melkein mitä vain läpi työsopimuksiin mutta nyt on tulut siinä seinä vastaan ja se on heille yllätys.


Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #421 on: 24. 10. 2011 07:07 »
Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen kirjoittaa Pohjalaisen mielipidesivulla otsikolla ”Ketunhäntä kainalossa” syntyneestä työmarkkinaratkaisusta.

Tolppasella on kyllä pahasti itsellään ketunhäntä kainalossa, kun hän puhuu useampaan kertaan hallituksen työmarkkinaratkaisusta ja hallituksen paperista. Päivänselvää nimittäin pitäisi Tolppasellekin olla, että pääosapuolet syntyneessä kokonaisratkaisussa ovat työmarkkinoiden keskusjärjestöt. Vaikka hallitus tässä kokonaisratkaisussa osapuolena onkin, enimmät ja tärkeimmät kysymykset, kuten palkankorotustaso, sovitaan työmarkkinajärjestöjen kesken. Hallitukselle jää lähinnä sovittelevat, sopimusta edesauttavat toimenpiteet.

Tolppasen mukaan syntynyt ratkaisu tehtiin (hallituksen toimesta) kiireessä ja sumussa. Tämä nyt ei pidä paikkaansa, koska neuvotteluita käytiin viikkotolkulla. Mikä mahtaisi olla Tolppasen mielestä riittävän aikaavievä aikataulu? Tolppanen vetelee tällä forumilla esiintyvän kommunistin tapaan myös sen johtopäätöksen, että teknologiateollisuuden lakko osoittaa kuinka huono kokonaisratkaisu oli. Olen vahvasti eri mieltä, koska ennustan että myös teknologiateollisuuden aikanaan syntyvä sopimus tulee noudattamaan tätä kokonaisratkaisua.

Metalliliiton osalta suurin työtaisteluun johtanut syy on ollut palkankorotukset paikallisesti sopimalla ja tai viime kädessä työnantajan päättämällä tavalla. Myös kirjaus ”työntekijä voi työnantajan määräämällä tavalla osallistua vuosittain kolmen päivän ajan osaamista lisäävään koulutukseen” on aiheuttanut erimielisyttä. Erityisesti tässä sanan voi merkitys. Palkansaajajärjestöt ja hallitus ovat olleet kyseisen kohdan tulkinnoissa samoilla linjoilla, kun taas Teknologiateollisuuden työnantajajärjestö on tulkinnut asiaa toisin.  

Veikkaan, että kun sopimus teknologiateollisuuteen aikanaan (ehkä jo tänään ?) syntyy, on sama kokonaisratkaisua arvostellut porukka syyllistämässä Metallin päättäjiä maan hallituksen myötäilemisestä ja alistumisesta. Näin se on aina ennenkin mennyt.

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #422 on: 24. 10. 2011 20:08 »
Konsensushallitus sai jälleen metallin päänavaajaksi kehnoon tupoon

”Pro sanoo sopimuksen olevan keskusjärjestöjen sopiman raamin mukainen. Näin ollen se vahvistaa pitkän väännön takana olleen raamisopimuksen toteutumista.
Teknologia-alan uuden työehtosopimuksen mukaan luottamusmies ja työnantaja aloittavat työpaikoilla neuvottelut palkankorotusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutuksesta. Mikäli ratkaisua ei synny paikallisesti, turvaudutaan kaikille yhtäläisiin yleiskorotuksiin.
Tänä vuonna palkkojen sopimisen takaraja on joulukuun puoliväli. Jos palkoista ei päästä sopuun, Pron mukaan henkilöstölle maksetaan taannehtivasti lokakuun alusta alkaen 2,4 prosentin yleiskorotus. Se koostuu 1,6 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,8 prosentin paikallisesta erästä.
Ensi vuonna paikallisen sopimisen takarajana on lokakuun loppu. Jos palkoista ei päästä siihen mennessä sopuun, yleiskorotus nostaa palkkoja marraskuun alusta alkaen 1,9 prosenttia. Korotus muodostuu 1,3 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,6 prosentin paikallisesta erästä.
Lisäksi ensi tammikuussa työntekijät saavat ylimääräisen 150 euron kertaerän. (edellytyksenä raamisopimuksen riittävä laajuus) .”

Jäsenistöltä ei kysytty ja suljettujen ovien takana ilman jäsenkäsittelyä runnoiva konsensusmiehet tupon läpi metallin valtuustossa. Tulee jo mieleen mafiatyyppinen toiminta.
Nyt siis Metalissa meni EK:n tavoite palkkojen korotuksen osalta läpi ja osaksi palkoista soveltaminen siirrettiin työpaikoille liittotasolta.
Luokkasopuilua yritetään nyt ujuttaa suoraan työpaikoille. Toisaalta se tulee myös hajottamaan työläisten yhtenäisyyttä. Luottamusmiehiä yritetään tässä laittaa työnantajan asialle ja sitä kautta riitoihin työläisten kanssa. Siis se on sitä kapitalistien hajota ja hallitse politiikkaa.
Mutta oikeistodemarit ovat jo vuosikymmeniä olleet kapitalistien juoksupoikia. Eivätkä nämä oikeistodemarit näe työn ja pääomanvälillä enää eroa. Lipponenkin tänään totesi A-studiossa, että sopimus oli hyvä. Sekin kertoo kelle hallituksen tupo oli hyvä. Lipponen kun kuuluu tämän maan rahavallan eliittijoukkoon.

Mutta myös oikeistopopulistit saivat kehnostasopimuksesta valtiässän tuleviin metallinvaaleihin.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/teknologia-alan_lakko_paattyy_2972950.html

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #423 on: 24. 10. 2011 20:08 »

Korotus muodostuu 1,3 prosentin yleiskorotuksesta ja 0,6 prosentin paikallisesta erästä.
Lisäksi ensi tammikuussa työntekijät saavat ylimääräisen 150 euron kertaerän. (edellytyksenä raamisopimuksen riittävä laajuus) .”

Jäsenistöltä ei kysytty ja suljettujen ovien takana ilman jäsenkäsittelyä runnoiva konsensusmiehet tupon läpi metallin valtuustossa. Tulee jo mieleen mafiatyyppinen toiminta.
Nyt siis Metalissa meni EK:n tavoite palkkojen korotuksen osalta läpi ja osaksi palkoista soveltaminen siirrettiin työpaikoille liittotasolta.

Tulihan se sieltä, odotettu myöhäisillan luokkasopuiluannos.

Teknologiateollisuuden sopimuksessa palkankorotukset toteutetaan täsmälleen samalla tavalla kuin edelliselläkin kerralla 2/3 osaa yleiskorotuksena ja 1/3 paikallisesti sopien. Mikäli paikallisesta erästä ei päästä paikallisesti sopimukseen, se maksetaan yleiskorotuksena kaikille (ns. perälauta).

Nyt palkkoja korotetaan lokakuun alussa 1,6  (v. 2010 1,0) prosentin yleiskorotuksella sekä 0,8 (0,5) prosentin paikallisella erällä. Vuonna 2012 vastaavat korotukset ovat 1,3 % + 0,6 paikallinen erä ja samanlainen perälauta joka takaa yleiskorotuksen kaikille ellei sopimukseen paikallisesti päästä.

http://www.metalliliitto.fi/web/fi/uutiset/-/news/showNewsEntry/185486/

Quote
Mutta oikeistodemarit ovat jo vuosikymmeniä olleet kapitalistien juoksupoikia. Eivätkä nämä oikeistodemarit näe työn ja pääomanvälillä enää eroa.  

No huh huh. Akseli näkee kirosanana pitämänsä ”oikeistodemarit” syyllisenä hyväksymiseen. Päätös kuitenkin syntyi liittovaltuustossa siten, ettei kukaan, siis ei kukaan esittänyt sovun kaatamista.

Kolmelle sopimusta arvostelleelle valtuutetulle jätettiin kuitenkin mahdollisuus jättää eriävä mielipiteensä valtuuston päätökseen. Metalliliiton suurin työehtoneuvottelukunta ja liittotoimikunta esittivät yksimielisesti sovintoesityksen hyväksymistä.

Tämä tarkoittaa sitä, että 56-jäseninen työpaikkojen edustajista (pääluottamusmiehiä ja ts-valtuutettuja) koostuva valtuusto oli ainakin muodollisesti yksimielinen. Vaikka kolme Akselin hengenheimolaista laskettaisiin vastustajiksi, on hyväksyntä yli 90 prosenttinen. Jos valtuusto on näin yksimielinen, lienee jäsenmaksurahojen tuhlausta järjestää jäsenäänestys, läpihän sopimus olisi ilman muuta mennyt.

Käsittämätöntä miten Akseli halveksii valtuuston työpaikan päättäjiä syyttämällä heitä mafiatyyppisestä toiminnasta. He toimivat kuitenkin täysin liiton sääntöjen mukaan ja kentän antamilla valtakirjoilla.  

Offline jali

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 424
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #424 on: 10. 11. 2011 15:03 »
Nyt on teknologia teollisuuden sopimukset saatu kasaan.
Ymmärsin kyllä ylempien toimihenkilöiden vaatimuksia matkustus ajan palkka vaatimuksesta.
Suurin osahan ylempiä toimihenkilöitäkin on aivan tavallisen työntekijän asemassa eikä se tunnu oikeudenmukaiselta jos ei saa samoja etuja kuin metallin ja toimihenkilö unionin jäsenet.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #425 on: 10. 11. 2011 16:04 »
Myös paikallinen sopiminen näyttää hiertäneen.

Luin eilen Uuden Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin kolumnin missä käsitellään asiaa.

Työnantajapuoli on ollut voimakkaasti ajamassa palkankorotusten paikallista sopimista niin, ettei se sisällä perälautaa. Käytännössä perälaudalla tarkoitetaan sitä, että ellei paikallisesti päästä palkankorotustavasta sopimukseen, jaetaan ne kaikille samansuuruisina. Perälaudattomassa mallissa korotuksista päättää viime kädessä työnantaja.

Näyttäisi siis siltä, että myös tämä paikallisen sopimisen entistä suurempi ujuttaminen sopimuksiin on ollut myös ylempien toimihenkilöiden lakon aiheena.

Lainaan Porokarin kirjoitusta tähän:

Paikallinen sopiminen on hiertänyt kaikkia palkansaajia eri aloilla. Neuvottelu ei ole ollut aitoa, eikä neuvotteluosapuolet tasa-arvoisia. Palkansaajien tutkimuksen mukaan luottamusmiehet ja muut palkansaajat kokevat perälaudattomat työpaikkakohtaiset palkankorotukset vastenmielisinä ja epäoikeudenmukaisina

Pro ja Metalliliitto pääsivät raamin mukaiseen ratkaisuun vasta työtaistelun jälkeen. YTN haki sovittelussa lakonuhka ja ylityökielto päällä samanlaista perälautaratkaisua, kun muut henkilöstöryhmät olivat jo saaneet, mutta sekään ei käynyt, vaan tarvittiin viikon mittainen työtaistelu.


Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #426 on: 11. 11. 2011 10:10 »

Suomalainen palkkapolitiikka kuin Ay toimintakin on hinnoitellut itsensä
jo aikapäiviä markkinoilta ja jatkuvasti pitkäaikaistyöttömyyttä kehittäen

Oikein vituttaa tällainen aivoton kansallissosialismi "herra " inflaatiota
jatkuvasti ärsyttäen

Ay politiikan olisi vähitellen keskityttävä enemmänkin perustyöväen
perustuslaillisten oikeuksien turvaamiseen ja jätettävä ns. "uuselitistinen"
omien runkoporukoidensa ikuinen edunahnehtiminen, muista elintasonsa
kasvattamisen hallusinaatioista puhumattakaan

Niin kauan kun omista loosheista noussut työministerikin visioi
pakkotyöllistämis moodeista, saavutettujen etujen lisäksi
on koko Ay kentänkin sisällä oleva kaksi eri luokkaa:

Hautausurakoitsijat ja haudatut

Eli sahaatte vain omaa ja muidenkin yhä hennompaa oksaa

Tappaen elintason lopulta kokonaan
.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #427 on: 11. 11. 2011 12:12 »

Suomalainen palkkapolitiikka kuin Ay toimintakin on hinnoitellut itsensä
jo aikapäiviä markkinoilta ja jatkuvasti pitkäaikaistyöttömyyttä kehittäen

Oikein vituttaa tällainen aivoton kansallissosialismi "herra " inflaatiota
jatkuvasti ärsyttäen

Ay politiikan olisi vähitellen keskityttävä enemmänkin perustyöväen
perustuslaillisten oikeuksien turvaamiseen ja jätettävä ns. "uuselitistinen"
omien runkoporukoidensa ikuinen edunahnehtiminen, muista elintasonsa
kasvattamisen hallusinaatioista puhumattakaan

Niin kauan kun omista loosheista noussut työministerikin visioi
pakkotyöllistämis moodeista, saavutettujen etujen lisäksi
on koko Ay kentänkin sisällä oleva kaksi eri luokkaa:

Hautausurakoitsijat ja haudatut

Eli sahaatte vain omaa ja muidenkin yhä hennompaa oksaa

Tappaen elintason lopulta kokonaan
.

Työssäkäyvät siis tyytykööt vähempään kilpailukyvyn nimissä. Samalla tulee pidettyä pitkäaikaistyöttömyyskin kurissa. Palkkapolitiikan hinnoittelu ulos markkinoilta jo aikapäiviä, viittaa mahdollisesti jopa reseptiin palkkojen alennuksesta.

Perustuslaillisten oikeuksien turvaamisella ilmeisesti tarkoitetaan oikeutta työhön. Ministerin ponnistukset takuutyöllistämiseksi leimataan kuitenkin automaattisesti pakkotyöllistämiseksi, vaikka keinoja ei ole vielä edes suunniteltu, saati sitten esitetty.

Professional näyttäisi esittävän ay-liikkeen siirtymistä linjalle, jota työnantajat ovat aina paasanneet. Eli tyytykää vähempään, niin kyllä me sitten mahdollisuuksien mukaan työllistämme enemmän. Luultavasti tällä reseptillä kuitenkin ruokittaisiin taantumaa, koska kulutus vähenisi ja sen mukana myös työ.

Suomalainen ay-politiikka on ollut varsin vastuullista ja maltillistakin kautta aikain, joten siinä mielessä tässä kyllä mennään pahasti metsään. Nytkin on tehty kokonaisratkaisu mihin laajat piirit ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä.

Offline Urho

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 686
 • Vasemmiston yhteisvoimaa ja solidaarisuutta
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #428 on: 12. 11. 2011 21:09 »
Jopa suurlähettiläs tiedostaa sen miten Virolaista työvoimaa käytetään halpana työvoimana voitontavoittelussa

”Viron Latvian suurlähettiläs Matti Vaarmann puhui lauantaina Suomen ja Viron taloussuhteista viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Lapualla, Suomen Viro-yhdistysten juhlaseminaarissa.
Vaarmann epäili, että virolaisen pimeän työvoiman hyväksikäyttö on ongelma, joka ei tule poistumaan, vaikka Suomen ja Viron viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä ongelman torjumiseksi. Hänen mukaansa nyky-Viro jättää silti Transparency Internationalin korruptiomittauksissa taakseen maita, jotka hän jätti erikseen nimeämättä.”

Vaasassakin voi hyvin todeta miten paljon täällä liikkuu Virolaista työvoimaa Vaasalaisten yritysten käytössä. Tiedän erään taloyhtiön, jossa näitä vaihtuvia Virolaisia repputyöläisiä asustaa jatkuvasti.
Viron työläisten hyväksi käytön voi estää Suomalainen AY-liike, mutta se elää tällä hetkellä ruususen untaan kokoomuksen helmassa. Ay-liikkeen tulee vaatia ja valvoa, että samoja TES-sopimus ehtoja sovelletaan myös Virolaisille työläisille.

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/virolaisen-tyovoiman-hyvaksikayttoa-vaikea-kitkea-1.1096241?localLinksEnabled=false

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #429 on: 12. 11. 2011 22:10 »
Jopa suurlähettiläs tiedostaa sen miten Virolaista työvoimaa käytetään halpana työvoimana voitontavoittelussa

Vaasassakin voi hyvin todeta miten paljon täällä liikkuu Virolaista työvoimaa Vaasalaisten yritysten käytössä. Tiedän erään taloyhtiön, jossa näitä vaihtuvia Virolaisia repputyöläisiä asustaa jatkuvasti.
---  ---  ---  
Viron työläisten hyväksi käytön voi estää Suomalainen AY-liike, mutta se elää tällä hetkellä ruususen untaan kokoomuksen helmassa. Ay-liikkeen tulee vaatia ja valvoa, että samoja TES-sopimus ehtoja sovelletaan myös Virolaisille työläisille.

Jos virolainen, saksalainen tai vaikkapa ranskalainen repputyöläinen tekee sikäläisen yrityksen palkkalistoilla työtä, esimerkiksi laiteasennusta, vaasalaiselle yritykselle, ei heihin tarvitse noudattaa Suomen työehtosopimuksia. He ovat maansa palkoilla ja saavat (jos saavat) ulkomaanpäivärahaa. Samalla tavalla vaikkapa ABB: n asentajat käyvät ympäri maailmaa suorittamassa korjauksia ja käyttöönottoasennuksia Suomen palkoilla ja ulkomaanpäivärahoilla. Reppureitakin on siis moneen lähtöön.

Jos kysymyksessä on vuokratyö tai alihankinta tai he ovat suoraan suomalaisen yrityksen palveluksessa, tulee heihin pääosin noudattaa suomalaisia työehtoja. Toki tähänkin on löytynyt kiertotie, kun jotkut yksittäiset työntekijät ovatkin yllättäen  itsenäisiä ammatinharjoittajia, siis yrittäjiä.

Ylivoimaisesti pahin tilanne on rakennusalalla, mihin on pesiytynyt kaikenlaista. Mitä olen läheltä päässyt seuraamaan, on Rakennusliitto tehnyt voitavansa yhdessä työsuojeluviranomaisten ja jopa poliisin kanssa. Vähän väliä on joku yritys julistettu saartoon ja liiton toimitsijat kiertävät työpaikkoja aina kun saavat vihiä mahdollisesta väärinkäytöstä.

Suomalaiset yritykset, jotka palkkaavat virolaisia tai muita vastaavia halvan työvoiman kansallisuuksia palkkalistoilleen, noudattavat pääsääntöisesti työehtosopimuksia, joskin monesti tasan tarkkaan sen minimiä.

Kun puhutaan pimeästä työvoimasta, on sitä kotimaista, ulkomaista ja siis myös virolaista . Aina ei suinkaan ole kysymys siitä, että heitä käytetään hyväksi. Tilanne saattaa olla ihan päinvastoin, eli verot jäävät maksamatta ja näin valtio menettää suuria summia. Tätä tapahtuu molempien (työnantaja, työntekijä) osapuolten myötävaikutuksella ja tietoisesti. Rikollistahan se on ja vähän väliä näistä saa lukea lehtien palstoilta. Kaikki eivät kuitenkaan jää koskaan kiinni, sehän tiedetään.

Akseli

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #430 on: 16. 11. 2011 20:08 »
Kokoomusvetoisen hallituksen säästö-ja  leikkauspolitiikkaa antaa tukea oikeistopopulisteille

Konsensuspolitiikka on nyt murentamassa myös vasemmistolaisen ay-liikkeen. Siihen rahanvallalle on nyt tarjolla hyvä väline Perussuomalainen puolue. Erityisesti SDP sitoutuminen uusoikeistolaiseen politiikkaan ja myös vasemmistoliiton on jo murentanut vasemmiston parlamentaarista valtaa.
Rahanvallan pääpuolue kokoomus on SDP:n ansiosta vallanhuipulla ja kannatusluvut jatkaa kasvuaan.

Mutta nyt on sitten ay-liike sillä mallilla, että on mahdollista tehdä historilallinen käänne myös ay-liikkeessä vasemmistopuolueiden vallanosalta.

SDP hampaaton toiminta ay-liikeesä on pääsyy siihen, että ay-liikkeeseen on tulossa oikeistopopulistit. Kokoomusjohtoiseen hallitukseen sitoutuminen edelleen jatkaa myös ay-liikkeen
edunvalvonnan murentamista. Ay-liike on nyt nykyisen uusoikeistolaisen politiikan vallanpantti.

Tupot juuri kuvastavat sitä mikä on ollut jo vuosikymmeniä SAK-laisen ay.-liikeen edunvalvonta tehtävä. Turvata rahanvalta suomessa ja nyt yksityinen pankkijärjestelmä ja keinottelu.

Maan presidenttikin on huolissaan nykyisestä tilanteesta maassa, jossa rasismi nauttii parlamentaaristakin kannatusta. Perussuomalainen ay-liike varmaankin ajaisi kaikki ulkomaalaiset työläiset ulos tehtaista!

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #431 on: 16. 11. 2011 21:09 »
Muistuttaisin yrittäjä Akselia siitä, että juuri suurpääoma Elinkeinoelämän Keskusliiton johdolla on vastustanut tupoja, eli tulopoliittisia kokonaisratkaisuja. Minusta on kovasti ristiriitaista väittää, että tupot kuvastaisivat jotenkin ay-liikkeen alennustilaa. Tässä on käynyt ihan päinvastoin, kun EK joutui pyörtämään pyhiä puheitaan. Tokikaan he eivät käytä nykyisestä ratkaisusta tupo-nimeä kuten Akseli. Tietynlaisesta kokonaisratkaisusta on kuitenkin kysymys, vaikkei nykyratkaisu olekaan perinteisen tupon laajuinen.

Minusta perussuomalaiset voivat ihan hyvin olla mukana ay-liikkeessä, sehän on demokratiaa. Historia on osoittanut, että liittojen edustajakokousvaaleissa työpaikan väki äänestää tuttuja luottamusmiehiä ja muita edunvalvojiaan. Ei tähänkään saakka porvarit ole menestyneet näissä vaaleissa, jos ja kun kiinnostus valtaan herää vain neljän vuoden välein valtakunnallisissa vaaleissa, eikä ruohonjuuritaso työ juurikaan kiinnosta. Ruohonjuuritasolla luottamusmiesten työ ja toiminta tuskin poikkeaa millään tavalla, vaikka tehtävää hoitaisi minkä puolueen jäsen hyvänsä. 

Offline Hertta

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 662
 • Monikulttuurisuus on voimaa
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #432 on: 18. 11. 2011 18:06 »
Eivät menen yhteen työntekijöiden ja pääoman omistajienedut

”Sähköliiton saamien tietojen mukaan Elektrobudowa Spolka Akcyjna on irtisanonut Olkiluoton 3:n ydinvoimalatyömaalla 10 - 17.11.2011 välisenä aikana jo 32 puolalaista sähköasentajaa, joista valtaosa on Sähköliiton jäseniä. Yritys on antanut ymmärtää, että loputkin liiton jäsenenä olevat työntekijät irtisanotaan vuoden loppuun mennessä.
Lokakuun lopussa Sähköliiton jäsenenä on ollut 190 Elektrobudowa SA:n työntekijää.
Irtisanottaviin sähköasentajiin kuuluu juuri niitä työntekijöitä, joita Sähköliitto edustaa kantajana Satakunnan käräjäoikeuteen jätetyssä haasteessa, jossa vaaditaan 115 Elektrobudowa SA:n työntekijälle lähes 3 miljoonan palkkasaatavia. Yksittäiset työntekijät käyvät palkkasaatavistaan oikeutta myös Puolassa, minkä vuoksi he ovat pyytäneet Sähköliitolta todistusaineistoa muun muassa työajoistaan.
- Tämä on törkeä hyökkäys Suomen lain takaamaa järjestäytymisvapautta ja ay-liikkeen ydintoimintaa vastaan. Jos Elektrobudowa kuvittelee tällä toimenpiteellä vapautuvansa palkkasaatavien maksamisesta, tulee yritys siinä erehtymään raskaasti, Olkiluodon tapausta Sähköliitossa hoitava työehtoasiamies Hannu Luukkonen jyrähtää.”

Uusliberalistisen ajan työelämä on todella haastavaa ay-liikkeen edunvalvonnalle, kun keinottelu
työvoimalla on levinnyt laajasti työpaikoille. Nykymeno jos mikä osoittaa, että työ ja pääoma ovat vastakkaisia kuin tuli ja vesi. Näin ollen vasemmistolainen ay-liike on todellinen turva työläisille ja vastavoima rahanvallalle.
Kivimäki tuossa antoi ymmärtää, että oikeistolaisetkin ovat tervetulleita hoitamaan vasemmistolaisen ay-liikkeen tehtäviä. Muisteleppa nyt vähän niitä koulutusasioita ay-opistoissa miten työväenedusvalvontaa hoidetaan ja mitä puolta oikeistopuolueet edustaa. Mutta myös ay-liikkeen ohjelmia!

http://yle.fi/alueet/satakunta/2011/11/sahkoliitto_olkiluodossa_irtisanottiin_tyontekijoita_liiton_jasenyyden_vuoksi_3039222.html

http://www.pam.fi/fi/Sivut/Default.aspx

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #433 on: 18. 11. 2011 18:06 »
Kivimäki tuossa antoi ymmärtää, että oikeistolaisetkin ovat tervetulleita hoitamaan vasemmistolaisen ay-liikkeen tehtäviä. Muisteleppa nyt vähän niitä koulutusasioita ay-opistoissa miten työväenedusvalvontaa hoidetaan ja mitä puolta oikeistopuolueet edustaa. Mutta myös ay-liikkeen ohjelmia!


Meillä oli liitossa palkkasihteeri, joka oli omissa empiirisissä tutkimuksissaan tullut siihen tulokseen, ettei kukaan ole niin tinkimätön ja häikäilemätön omaa työnantajaansa kohtaan kuin kunnon porvari luottamusmiehenä. Tosin saattaahan se aatemaailma matkan varrella muuttua tai ainakin haalentua, kun joutuu etulinjassa työläisiä puolustamaan.

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #434 on: 18. 11. 2011 20:08 »

Kivimäki tuossa antoi ymmärtää, että oikeistolaisetkin ovat tervetulleita hoitamaan vasemmistolaisen ay-liikkeen tehtäviä. Muisteleppa nyt vähän niitä koulutusasioita ay-opistoissa miten työväenedusvalvontaa hoidetaan ja mitä puolta oikeistopuolueet edustaa. Mutta myös ay-liikkeen ohjelmia!

En ole ollut päivääkään duunari joten en tiedä paljoakaan AY-politiikasta mutta jos olisin
niin haluasin asioitani ajamaan jonkun joka olisi puolellani.  Mitä ihmettä Kivimäki tekee paikalla
missä pitäisi olla joku joka ymmärtää duunareita.  Selvää lienee ettei Kivimäki ymmärrä.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #435 on: 18. 11. 2011 21:09 »

Kivimäki tuossa antoi ymmärtää, että oikeistolaisetkin ovat tervetulleita hoitamaan vasemmistolaisen ay-liikkeen tehtäviä. Muisteleppa nyt vähän niitä koulutusasioita ay-opistoissa miten työväenedusvalvontaa hoidetaan ja mitä puolta oikeistopuolueet edustaa. Mutta myös ay-liikkeen ohjelmia!

En ole ollut päivääkään duunari joten en tiedä paljoakaan AY-politiikasta mutta jos olisin
niin haluasin asioitani ajamaan jonkun joka olisi puolellani.  Mitä ihmettä Kivimäki tekee paikalla
missä pitäisi olla joku joka ymmärtää duunareita.  Selvää lienee ettei Kivimäki ymmärrä.

Tämä on sitä rakentavaa keskustelua, johon pitäisi ilmeisesti suhtautua nöyrällä mielellä ja välttää riitely .:-(

Lainaat syystä tai toisesta kohtaa, missä minua arvostellaan siitä, että hyväksyn myös persut mukaan ay-liikkeeseen. Kai siitäkin pitää vetää myös jonkinlainen johtopäätös.

Tyhmiä olivat ilmeisesti aikanaan nuo duunarit, kun valitsivat minut vuodesta toiseen luottamusmiehekseen, vaikka en ole edes ollut heidän puolellaan. Vaalejakin käytiin vastaehdokkaan kera toistakymmentä kertaa, enkä hävinnyt koskaan ainuttakaan. Päälle vielä yksimieliset valinnat :-)  

Toimintaani liiton palkkarenkinä voi tietysti arvostella, varsinkin ulkopuolinen joka siitä mitään tiedä. Vähän sama asia kun minä sanoisin, että älkää nyt hyvät ihmiset ainakaan sellaiseen firmaan kuin Oivakaihdin sekaantuko, ei se Lajunen mitään todellakaan osaa. Se nyt lienee selvää.
« Last Edit: 18. 11. 2011 21:09 by Jorma Kivimäki »

Offline Matseman

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2050
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #436 on: 18. 11. 2011 21:09 »
Vain luottamusmies itse voi tietää, mitä tehtävä edellyttää ja mitä se todellakin vaatii.

Luottamusmiehen tulisi mieluiten järjestää 100 % oikeudenmukainen palkkapolitiikka yhtiössä, jokaiselle. Sellaisillekin, jotka eivät sitä ansaitsisi. Samaan aikaan hänen tulisi toimia siten, että työpaikalla vallitsee työrauha. Hänen ei tule häiritä työntantajan toimintaa siten, että se vaikeutuu, vaan päinvastoin, hänen tulee toimia yhteisymmärryksessä kaikkien kanssa, sillä luottamusmies on myös sellainen työnantajalle.

Sellaisella luottamusmiehellä, joka ei nauti työnantajan luottamuksesta ei ole mitään virkaa.

Ei mikään helppo yhtälö.

Jorma Kivimäen kirjoituksia paljon lukeneena ymmärrän hyvin, miksi hän on nauttinut vuosia työtovereidensa luottamuksesta. Minäkin luottaisin Kivimäkeen, jos olisin samassa paikassa töissä.

Jos taas olisi Lajusen leivissä, niin laskisin aina tarkkaan palkkani, enkä alkaisi mihinkään ilman kirjallisia sopimuksia. 
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Asiantuntija

 • Guest
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #437 on: 19. 11. 2011 06:06 »
Vain luottamusmies itse voi tietää, mitä tehtävä edellyttää ja mitä se todellakin vaatii.

Luottamusmiehen tulisi mieluiten järjestää 100 % oikeudenmukainen palkkapolitiikka yhtiössä, jokaiselle. Sellaisillekin, jotka eivät sitä ansaitsisi. Samaan aikaan hänen tulisi toimia siten, että työpaikalla vallitsee työrauha. Hänen ei tule häiritä työntantajan toimintaa siten, että se vaikeutuu, vaan päinvastoin, hänen tulee toimia yhteisymmärryksessä kaikkien kanssa, sillä luottamusmies on myös sellainen työnantajalle.

Sellaisella luottamusmiehellä, joka ei nauti työnantajan luottamuksesta ei ole mitään virkaa.

Ei mikään helppo yhtälö.

Jorma Kivimäen kirjoituksia paljon lukeneena ymmärrän hyvin, miksi hän on nauttinut vuosia työtovereidensa luottamuksesta. Minäkin luottaisin Kivimäkeen, jos olisin samassa paikassa töissä.

Jos taas olisi Lajusen leivissä, niin laskisin aina tarkkaan palkkani, enkä alkaisi mihinkään ilman kirjallisia sopimuksia. 

Ainoa asia mikä tuossa asiapitoisessa tekstissä pistää silmään on ensimmäisessä kappaleessa oleva maininta oikeudenmukaisesta palkkapolitiikasta ja sen järjestämisestä. Jokaisen, aivan jokaisen kuuluisi saada nimenomaan oikeudenmukaista - ei tasapuolista kohtelua.

Ihmisille kuuluisi antaa nimenomaan oikeudenmukaista kohtelua ja palkkaa, mutta nykyään suositaan tasapuolista kohtelua. Tasapuolinen kohteluhan on juuri sitä, missä kaikki saavat vähän sitä suklaata vaikka eivät ansaitsisikaan. Oikeudenmukaisessa kohtelussahan suklaata saavat vain ne jotka sen ansaitsevat. Mielestäni se, että kaikille tulee samat edut ei ole oikeudenmukaista vaan tasapuolista kohtelua ja siitä on oikeudenmukaisuus monesti kaukana.

Offline Matseman

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2050
  • View Profile
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #438 on: 19. 11. 2011 08:08 »
Aivan. Ja tämä onkin vaikea juttu. Jos myllyssä on töissä 10 puuron ja vellinsekoittajaa, joista kaikilla on suunnilleen samanlaiset työtehtävät, niin luottamusmiehen tehtävä on pitää huolta siitä, että jokaisella on sama palkka niin pitkälle kuin se on mahdollista. Työnantaja taas haluaisi maksaa sille parhaalle vähän parempaa liksaa ja mieluiten jäädyttää hänen palkka, jolle ei työpaikalla ei ole muuta merkitystä, kuin tilipussi.

Totuus taitaa löytyä sitten usein jostain puolesta välistä.
Puunsärkijä ja Paskakasa. Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",  suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä. Katkera  , koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen. Kukkulan kuningas

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Vs: AY-LIIKE.........
« Reply #439 on: 19. 11. 2011 13:01 »
Jokainen joka täällä katsoo asiantuntijaksi itsensä palkka-asioissa voi vastata montako palkansaajaa elää sinun maksamalla palkalla ?  Taitaa olla niin että suurimmat suunsoittajat onolleet vain siellä saamapuolella.

On se vaan niin heleppoa kuin roskan teko tuo palkanmaksu. Jos on kassassa rahaa. Mutta mitäs sitten teet, kun sitä ei ole ja palkat erääntyy ?  Kokeilkaa joskus, siitä vasta niitä kiksejä saa.

Nimimerkillä: kokemusta on ja paljon