Author Topic: AY-LIIKE.........  (Read 108076 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

S.M. Art

 • Guest
AY-LIIKE.........
« on: 16. 02. 2007 21:09 »
 Onko joku sitä mieltä vielä nyky-Suomessa, että AY-liikkeellä on jotain annettavaa työn raskaan raatajille vai onko liike jo aikansa elänyt ja ajaa vain toimitsijoidensa etuja ?

 Onko AY-liike vain pelkkä kommareitten ja sossujen politikointiareena niinkuin vanhoina hyvinä aikoina ja hyvä "taustatuki" vaalien aikaan?

 Kuinkas nyt AY-liikkeessä suu pannaan, kun kepu ja kokoomus ovat rynnimässä "apajille" ? Kaikki ei lankeakkaan enää itsestään selvyytenä niinkuin Wällärin aikoina?

 On aika "nostaa kissa pöydälle" ja keskustella asiasta...vai onko tämäkin asia Suomessa jokin tabu  ?
« Last Edit: 16. 02. 2007 22:10 by S.M. Art »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #1 on: 16. 02. 2007 22:10 »
Elämme edelleen luokkayhteiskunnassa

No kai olet seurannut kuinka ”kiihkolla” työnantajat omissa organisaatioissaan etujaan ajavat?

Pitäisikö sitten palkkatyöntekijöiden liittyä yrittäjäjärjestöihin?

Ay-liikkeestä puuttuu se mikä on työnantajajärjestöissä edelleen vahvasti tallella eli henki ideologia ja aate.

Ay-liike on virkavaltaistunut, kuten jo tuossa sanoit. Ay-liikkeestä on tullut osa yrityksen linjaorganisaatiota. Ay-liikettä vaivaa se sama sairaus mikä vaivaa koko edustuksellista demokratiaa. Puolueet ovat samankaltaistuneet, mitä eroa on enää kokoomuksella, vasemmistoliitolla ja SDP (valtionhoitaja puolue)on ajat sitten integroitunut tähän järjestelmään.

Sama pätee ay-liikkeeseen, kun liike on hengetön tulevat kokoomus ja Kepu hoitelemaan ay-liikkeeseen työläistenasioita. Mutta se on selvää, että työ ja pääoma ovat kuin tuli ja vesi, eivät siis sovi yhteen.

Työväen ay-liikettä todella tarvitaan työpaikoilla työläisiä puolustamassa. Yksin ihminen on työpaikalla täysin työnantajan orjana. Ay-liikkeen on palattava juurilleen ja oltava yhtä kuin yrityksen työntekijät, eikä kuten nyt siellä jossain.
« Last Edit: 16. 02. 2007 22:10 by Reino Kolmonen »

Offline Rinnewood

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 586
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #2 on: 16. 02. 2007 23:11 »
Väittäisin tähän että AY liikkeellä on jossain määrin passivoiva vaikutus!
Varsinkin suuremmissa työyhteisöissä joissa AY-liike jyllää voimakkaana saattaa duunareilla olla teennäinen turvallisuuden tunne että "ei tässä mitenkään voi käydä".. Ja sitten toimitaan sen mukaan, lusmuillaan mahdollisuuksien rajoissa, ei puututa selkeisiin epäkohtiin ja muutenkin pidetään sitä kasvotonta työnantajaa riistäjänä jonka velvollisuus on vain työllistää henkilö joka on saanut jalkansa tehtaan ovenrakoon!

Pienemmissä työyhteisöissä joissa ollaan kaikenlisäksi erikoistuttu johonkin tiettyyn erikoisalaan vaaditaan kaikilta työntekijöiltä yrittäjähenkisyyttä, ammattiylpeyttä, oma-aloitteisuutta ja pyyteetöntä ahkeruutta kun tiedetään kuitenkin että oman menestymisen puolesta tässä taistellaan! Silloin Ay-liikkeen merkitys on lähinnä "haistamaista kukkanen". Varsinkin kun pomon eli konserninjohtajan kanssa istutaan joka päivä samassa kahvipöydässä.
Ehkäpä tähän omalta kohdaltani vaikuttaa myös melkoinen työvoimapula jolloin ollaan pomon kanssa monessakin asiassa hyvin samoilla linjoilla!
Viimeksi pekkaspäivän ottaessani paasasi jotain korvaamattomuudesta niin tiesin että on siellä ilmeisesti huomennakin duunia..! ;)

Petri

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #3 on: 17. 02. 2007 04:04 »
Itse kuulun Toimihenkilöunioniin lähinnä ansiosidonnaisen vuoksi. Toki mukana saa kätevästi matka- ja tapaturmavakuutukset, joten siinä minun perusteeni koko liittoasiaan. Ay-vaaleissa en ole kertaakaan äänestänyt enkä varmaan aio päätäni sillä muutenkaan vaivata.

Omalla työpaikallani pääluottamusmies ei ole pahemmin työntekijöiden asioita ajanut ja siitä on käyty välillä voimakastakin keskustelua. Alemmalla tasolla luottamusmiehet vaikuttavat sentään pätevämmiltä ja varmasti ajaisivat asioitani tarvittaessa. Sen kerran mitä asioista on kysynyt, niin vastauksenkin olen saanut.

Tosin olenko sitten tarvinnut käytännössä koskaan luottamusmiehen apua? En. Eipä ole itselleni sellaisia ongelmia vastaan tullut työnantajan kanssa. Asiat ovat hoituneet keskustelemalla itse oman esimieheni kanssa.

Käytännössä siis AY-liikkeestä ei ole ainakaan allekirjoittaneelle ollut hyötyä, saman ansiosidonnaisen saisin Loimaan kassankin kautta.
« Last Edit: 17. 02. 2007 04:04 by Petri »

Eric Sardinas

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #4 on: 17. 02. 2007 10:10 »
Itse olen ollut jäsen monessa liitossa ja monessa eri maassa. Olen pannut merkille, että vain työnantajien omat järjestöt ovat vertauskelpoisia keskenään. Ammattiliitot eroavatkin sitten toisistaan.

Yhteistä ammattiliitoille on se, että enää ei neuvotella työnantajan kanssa nokat vastakkain, vaan homma on huomattavasti sivistyneempää. Enää ei kiihkoilla, eikä joka asiasta aleta istumaan heti. On opittu keskustelemaan asioista.

Ay-liike on mielestäni yhä välttämättömyys. Jo pelkkä ajatuskin siitä, että työntantaja kohtaa järjestäytyneenä työntekijäpuolen - jotka ovat kuin eksyneitä lampaita -, joista jokainen puhuu vain itsensä puolesta, tuntuu täysin mahdottomalta.

Yleinen luulo on myöskin se, että luottamusmiehen tulisi tehdä paljon enemmän "palkkansa" eteen. Tämä on virheellinen käsitys.  Vaikka onkin ammattiliiton jäsen, niin juoksupoika ei sisälly siihen, vaan asiat on hoidettava itse. Vain äärimmäistapauksissa, kun ollaan todellakin umpikujassa, on aika ottaa yhteyttä luottamusmieheen. Muussa tapauksessa luottamusmies saa järjestää kaiken televisioluvista lähtien. Tällaisia asioita varten on hyvä perustaa henkilökunta-asiamies ja se toimii hienosti, sellaisissa yrityksissa, joissa asiamiehen palkkaus on mahdollista.

Ruotsissa panin merkille,  miten voimakas Ay-liike voi olla, vaikka asioista neuvotellaankin nätisti. Työntekijöillä on paljon vakuutuksia, mm. kotivakuutus kuuluu ammattiliiton maksuun automattisesti jne. Myös moni työnantajan päättämä asia menee ensin ammattiliiton kautta, ennen kuin se hyväksytään lopullisesti. Kaikki ovat organisoituja ja siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

Muistan myös Ruotsissa, kun eräs työtoverini loukkasi kätensä ja hänen pikkusormensa ja nimettömänsä jäykistyivät hieman. Hän sai toisen työn luottamusmiehen ja työnantajan neuvottelujen tuloksena ja luottamusmies kaiveli myös vakuutuksien kanssa  Lopuksi työtoverini kuittasi tästä miljoona Ruotsin Kruunua. Mies itse kertoi, ettei olisi itse jaksanut ikinä käydä läpi sitä vakuutusasioiden viidakkoa.

Viime kuukausina aikana olen seurannut lehdistä suurella mielenkiinnolla erään salaattibaarin taistelua. Baarin omistaja kieltäytyy allekirjoittamasta työehtosopimusta ja ammattiliitto on julistanut sen pannaan ja osoittavat mieltään ulkopuolella  joka päivä. Baarin omistajan mukaan hän maksaa työntekijöilleen enemmänkin kuin minimipalkan ja työntekijät ovat tyytyväisiä. Ammattiliitto totesi  asian olevan näin, mutta vakuutukset olivat vähän niin ja näin, eikä ole vaikea arvata, kenen tappioksi tämä tuli kun kaikki kortit pantiin pöydälle.
Muutaman viikon kuluttua salaattibaarin omistaja esitteli ylpeänä, ettei asia ole näin - hän maksoi kaikki tarvittavat vakuutukset ja sosiaaliturvamaksut. Oli tosin helppo tarkistaa, että hän oli hankkinut kaikki vakuutukset tämän negatiivisen julkisuuden tuloksena.

Nyt hän uhkaa lopettaa toimintansa painostuksen johdosta. Asiaan vihkiytyneet tosin muistavat, että omistaja itse puhui baarin lopetuksesta jo syksyllä, koska aikoi jatkaa opintojaan...

Ay-liike on yhä tärkeä asia, ei siitä päästä mihinkään ja työntantaja tekee tietenkin kaikkensa, esittääkseen sen tarpeettomuuden. Moni asia olisin paremmin, jos työntekijät osoittaisivat samanlaista yhteishenkeä, kuin työnantaja.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #5 on: 17. 02. 2007 11:11 »
Onnittelut asiallisen ja ajankohtaisen keskustelu aiheen avauksesta kerrankin Ässäm artulle.

Kaikki vähänkin pitempään työskennelleet, sekä etenkin työaloja, tai paikkoja kokeneet tietävät
järjestäytymisen järkevyyden, niin matala, kuin hevipalkka aloilla.

Miten nämä eri liitot sitten ottavat huomioon noudatettavat sovitut pelisäännöt, sekä ajettavat
linjat, johtuu tietysti jäsenistön aktiivisuudesta yhteisten asioiden hoitoon eri osastoineen,
eikä suinkaan hajotetun sydeemin yksittäisen naukujan ohjein.

Luonnollisesti eri liitot toimivat eritavoin, kentän toiminnan auktoriteetti polttoaineenaan.

Pääsääntöisesti liitot ovat keskittyneet työtä tekevän edunvalvontaan ja nk. "tuottamattomien"
hoito, yleismärinöineen suunnataan Valtiolle ja Kunnille eri vaali klisein, lisää broileria tyyliin.

Konkreettisia etuja ovat esim. henkilökohtainen oikeuspalvelu riitatilanteissa, sekä mahd. hyvän palkan
nostama päivärahan määrä, verrattuna Kelan vastaavaan, joka keskim. Metallipalkoissa on jo n.
50 - 70 % suurempi.

Järjestäytymättömyys puolin ja toisin, palvelee lähes poikkeuksetta nk. sanelupolitiikkaa
työmailla, yhteistä motivaatiota ja sitoutumista pääasiassa laskien ja jota kyseenalaiset
"me henki" markkinoinnit modaavat lähinnä naurun alaiseksi tehden.

Eli Liittotoiminta täytyy edelleenkin ottaa tuloksineen yhteisvastuullisena toimintana,
jopa henkilökohtaista etuakin murtaen, muuten ei voida linjoista puhua.

Tässä elintärkeä proteiini on juuri yksittäinen työntekijä, tai yrittäjä kohtuullisine toimineen,
lokeroituneen kotikommarin märinän vastapainoksi, sekä etenkin osallistuvan ja asiallisen
esimerkin toteemipaaluna.
« Last Edit: 17. 02. 2007 11:11 by Professional »

Offline jarto

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 314
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #6 on: 17. 02. 2007 14:02 »
Yksi rakenteellinen ongelma AY-järjestelmässä on se, että säännöt ovat samat suuryrityksestä muutaman työntekijän nyrkkipajaan. Ymmärrän hyvin että suuryrityksissä tulee olla selvät pelisäännöt. Niiden olemassaolo aikaansaa myös sen ettei aikaa tuhlata kymmeniin tuhansiin ylimääräisiin neuvotteluihin.

Mutta sitten kun mennään pienyrittäjien puolelle, alkaa järjestelmässä olla myös ongelmia. Kun työtä tarjoaa pienemmillä resursseilla, on elintärkeää että yrittäjä löytää oikean ihmisen töihin. Työn tekeminen pienyrityksessä on yhteistyötä, jota kaikenlainen politikointi, klikkiytyminen ja vastakkaisasettelu vain heikentää.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #7 on: 17. 02. 2007 16:04 »
Yksi rakenteellinen ongelma AY-järjestelmässä on se, että säännöt ovat samat suuryrityksestä muutaman työntekijän nyrkkipajaan. Ymmärrän hyvin että suuryrityksissä tulee olla selvät pelisäännöt. Niiden olemassaolo aikaansaa myös sen ettei aikaa tuhlata kymmeniin tuhansiin ylimääräisiin neuvotteluihin.

Mutta sitten kun mennään pienyrittäjien puolelle, alkaa järjestelmässä olla myös ongelmia. Kun työtä tarjoaa pienemmillä resursseilla, on elintärkeää että yrittäjä löytää oikean ihmisen töihin. Työn tekeminen pienyrityksessä on yhteistyötä, jota kaikenlainen politikointi, klikkiytyminen ja vastakkaisasettelu vain heikentää.

Tämä on totta ja epäkohtia on molemmin puolin.

Työntekijätasolla pointit huomaa varsinkin pienestä suureen, sekä päinvastoin vaihdettaessa
ja heti palkkasydeemeistä lähtien.

Työnantajan puolella puhutaan joustoista palkan suhteen, viitaten esim. hyviin ja huonoihin aikoihin,
jolloin puheet kilpailukykyisistä ammatti palkoistavoidaan unohtaa.

Käytännössähän tämän motiivi yrittäjäpuolella on kilpailusta johtuva mahd. tuotteen hinnan alenema,
suhteessa kustannuksiin ja investointeihin, jonka kompensointi suoritettaisiin yhteiskunnan tuella,
sekä palkkakustannusten karsimisella, yrittäjän elintason laskematta, siis mielellään sen nousulla.

Tähän liittojen yleis sitovat periaatteet käytäntöineen ovat vaarallista myrkkyä,
järjestäytymättömiin uusiin työkokemusta omaamattomiin vuohiin satsaten,
sekä sen johdosta ammattimaisesta halpatyövoimasta unelmoiden.

Samaan AY yleiperiaatteisiin viitaten se aiheuttaa myös märinää järjestäytyneiden ammattiduunareiden leireissä, koska yllättäneen nousukauden keskellä, näissä kolmivuotis
tupoissa, jäädään herkästi ilman lisähilloa, suurentuneesta peruskakusta huolimatta.

Tätä kuitenkin hieman lieventää Ay liikkeiden hijalleen alkanut suositus paikallisiin sopimisiin
tulokakuista, joita joissain yrityksissä, näiden maprojen malliin, on alattu toteuttamaan jo
tuotantopalkkioiden korotuksin, joskin lakkoaseilla ja vastaavilla perinteillä "uhkailemalla"

Uhkailemalla siksi, etää tyhjän saa pyytämättäkin.


siskot-veljet

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #8 on: 23. 02. 2007 13:01 »
Porvaristo ja työväenluokka

Onko Suomi vielä luokkayhteiskunta? Ei ole, jos asiaa tarkastelee valtaeliitin ja median kautta.

Nykyään ei puhuta kapitalismista vaan markkinataloudesta. Perinteisen työnantaja kapitalistin tahto on muuttunut asiakkaantahdoksi. Asiakas määrää missä ajassa on tuote saatava valmiiksi.
Toisaalta asiakas on monessa tapauksessa perinteinen työnantaja kapitalisti.
Työnjohto on muuttunut tai hävinnyt perinteisessä mielessä, työläiset itse suunnittelevat miten työnsä tekevät ja hoitavat valvonnan.

Kunnallisessa palvelutuotannossa käytetään samaa terminologiaa kuin yksityisessä yrityksessä.
Joten vastaavaa luokkatietoisuuden hämärtymistä tapahtuu myös julkisella sektorilla.
Kunnat ovat muuttuneet yrityksiksi kuten Vaasan kaupunki, joka on konserni ja eri hallintokunnat tytäryhtiöitä. Tulosta tehdään kuin yksityisessä yrityksessä. Tulosta syntyy kun mennään kaupunginhallituksen asettamien raamien alle.

Työpaikoilla työsuojeluvaltuutettu on muuttunut suojeluvaltuutetuksi.

Puoluepolitiikassa eduskuntapuolueiden välillä ei ole juuri eroja. Eduskunnassa ei ole vasemmisto-oppositiota. SDP on sitoutunut oikeistolaiseen politiikkaan ja vasemmistoliitto odottaa, että pääsee uudelleen hallitukseen. SAK ja ay-liike ovat tehneet vuodesta toiseen matalia tupoja. Työnantajat ja maan hallitus ovat kattaneet neuvottelupöydän.
Kokoomuksesta on tullut uusi työväenpuolue ja presidentinvaaleissa Niinistö jo sitä julistikin.

Tässä nyt muutamia asioita, jotka ovat hämärtäneet luokkatietoisuuden ilmenemistä ihmisten mielissä ja yleisessä mielipiteessä.

Mutta mitä sitten on raaka todellisuus?

Tuore tilasto kertoo, että tammikuussa oli vajaatyöllistettyjä 11,4 prosenttia työvoimasta, eli lähes 395 000 ihmistä. Näistä oli työttömiä ihmisiä 250 000. Pörssiyhtiöt irtisanoivat viime vuonna 4000 työntekijää ja vuonna 2005 noin 2000 työntekijää.

Helsingin pörssin isoimmat yritykset tulevat jakamaan osinkoa tänä keväänä ennätykselliset 11 miljardia euroa.

Entä ay-liike, ovat hyväksyneet keinottelun pätkätöillä, vuokratyövoimalla ja työaikasääntöjen väljentämisen.
Työnantajat siirtävät tuotantoa ulkomaille ja SAK seisoo tumput suorana. Ei näy mitään merkkejä, että taistelisivat työläisten kanssa työpaikoista.

Näin ei voi tapahtua kuin luokkayhteiskunnassa. Työpaikoilla työ ja pääoma ovat eri puolella rintamaa. Työläinen on orja ja kapitalisti palkkaorjan hyväksikäyttäjä.

Politiikassa eivät vasemmisto ja oikeisto ole yhtä vaan käytännössä jako on edelleen sama kuin on ollut kapitalismin vallitessa aina. Omistaja-valtaeliitti kuuluvat oikeistoon ja työväenluokka vasemmistoon. Näennäisesti voidaan elää kuin lapset joulupukin kanssa, mutta todellisuus on aivan muuta.

 

 
Kalle Lanamäki

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #9 on: 04. 03. 2007 01:01 »
Keskustelu alkoi saada toivottoman fiksuja piirteitä. Sitten tuli "mä oon lentäjän...." äh kun siis sisko ja sen veli on Reinon poika. Kyllä kaksi jo luokkataistelun pystyyn saa.

Sinnitelkää..... kapitalismi on kuolinkouristuksissa! Kun nyt vielä puolueista 99,97% on riistäjien puolella, ei paljoa tarvita kun jo suunta muuttuu. Jos Reino on ehdolla, niin porukalla vaan äänestämään hänet - DUUMAAN. (mitenkä siellä luokkataisto etenee?)

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #10 on: 04. 03. 2007 10:10 »
Täytyy kuitenkin antaa Reinolle tunnustus tuosta pelottomasta ideologiansa julistamisesta,
viimeiseen hengenvetoon asti, saavutetuista, tai saavuttamattomista eduista riippumatta.

Rajoitetummassa sananvapauden ideologiassahan homma loppuisi yleensä lyhyeen ja
mahdollisesti kiväärinpiipun eteen.

Yksi pointti mikä kuitenkin hiertää sinänsä selkeätä asiaa, on nk. "piilokommarien" suuri määrä
yhteiskunnassamme, itse julkistetuista omista ns. luokka asemasta, tai ryhmistä riippumatta.

Olen useasti todennut monien yksilöiden nk. off moodissa, eli julkisuuden ulkopuolella,
kannattavan Reinon ideologiaa periaatteessa, mutta kieltävän sen julkisesti.

Jopa nk. Kapitaalikipparien paateissa soutavien orjien osalta.

Aikamoinen paradoksi, eli suojella omaa mainettaan hihanauhaa vaihtaen, aina "ystavien" maaperää
täten tunnustellen ja kuitenkin omaa aatettaan puolelta toiselle potkien.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #11 on: 06. 04. 2007 16:04 »
Kansainvälinen työväenluokka tarvitsee tiivistä yhteistoimintaa

Britannian suurin ammattiliitto Amicus sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa toimiva United Steel Workers -liitto neuvottelevat lähiaikoina mahdollisesta yhdistymisestä.

Jo on aika ay-liikkeen ryhdistäytyä maailmanlaajuisesti, koska kapitalistit ovat riehuneet ilmanvastavoimaa globaalilla tasolla aivan liian pitkään. Pääomaa ja tuotantokapasiteettia siirrellään keinoteltumielessä maasta toiseen voitontavoittelussa, vain vasemmistolainen ay-liike voi saada nykyisen menon pysähtymään. Suomalainen ay-liike tulee varmaankin perässä?

Työehtojen sopuilussa kapitalistien kanssa menevät siemen perunatkin! Ajankohta terästää ay- ja koko vasemmiston toimintaa on nyt hyvä Suomessakin, koska eduskuntavaalien jälkeen astuu valtaan todellinen oikeisto, kokoomus ja keskusta.

Jako oikeistoon, vasemmistoon selventää ja terästää sopivalla tavalla parlamentarismia.
Samoin se kuvastaa nyt hyvin luokkiin jakautuvaa kapitalistista yhteiskuntaa.


http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id57401.html

« Last Edit: 07. 04. 2007 12:12 by Reino Kolmonen »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #12 on: 09. 10. 2007 20:08 »
Uusi nuorekas työväenliike kasvaa taistelussa

SAK ja demarijohtoinen ay-liike on jättänyt TEHY:n omanonnensa nojaan.

AY-liike on totaalisesti hajalla, jokainen liitto taistelee yksinään ja SAK on siellä jossain.

SAK:n ainut tehtävä on pitää työrauhaa yllä. Näin varmaankin tulee TEHY:n työtaistelussakin lopulta käymään, että SAK tulee valtaeliitin avuksi.

Mihin on kadonnut työväenliikkeen solidaarisuus, jolla vuoden 1945 jälkeen alettiin rakentamaan hyvinvointivaltiota? Työväenliikkeen periaatteisiin kuului, että ollaan yhdessä rintamassa kaikkien työläisten puolesta.

Uusliberalismi on ottanut sdp ja osaksi myös vasemmistoliiton omakseen. Nyt ei ole kollektiivisuutta työväenliikkeessä, vaan henkilöitä, joilla on tavoitteena omaetu.

Jo vuosikymmen ajan jatkuneet säästötoimet ja leikkaukset ovat vieneet resurssit kuntasektorilta hoitaa esim. sairaanhoitajien palkat ja ottaa uusia työntekijöitä. SDP on tätä säästö ja leikkauspolitiikkaa ollut hallitustasolla toteuttamassa.

Se että nyt kokoomus ja koko oikeisto ajaa tätä säästö ja leikkauspolitiikkaa ei ole uutinen, koska sehän on aina kuulunut oikeistolaiseen politiikkaan, kurittaa köyhää kansaa.

TEHY:n työtaistelussa on kysymys myös taistelusta yksityistämisestä vastaan kuntasektorilla.
Esimerkiksi eilen valtuustossa kokoomuslainen kauppakamarinjohtaja Juha Karvinen viittasi tähän, että on luotava sosiaali -ja terveystoimeen palvelumarkkinat. Yrityksille bisnestoimintoja, kunta olisi tilaaja ja yksityiset tuottaisivat palvelut.

Toivottavasti TEHY:n työtaistelu nostaa solidaarisuuden työväenliikkeessä uuteen kukoistukseen!

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id71792.html

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #13 on: 09. 10. 2007 22:10 »
Työväenliikkeen solidaarisuudella ei todellakaan ratklaista pinipalkkaisten naisvaltaisten alojen ongelmia. Kyllä vahvat liitot pitää aina huolen siitä, että ei jotkut hoitsut saa missään tilanteessa suurempia palkankorotuksia kuin he. Yritä siinä sitten antaa hoitajille kuoppakorotusta kun lopputuloksena on se, että kaikki haluaa vähintään samat korotukset ja lopputuloksena on se, että hoitajat saavatkin taas ehkä vähemmän kuin muut ja palkkojen jälkeenjääneisyys kasvaa entisestään.

Sen lisäksi Suomen kansainvälinen kilpailukyky kärsii ja yritysten pitää yrittää korjata tätä kilpailuetua lisäämällä automaatiota tai perustamalla pari tehdasta Kiinaan. Tai yksinkertaisesti pistämään lapun luukullu. Lopputuloksena on kuitenkin se, että porukkaa joutuu pihalle. Pitää vain toivoa, että heille löytyy töitä joltain muulta alalta joka ei ole niin ahtaalla globaalissa kilpailussa.

Aiemmin tälläiset ongelmat ratkaistiin devalvaatiolla, mutta se tie on käyty loppuun Euroon siirtymisen yhteydessä.

Mutta summa summarum. Poliitikot pysyköön erossa palkkaratkaisuista ja ammattiyhdistysliike pysyköön erossa lainsäätämistyöstä. Näin todennäköisesti voidaan keskittyä olennaiseen ilman ylimääräistä uhittelua.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #14 on: 19. 10. 2007 20:08 »
Työväenliikkeen solidaarisuudella ei todellakaan ratklaista pinipalkkaisten naisvaltaisten alojen ongelmia. Kyllä vahvat liitot pitää aina huolen siitä, että ei jotkut hoitsut saa missään tilanteessa suurempia palkankorotuksia kuin he. Yritä siinä sitten antaa hoitajille kuoppakorotusta kun lopputuloksena on se, että kaikki haluaa vähintään samat korotukset ja lopputuloksena on se, että hoitajat saavatkin taas ehkä vähemmän kuin muut ja palkkojen jälkeenjääneisyys kasvaa entisestään.

Sen lisäksi Suomen kansainvälinen kilpailukyky kärsii ja yritysten pitää yrittää korjata tätä kilpailuetua lisäämällä automaatiota tai perustamalla pari tehdasta Kiinaan. Tai yksinkertaisesti pistämään lapun luukullu. Lopputuloksena on kuitenkin se, että porukkaa joutuu pihalle. Pitää vain toivoa, että heille löytyy töitä joltain muulta alalta joka ei ole niin ahtaalla globaalissa kilpailussa.

Aiemmin tälläiset ongelmat ratkaistiin devalvaatiolla, mutta se tie on käyty loppuun Euroon siirtymisen yhteydessä.

Mutta summa summarum. Poliitikot pysyköön erossa palkkaratkaisuista ja ammattiyhdistysliike pysyköön erossa lainsäätämistyöstä. Näin todennäköisesti voidaan keskittyä olennaiseen ilman ylimääräistä uhittelua.


Matti Viialainen entinen SAK:n pamppu oli A-Zoomissa puolustamassa valtaeliitin uusliberalistista politiikkaa, jolla koko hyvinvointivaltio on ajettu katasrofiin. Viialainen totesi, että TEHY:n aktiviteetti palkkojen korottamiseksi johtuu paineista vuosien varrelta. Hän syytti työilmapiiriä joka olisi syy korkeisiin palkankorotus vaatimuksiin ja moitti työnjohtoa. Viialainen sanoi myös, että on tehtävä lisää työtä, että palkkoja voitaisiin korottaa. Viialainen puhui kuin kunnon kapitalisti!

Vasemmistoseuraa sivusta kun kokoomuslainen TEHY:n puheenjohtaja ajaa sairaanhoitajien palkkoihin korotusta. Viialainen ei kiistänyt sitä, että kokoomus on nyt politisoinut TEHY:n taistelun lausunnoillaan ennen ja eduskuntavaalien aikaan.

Viialainen haikailee TUPOja, joilla pidettiin palkat alhaalla, aina vuodesta 1970 alkaen viime vuosiin asti. Eikä tupoja leimattu poliittisiksi vaikka ne olivat sitä yhdellä lailla täysin, sitä ei vain sanottu julkisuudessa. SAK:ssa ja hallituksessa istuivat samat puoluetoverit kun Tupoja tehtiin!

TEHY taistelee nyt yhteiskunnallisten palvelujen puolesta ja yksityistämistä vastaan. Onkin jo todella viimeiset hetket nousta taisteluun kunnallisten peruspalvelujen puolesta.

Säästö ja leikkauspolitiikaa on kunnissa ja koko valtiossa harjoitettu 17 vuotta, ei siis ole mikään ihme että kunnat ovat palvelujen järjestämisessä katasrofin partaalla.

Syylliset löytyvät eduskuntapuolueista ja kunnanvaltuustoista, jotka ovat hyväksyneet säästö ja leikkauspolitiikan. SDP, keskusta, kokoomus, RKP, jopa vasemmistoliitto ja vihreätkin kantavat harjoitetusta politiikasta vastuun.

Valtiovallalla ei ole vuosikymmeniin ollut niin valtavia ylijämiä taloudessaan kuin nyt on, kun verotuloja tulee joka luukusta.

Vaasan vuoden 2007 leikkaukset palveluista sosiaali-ja terveystoimessa budjetoitiin 666 500 euroa.
Säästö ja leikkauspolitiikka on ollut jokavuotuista.

Vaasalla on resursseja parantaa sosiaali -ja tervesyspalvelujaan. Tämän vuoden tulosennuste näyttää vuoden 2007 lopulle 1,6 milj. euron ylijäämää. Kassavarat olivat vuoden 2007 alussa 33 miljoonaa euroa ja vuoden lopulla ne ovat 20,3 miljoonaa euroa.
Alibudjetointi näkyy tämänkin vuoden taloudessa, esimerkiksi verotulot ja valtionosuudet ovat 3,2 miljoonaa euroa yli budjetoidun.

Alibudjetoinilla on pakotettu Vaasan palvelutuotanto aina vain ahtaammalle. Vuodesta toiseen on aina vain pienemmillä resursseilla tuotettava peruspalveluja Vaasalaisille.

Vaasassa Terveyskeskusten toimintaa on haitannut jatkuva omalääkäripula. Tilanne oli keväällä vielä se, että oli kolmen lääkärinvaje. Hoitohenkilökunnan saatavuudessa on nyt vaikeuksia. Hoitajien palkkaus on saatava kuntoon. Tällä hetkellä terveyskeskuksissa on täyttämättä 20 virkaa ja sellaisia virkoja on 6.5, joihin ei ole saatu edes sijaisia.

Rabben laivabisnes vei kaksi valtuuston kokousiltaa. Koskahan valtuusto istuu kokoustamaan siitä miten Vaasalaisten peruspalvelut saadaan kuntoon?
Ja vaatimaan Valtiovaltaa lisäämään tulonsiirtoja kuntapalveluiden ylläpitoon.
« Last Edit: 19. 10. 2007 20:08 by Reino Kolmonen »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #15 on: 21. 10. 2007 10:10 »
Taistelu työehdoista jatkuu

Nokian pomo Jorma Ollila jatkoi TUPO keskustelua TEHY:n lakouhan siivittämänä lauantaina aamuTV:ssä.
Ollila totesi, että TUPO on menneestä ajasta säätelytaloudesta, eikä sovi tähän aikaan. Eli ei uuslibearalistiseen aikaan, jota nyt koko kapitalistisessa maailmassa eletään. Kaikkien taloudellisten toimintojen sekä tuotannon, että kaikkien siihen sidoksissa olevien toimintojen on kuljettava markkinoiden mukaan, myös palkkojen. Myös julkinensektori pakotetaan toimimaan markkinamekanismin mukaisesti. Kuten Ollilakin totesi, että julkisellasektorilla palkkoja voidaan maksaa sen mukaan miten kasvu ja tuottavuus kehittyy.

Valtaeliitin tavoitteena on työehtosopimusten osalta liittokohtaiset sopimukset, joissa palkat eriytyvät kasvun ja tuottavuuden mukaan. Tavoitteena on kilpailun lisääminen palkkatason ja työehtojen eriytymisen kautta.

Tämä aika on suotuisa pääomaeliitille ajaa sopimukset liittokohtaisiksi ja aina suoraan työpaikka ja työntekijä kohtaiseksi. Syy on siinä että ay-liike ja oikeastaan koko vasemmistolla on nyt pallohukassa, he seuraavat sivusta mitä työehtojen osalta nyt tapahtuu. Aktiivisuus on nollassa ja sen ovatkin pääomapiirit huomioineet.

Silloin kun vasemmisto ja koko työväenliike on vahva ja aktiivinen toimija, sopivat tietenkin keskitetyt pääomapiireille paremmin, niillä voidaan palkat ja muut työehdot pitää ylhäältä ohjaten alhaisena tai sopivana.

Kapitalismissa TUPO:lla kahlitaan vasemmistoeliitti itse pitämään yhteiskuntarauhaa yllä. TUPO:lla on edustuksellista demokratiaa ohjattu ylhäältä, alatasot liitot ja ammattiosastot on sopeutettu jo jossain sovittuihin työehtoihin. Myös kansanedustajat ja eduskunta on TUPO:lla työnnetty sivurooliin. Näin on työpaikkatason aktiviteetti ajettu alas.

Kapitalistisessa valtiossa kuten Suomi on valtiovallalla jopa lakiinkin perustuva tehtävä, auttaa esimerkiksi suuryrityksiä kun heillä tulee taloudellisia vaikeuksia. Esimerkkinä pankkikriisi, jossa pankit vapautettiin velvoitteistaan ja saivat jatkaa puhtaalta pöydältä bisnestään.

Paikallinen esimerkki RG-linen tapaus kun kunta tukee yksityistäyritystä, että se ei ajutuisi konkurssiin. Näitä löytyy muistakin kunnista. Mutta näiden ehtona on aina poliittinen päätös.

Uusliberalismin aikana on tullut pääomalle kansainvälinen mahdollisuus siirtää tuotantoa sinne missä työehdot ja yhteiskunnalliset velvoitteet ovat edullisimmat voitontavoittelulle.
Tässä tilanteessa pääomalla on jopa edullisempaa siirtää tuotantoa ulkomaille ja saada ilman valtionveromarkkoja isompia voittoja. Tässä mielessäkään eivät Ollilat ja kumppanit kaipaile TUPO:en perään.

Sosiaalidemokraattinen liike on maailmankaajuisesti kriisissä, johtuen siitä, että sosiaalisille reformeille ei nyt ole tilausta uusliberalistisen politiikan ja pääoman toimiessa kansainvälisillä kentillä.

Muutos nykymenoon tapahtuu kun poliittinen akseli kääntyy vasemmalle.
« Last Edit: 22. 10. 2007 21:09 by Reino Kolmonen »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #16 on: 22. 10. 2007 21:09 »
Tänään Pohjalainen otti kantaa TES-politiikkaan

Pohjalainen tarkasteli ulkoisesti TUPO vai Liittokohtainen. Mutta otti kylläkin kantaa TES:n sopimusten markkinamekanismin puolesta.

Lauantain aamuTV:ssä vierailut Nokian pomon Jorma Ollialan toteamuksen, että työmarkkinoilla on mentävä markinaehtoiseen suuntaan ja tähän pohjalainen yhtyi. Mikä ei tietenkään ole ihme onhan lehti suurenrahan äänitorvi.

Pohjalainen rauhoitteli ay, työmarkkina väkeä ja poliittisia päättäjiä. Muutosta ei Pohjalaisen mielestä pidä säikähtää, nyt kun ollaan hylyttämässä TUPO ja siirtymässä liittokohtaisiin sopimuksiin.

Työmarkkinoille työntyy nyt voimalla uusliberalismi ja aika onkin otollinen, kun SDP vetoinen ay-liike seisoo tumput suorana. Reformistinen politiikka on nyt umpikujassa ja tämä juuri tekee SDP:n olon tukalaksi ja neuvottomaksi. Tätä kuvaa hyvin SAK hiljaisuus.

Toisaalta pitkä TUPO aika on myös vieraannuttanut ay-eliitin kenttätasolta. Ay-eliitti on jo vuosikymmeniä ollut osa valtiovaltaa.

Muutos nykyiseen menoon ei tule ay-liikkeen ylätasolta, koska siellä ei ole nyt mitään annettavaa ja he ovat tyytyväisiä nykytilaansa.
AY-eliitti on nyt osa valtaeliittiä he ovat sopeutuneet uusliberalismiin. Tarvitaan raju pamaus, että eliitti herää todellisuuteen.

Muutos lähtee alhaalta työpaikoilta ja nyt TEHY antaakin siihen hyvää potkua. TEHY:n aktiivisuus kasvattaa toiminnallaa nuortapolvea ay-toimintaan.

Oiva Rikas

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #17 on: 22. 10. 2007 21:09 »

Muutos lähtee alhaalta työpaikoilta ja nyt TEHY antaakin siihen hyvää potkua. TEHY:n aktiivisuus kasvattaa toiminnallaa nuortapolvea ay-toimintaan.

TEHY = kokoomusvetoinen "ay-liike"

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #18 on: 22. 10. 2007 21:09 »

Muutos lähtee alhaalta työpaikoilta ja nyt TEHY antaakin siihen hyvää potkua. TEHY:n aktiivisuus kasvattaa toiminnallaa nuortapolvea ay-toimintaan.

TEHY = kokoomusvetoinen "ay-liike"


TEHY:n puheenjohtajalla on kokoomuksen jäsenkirja, mutta hoitajilla ja muilla ei varmaan ole! Hoitajat taistelevat ihan aidosti työhtojensa eteen ja he kasvavat edelleen aivan uudelle tason tämän toimintansa jälkeen.

Mitä eroa on nykyisillä demaripomoilla enää kokoomukseen?

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #19 on: 09. 11. 2007 20:08 »
Missä viipyy SAK:n ja muun ay-liikkeen tuki TEHY:lle?
Hallitus ja valtiovalta aikoo nujertaan TEHY:n pakkosovintolailla. Kaikki näyttää olevan mahdollista nyt kun demarivetoinen ay-liike nukkuu. Rakennustyöväen liitto on antanut tukea TEHY:lle. Tarvitaan kokonaan uusi nuori sukupolvi ay-liikkeen johtoon. ”Vanha johto makaa lihapatojen ääressä!”

Ihan selvästi SAK:ta vaivaa sama uusliberalistinen sairaus, mikä vaivaa koko valtaeliittiä eli jokainen olkoon oman onnensa nojassa. Sairaanhoitajat on siis jätetty yksinään taistelemaan työehdoistaan.

Uusliberalismin hegemonia on onnistunut läpäistä koko yhteiskunnan yritystaloudellisilla hyöty ja kilpailu ajattelulla ja näin se on muuttanut yhteiskunnallisia voimasuhteita. Jos yksilötasolla yrittää sanoutua irti näistä periaatteista, johtaa se vain henkilökohtaiseen tuhoutumiseen tai yhteiskunnalliseen marginalisoitumiseen. Jokainen joka ei tätä halua, on tahtoen tai tahtomattaan alistuttava arkipäivän kilpailuun, tapahtui se sitten koulussa, yrityksessä tai työmarkkinoilla tai jopa rakkauselämässä.

On aika koota työväenliikkeen rivit taisteluun yhteiseen TEHY:n kanssa.

Offline lammaspaimen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 230
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #20 on: 09. 11. 2007 21:09 »
SAK varmasti antaisi tukensa, jos tehyläiset olisivat luokkatietoisempia ja apua pyytäisivät. Mutta eipä taida kokoomusjohtoinen Tehy taipua pyytämään, hokevat vaan palkkakuopastaan, naisasiasta ja korvaamattomuudestaan. Tärkeiksi kaikki nuo asiat tunnustavat, mutta niillä vain ei saa konkreettista tukea.

Ja kun ei tarvitsisi kuin tehdä asiasta luokkakysymys, työväen asia, sillä tukea tulisi. Se on kuitenkin mahdottomuus, kun suuri osa hoitajista tuntee itsensä porvareiksi - ovathan he koulutettuja, ovathan he sisätöissä ja onhan heillä insinöörimies. Duunarit ovat niitä rasvanäppejä tehtaissa, ei liity hoitajiin.

Kärsikööt nyt sitten ylpeydestään.
"Tällaisen päätöksen jälkeen minun on aika vaikea puhua eduskunnassa Vaasan liikenneyhteyksien puolesta" Håkan Nordman 6.11. Pohjalaisessa

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #21 on: 11. 11. 2007 11:11 »
Elinkeinoelämän johtaja Leif Fagernäs oli tyytyväinen Pohjalaisessa liittokierrokseen, vaikka oli ”kallis”. Mutta saivat aikaan rakennemuutoksia ja näiden johdosta oli halua maksaa.

Pääomapiireillä oli tahto saada aikaan kilpailua työmarkkinoilla ja se nyt osaksi onnistui. Tavoitteena on uusliberalistiset toiminnot, eriyttää tes-sopimuksia sisällöltään ja päästä työpaikkohtaisiin sopimuskäytäntöihin.

Fagernäsin mielestä ei toista samankaltaista liittokierrosta tulla tekemään. Eipä tietenkään se ei kuulu nykyiseen ismiin uusliberalismiin, jossa haetaan sitä tilaa, jossa työnantaja ja työntekijä suoraan sopivat työehdoista.

Työnantajilla on tavoitteena murskata taisteleva ay-liike lopullisesti! Siinä ne ovatkin jo onnistuneet, mikä näkyy TEHY:n tilanteessa, jossa he ovat yksin muun ay-liike ja SAK:n seisoessa sivussa hiljaa.

Toisaalta ay-liikkeessä valtaapitävällä SDP:llä on pallohukassa, kun ovat vuosia olleet osa valtaeliittiä ja hallituksessa harjoittamassa ihan nykyisenkin hallituksen kaltaista uusliberalistista politiikkaa.
Heillä näyttää olevan suuria vaikeuksia irrottautua uusliberalismista ja lähteä ajamaan kannattajiensa etujen mukaista vasemmistolaista yhteiskuntapolitiikkaa.
« Last Edit: 11. 11. 2007 11:11 by Reino Kolmonen »

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #22 on: 13. 11. 2007 12:12 »
Äitini oli tänään keskussairaalassa hoidossa ja siellä ylilääkäri oli ottanut hänet puhutteluun ja ilmoittanut, että tämä oli sitten viimeinen hoitokerta mikäli työtaistelu alkaa. Jatkossa keskitytään vain sellaisiin tapauksiin joissa on toiveita parantua... Olisi nyt perkele osoittanut edes hieman kunnioitusta "asiakasta" kohtaan sanavalinnoissaan!

Näin niitä uhreja alkaa tulemaan. Mielestäni tämä tehyn asenne on kuin suoraan panttivankitilanteesta. Ellei lunnasvaatimuksiin suostuta, rupeaa sivullisia kuolemaan. Kyllähän siinäkin tapauksessa rahalla selviäisi.

Ei panttivankitilanteissakaan suosita lunnaiden maksamista koska tämä rohkaisisi uusia yrittäjiä samalle linjalle. Seuraavana vuorossa olisivat palomiehet, poliisit jne...

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #23 on: 13. 11. 2007 12:12 »
Lainaus Matti Meikäläinen

Quote
Äitini oli tänään keskussairaalassa hoidossa ja siellä ylilääkäri oli ottanut hänet puhutteluun ja ilmoittanut, että tämä oli sitten viimeinen hoitokerta mikäli työtaistelu alkaa. Jatkossa keskitytään vain sellaisiin tapauksiin joissa on toiveita parantua... Olisi nyt perkele osoittanut edes hieman kunnioitusta "asiakasta" kohtaan sanavalinnoissaan!


Pieni lohdutuksen sana sinulle Matti Meikäläinen, tälläista sanomista mitä äitisi on saanut kuulla ..siihen ei ole aiemmin tarvittu edes TEHYN lakkoa ...

Globbari

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #24 on: 19. 11. 2007 21:09 »
TEHY:n palkankorotukset ja vertailu mitä muut saivat

Metalli 8.5 % ja kinkkuraha 350 euroa,  PAM 11.0 % ja TEHY tavalliset hoitajat ja muut vastaavat työntekijät 7.0-8.5 %.
Johtotehtävissä olevat 360 euroa kuukausipalkkaan ja lisäksi 7 %.
Kinkku raha tulee samana kaikille 270 euroa.

TEHY:n johto on laskenut korotukset huimiksi 22-28 % ja tehtäväkohtaiset palkat nousisivat 350-650 euroa.

Tehy:n sopimuskausi 19.11.2007-31.12.2011. Sopimus on neljävuotinen ja vain ensimmäisten kahden vuoden korotukset on tiedossa, lopuista ei ole tietoa (yleisenlinjan mukaan).
TEHY:n sopimus on yllättävän epäsolidaarinen sisällöltään!

Vanhasen II hallitus sai selkävoiton TEHY:stä. Valtionvarainministeri Katainen (kok) ilmoitti, ei lisää rahaa kunnille.

Lukekaa itse se netistä.

Lue hyväksytty sovintoehdotus (pdf)

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id75373.html
« Last Edit: 19. 11. 2007 21:09 by Globbari »

Globbari

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #25 on: 20. 11. 2007 21:09 »
Kokoomus vie ja sdp vikisee

Kokoomuksen ideologia näkyy nyt vahvasti TES-sopimuspolitiikassa, josta nyt TEHY:n sopimus on hyvä esimerkki. Sairaanhoitajat saavat lisää palkkaa kun tekevät työnsä vähemmällä työntekijämäärällä. Kuka siitä kärsii muut kuin sairaat ihmiset! Hoitajat eivät saa tuottavuuden noususta sitä kahtaprosenttia, jos henkilömäärä ei supistu tai että pysyy alentuneella nykytasolla.
Koko julkinensektori on nyt suurissa vaikeuksissa hoitaa palvelutuotantoaan, kun vuosikymmen on säästetty resursseja palkata henkilökuntaa.
Samaan aikaa syntyy yksityistä vastaavaa palvelutuotantoa kovalla vauhdilla, täyttäen sen kysynnän, joka on syntynyt julkisensektorin rajujen supistusten kautta.

Tehyn sopimus on vain 5 euroa parempi kuin olisi tullut ilman tyhjien tynnnyrien kolinaa.
Kahtena ensimmäisenä vuotena se tekee 13,0 % keskimäärin, mutta mitä saavat kaikkeinpienimmillä palkoilla työtätekevät hoitajat?

Toisaalta ei ole TEHY:n vika kun työehtotaistelusta tuli pannukakku. Missä luurasi sdp-johtoinen ay-liike?

Suurenrahan politiikka on kautta aikain ollut hajottaa ja hallita. Tätä nykymenoa mennään siihen, että sopimukset tehdään suoraan työnantaja ja työntekijä tasolla.

Työnantaja järjestöt ovat viime aikoina puhuneet siihen malliin, että keskitettyjen sopimusten aika on toistaiseksi ohi. Suuriraha suuntautuu siis työpaikkakohtaisiin sopimuksiin. SAK:lla ja sdp-johtoisella ay-liikkeellä on nyt pahasti pallohukassa.

Ottaisivat nyt vaikka Ranskasta mallia tai Etelä-Amerikasta. Jos nyt ei suurelle rahalle löydy vastavoimaa ollaan kohta 30-luvulla.
« Last Edit: 22. 11. 2007 20:08 by Globbari »

Globbari

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #26 on: 22. 11. 2007 20:08 »
Onko rahanvalta nujertanut ay-liikkeen

Eduskunnassa löytyi jo puhetta (tukea) vasemmalta TEHY:n - sairaanhoitajien työtaistelulle, mutta missä oli toiminnallinen tuki kun taistelu oli päällä? SAK ja muut sdp johtoiset liitot ovat edelleen hiljaa.

Tilanne SAK:ssa ja liittojen johdossa alkaa muistuttamaan tilannetta Neuvostoliitossa, ennen kuin se sitten kokonaan kaatui. Ay-liikkeen johtotaso ja koko organisaatio on huolestuttavasti irtaantunut työntekijöistä. AY-johto ja organisaatio elää omaa elämäänsä ja jäsenistö käy taistelua julkisensektorin palvelutuotannossa koko ajan pienenevillä resursseilla.

Vasemmistolaisen työväenliikkeen perinteinen toiminta on ollut ajaa kaikkien omalla työllään elävien jäsentensä asiaa. Tämä tehtävä on nyt työväenliikkeen organisaatioilta ja johdolta hukassa. Joten ei ole ollenkaan ihme, että työntajaliitot ajavat tes-sopimusasiota suoraan sovittaviksi työpaikoille.

TEHY:n sopima tuottavuuspykälä kuvaa karmeudessaan tilannetta TES-politiikassa. Sillä sidotaan julkisensektorin palvelutuotanto jo vuosia karsitulle tasolle ja siitä vielä maksetaan 2 % korotus työntekijöille.
« Last Edit: 22. 11. 2007 20:08 by Globbari »

Offline lammaspaimen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 230
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #27 on: 22. 11. 2007 21:09 »
Onko rahanvalta nujertanut ay-liikkeen

Tuskin tarvitsee työväen niitä syyllisiä peiliä kauempaa etsiä. Eiköhän pohjimmiltaan ole kyse solidaarisuuden puutteesta. Tässä maassa on liikaa koskelan akseleita, joilta aate unohtuu sillä hetkellä kun omat tavoitteet on saavutettu.

Vai pystyykö joku kuvittelemaan rasvanäpit tukilakossa sairaanhoitajien vuoksi, opettajista ja muista koulutetuista wannabe-porvareista puhumattakaan? Virastojen ja laitosten pienipalkkaiset toimihenkilöt ehkä juuri ja juuri pystyy tukilakkoon kuvittelemaan ilman että alkaa naurattaa.
"Tällaisen päätöksen jälkeen minun on aika vaikea puhua eduskunnassa Vaasan liikenneyhteyksien puolesta" Håkan Nordman 6.11. Pohjalaisessa

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #28 on: 24. 11. 2007 18:06 »
TEHY:n työtaistelu oli menestys ja se antoi intoa yhteisölliselle etujen ajamiselle. Tehy:n työtaistelu sai aikaan sen, että nuorisoa on nyt myös alkanut kiinnostaa ay-toiminta. Tehy:n saavuttamasta voitosta on nyt hyötyä laajasti ay-toiminnassa. Toivottavasti SAK:n herää unestaan!

Tehy:n voitto on myös tyrmäys nykyiselle uusliberalistiselle säästö ja leikkauspolitiikalle. Myös julkisten palveluiden kaupallistaminen ja yksitystäminen sain osan tyrmäyksestä.

Tehy:n työtaistelussa oli uudenajan piirteitä ja se palautti työtaisteluun yhteisöllisen luonteen. Takana oli laajapohjainen yleisö, kansalaisjärjestöjen ja ainakin toimihenkilöunionin tuki.

Vastoin kuntatyönantajan ja hallituksen näkemystä, Tehyn taistelemat palkankorotukset eivät aiheuta kuntien veroäyrinkorotuksia eivätkä kasvata palvelumaksuja. Palvelumaksujen korotukset olivat jo kirjattu Vanhasen ensimmäisen hallituksen ohjelmaan.

Nyt sitten päästiin toteuttamiseen porvarihallituksen ohjelmassa, jossa on maksuille korotusautomaatti.
Harva muistaa, että hoitajien palkankorotuksista palautuu noin puolet valtiolle ja kunnille verotuloina.

Tehy:n arvokkaan työtaistelun jälkeen jatkuu kamppailu julkisista palveluista. Kunnissa ja Vaasassakin on nyt edityisen tärkeää budjetoida terveydenhoitoon lisää rahaa. On myös torjuttava paniikin omainen pyrkimys korottaa kunnallisveroja. Sen sijaan on painostettava valtiovaltaa antamaan enemmän valtionosuuksia kunnille.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #29 on: 05. 12. 2007 00:12 »
On myös torjuttava paniikin omainen pyrkimys korottaa kunnallisveroja. Sen sijaan on painostettava valtiovaltaa antamaan enemmän valtionosuuksia kunnille.


  Tässä voikin tulla vuosikymmenen yllätys, kun Valtion kasvutuloksen ennuste jää jo ensi vuonna
  alle tavoitteen.

  No onneksi orjatyövoiman, eli sanelupoliittisten työsuhteiden rekrytointi on jo alkanut ja
  liitotkin tekevät jo näistä perseen takana sopimuksia.

  Viiden vuoden sisään on vanhan venäjän meininki päällä ja kaali et porkkana lienee kova sana.
  Tai peräti silakka, mitä Holkeri jo ennen lamaa kovasti diggaili.

  Kuhiskaa nyt vaan siellä hillopurkilla, vielä kun virtaa riittää.
 
  Unohduksen lumet kun satavat kohta jo muutenkin..

 

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #30 on: 20. 12. 2007 18:06 »
Ylätason AY-johtajien hanke

Koko kapitalistista Suomea vaivaava keskittämisen sairaus, vaivaa myös Sdp-johtoista ay-liikettä.
Lopputuloksena tästä tulee olemaan, että jäsenistö ja työpaikat etääntyvät ay-liikkeestä entistä etäämmälle.
Neuvostoliiton kaatuminen ei ole opettanut ay-eliittiä yhtään. Neuvostoliitto kaatui juuri siihen, että puolue ja ay-liike kasvoi erilleen työntekijöistä ja työpaikoista. Sairautta Marx ja Engels kutsuivat vieraantumiseksi.

Toisena asiana jatkossa on se, että kaikki päällekkäiset työt tulevat häviämään, uudesta jätti liitosta.
Toiminta on kopio yritystoiminnasta, haetaan säästöjä ja sitä kautta yritetään saada elitistinen ay-toiminta kannattamaan. Johtajilla on isot palkat ja paljon sellaista toimintaa joka maksaa.

Raha on tässä ay-eliitin toiminnassa nyt pääasia, ei jäsenistön etujen ajaminen. Ay-eliitille on koko liike taloudellisessa mielessä itsetarkoitus, ei jäsenistölle. Jäsenistö kaipaa ay-liikkeeltä vastaava ripeää toimintaa kuin nyt TEHY näytti. Mutta sitäkään ei SAK:n eliitti tukenut, jättivät sairaanhoitajat yksintaistelemaan. Ay-edunvalvontaa joukkotoiminta muodossa tulisi keskittää, nyt olisikin jo aika kunnon joukkotoiminnalle, maassa on jo aivan liian pitkään poljettu työläisiä työpaikoilla.

Ay-eliitti ei keskittämisellä, jossa tärkeintä on raha, paranna yhtään työpaikoilla työuupumuksesta kärsiviä työläisiä, vaan pönkittää elitististä valtaansa. 

Mitähän varten on sitten liitoista muodostuva SAK olemassa? SAK:n kun pitäisi olla liittojen yhteinen valtakunnallinen elin. SAK:n jäseniä ovat liitot. Yksittäinen työntekijä ei ole SAK:n jäsen.
Keskittävät nyt liittoja, mutta sitä varten on jo olemassa SAK.

Koko SAK:n toiminnan maksavat liitot ja tietenkin liittojen jäsenet. Eikö sietäisi miettiä mitä tästä isosta byrokratiasta voitaisiin karsia? Liitoilla on omat byrokratiansa, SAK:n byrokratia on turhaa.
Toiminnan painopistettä on siirrettävä lähemmäs työpaikkoja.

Näyttää siltä, että pallo on kokonaan hukassa ay-eliitiltä, jonka pitäisi nyt panostaa työläisten edunvalvontaa.

Valtiovalta ajaa kuntia yhteen samassa mielessä, kuin nyt ay-eliitti omia liittojaan. Siinäkään ei tule hyvin käymään yksittäisen kuntalaisen, mutta kunnissa valtaeliitti tietenkin säilyttää asemansa ja tulee lisää johtajien paikkoja.

Uusliberalismista pitää päästä irti, sillä kohta on koko kansa jätetty heitteille ja oman onnensa varaan.

http://www.yle.fi/uutiset/24h/id78108.html
« Last Edit: 22. 12. 2007 16:04 by Reino Kolmonen »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #31 on: 22. 12. 2007 09:09 »
Pohjalainen uuden ” SAK:n puolesta”

Pohjalainen kirjoitti tänään, että uudella liitolla on mahdollisuudet siihen millaisia palkkoja on mahdollista vaatia ja millaista palkkaa on työnantajilla varaa maksaa. Eli tämä kertoo sen mikä on ajatuksena uuden liiton tehtäväksi kokoomuslaisella Pohjalaisella.

Pohjalaisen mielestä tulisi uudesta liitosta tiennäyttäjä, jota muut liitot seuraavat perässä. Eikä enää käy niin kuin nyt kävi, kun TEHY otti kunnon ay-toiminnalla parhaat palkankorotukset.

Työnantajilla on tavoitteena, että sopimukset tehdään suoraan työntekijän ja työnantajan välillä. Ay-valtaeliitin uusi linja tarjoaakin siihen nyt pääomalle mahdollisuuksia.

Ay-valtaeliitin uudeksi toiminta malliksi jäi nyt sitten se huonompi vaihtoehto eli yhdistyminen.
Parempi ja oikeastaan nykytilanteeseen sopivakin on nyt, kun pääoma jatkaa hyökkäystään ay-liikettä vastaan, se että vahvistetaan yhteistyötä ja solidaarisuutta ay-liikkeessä.

Ay-liike on saman sairauden vaivaama, kuin koko Suomi eli uusliberalismin, jossa ihmiset jätetään ja tässä tapauksessa työläiset jäävät oman onnensa nojaan kapitalistien vapaaksi riistaksi työpaikoille. Maksetaanhan nyt jo pääkaupungin rakennustyömailla kahden euron tuntipalkkoja.

Oikeistolaistunut Sosiaalidemokraattinen liike on pahassa umpikujassa oikeastaan kaikissa maissa. Reformistisella politiikalla ei nyt ole näköaloja eikä tilaa, kun kapitalistit hyökkäävät koko laajalla rintamalla julkisensektorin yksityistämiseksi. Eikä neuvottelemalla nyt saada tuloksia aikaan, vaan olisi tarve laajalle vasemmistolaiselle joukkotoiminnalle, solidaarisuudelle ja yhteisöllisyydelle laajemminkin.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #32 on: 22. 12. 2007 11:11 »


Maksetaanhan nyt jo pääkaupungin rakennustyömailla kahden euron tuntipalkkoja.Kyllä näitä esiintyy Vaasassakin. Liitot vain ovat Työehtosopimuksiin viitaten täysin hampaattomia,
eivätkä omaa edes oikeuksia, saatikka intressejä näiden "Hyvinvointivuokralaisten" valvontaan.

Valvonta kyhnää lähinnä Liittotason kartoitusbyrokratiassa ja Fazerin Sininen maistuu.

Menkää kattomaan, mikä on tilanne esim. Vaasan Metallin Aluetoimistossa, jos saatte vain
"Asiainhoitajat" kiinni.

Hommasta ei ole hajua paskaakaan ja varsinaiset Asian Ajajat ovat kadonneet, kuin pieru Saharaan.

Offline Hertta

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 662
 • Monikulttuurisuus on voimaa
  • View Profile
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #33 on: 17. 01. 2008 21:09 »
Saksan ammattiliitot työtaisteluun työpaikkojensa puolesta ja kehottavat kansaa boikotoimaan Nokian tuotteita

Keskusjärjestön Rheinland-Pfalz-alueen osasto kehottaa matkapuhelimen ostajia harkitsemaan, mitä Nokian toimet merkitsevät sadoille saksalaisille työntekijöille.

Nokia siirtää matkapuhelimien valmistuksen Saksan Bochumista Romaniaan. Ruhrin alueella sijaitsevan kännykkätehtaan sulkiessa ovensa työttömäksi joutuu tehtaan 2 300 työläisen lisäksi noin 2 000 vuokratyöläistä ja alihankkijoiden palveluksessa olevaa työntekijää.

Tätä se on tämän päivän globaali kapitalismi, Saksasta siirretään Nokian tuotanto Romaniaan, koska siellä voidaan työläisillä ainakin vielä, maksaa pienempää palkkaa.

Eikö tämä Nokian operaatio jo kerro Marxin teoriaa lukemattomallekin, mistä se lisäarvo syntyy!

http://www.yle.fi/uutiset/24h/id80175.html

Ja sama meno on myös Suomessa...Metsäyhtiö Stora Enso irtisanoo yhteensä vajaa tuhat työläistä.  Yhtiö sulkee lopullisesti Kemijärven sellutehtaan, Summan paperitehtaan sekä Anjalan tehtaan aikakauslehtipaperikoneen.

Voitontavoitteluun mukaan mennyt Valtionyhtiö Stora Enso ei toimi enää siinä mielessä, kuin se aikoinaan perustettiin, vaikealle työllisyys alueelle helpottamaan alueen ihmisten elämää.

Vaan pörssiyhtiönä se takoo nyt voittoa osakkeen omistajille. Lisäarvoa syntyy kun työläisiä vähennetään, teetetään enemmän työtä ja alennetaan vielä palkkaa.

Globaalin kapitalismin lait on viemässä elämisen edellytykset mm. Kemijärven alueen ihmisiltä.

Toivottavaa on, että Toimihenkilö unionin ammattiliitto, vetää mukaan myös työntekijäpuolen liittot yhteiseen toimintaan Kemijärven työläisten työpaikkojen puolesta. On jo korkea aika alkaa konkreetinen toiminta ay.liikkeessä hyvinvointi palvelujen puolesta, joista tietenkin ykkösasia on työpaikat.
« Last Edit: 17. 01. 2008 21:09 by Hertta »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #34 on: 19. 01. 2008 19:07 »
Ylikansallisen Nokian Oy keinottelu työvoimanhinnalla on tulossa tiensä päähän

Saksan hallituksessa olevien sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ilmoitti yhtyvänsä Nokian boikotointiin. Puheenjohtaja Kurt Beck sanoi Bild am Sonntag -lehden haastattelussa, että hänen kodissaan ei tästä lähtien ole Nokian puhelimia.

Saksan ammattiliittojen keskusjärjestö DGB kehotti torstaina boikotoimaan Nokian tuotteita. Saksan maatalousministeriössä harkitaan Nokian puhelinten kieltämistä ministeriössä ja sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmän johtaja Peter Struck on ilmoittanut palauttaneensa puhelimensa.

Saksalaiset työläiset näyttävät nyt esimerkkiä miten kansainvälistä kapitalismia vastaa on tomittava. Saksalainen ammattiyhdistysliike on myös terästänyt toimintalinjaansa.

Konsenssuspolitiikka työn ja pääoman välillä on myös menettänyt tehonsa hillitä ay- ja työväenliikettä Saksassa.

On aika myös Suomalaisen ay-liikkeen palata juurilleen ja ottaa työväenliikkeen ideologia toimintaohjeeksi. SAK on jo aivan liiankauan ollut valtaeliitin työrukkanen.

Saksalaisten työläisten taistelu työpaikkojensa puolesta tulee olemaan avuksi myös Stora Enson 1000 työläiselle. Kapitalistisen globalisaation vastainen taistelu tulee laajenemaan nyt kun se on lähtenyt liikkeelle Saksasta. Näin on ollut myös historiassa.
Työläisten kansainvälinen riistäminen ja kilpailuttaminen, kuka pienemmällä palkalla tekee ylikansalliselle pääomalle työtä, ei voi jatkua loputtomasti.

http://www.yle.fi/uutiset/
« Last Edit: 19. 01. 2008 20:08 by Reino Kolmonen »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #35 on: 19. 01. 2008 21:09 »
AY-eliitin uusi ammattiliitto hanke

Tänään Pohjalaisessa tunnettu ay-aktiivi Erkki Kuusikko (sdp) ABB tehtailta Vaasasta toteaa, että Suomalainen työmarkkinajärjestelmä on selkeästi murrosvaiheessa.
Mielestäni se on murrosvaiheessa sen johdosta, että ay-liike ei ole enää ollut vuosiin tehtäviensä tasalla.
Tämänkin johdosta ovat työnantajaliitot jättämässä lopullisia hyvästejä tulopolitiikalle. Hampaaton ay-liike ei ole enää heille uhka.

Pitäisi kysyä, että mitä hyötyä on sitten ollut TUPO:sta?  Pääomalle yksihyöty on ollut se, että työläiset ovat itse maksaneet osan palkastaan verojen kautta. Toinenhyöty on tullut palkankorotusten pysymisestä ennustettavalla ja alhaisella tasolla.
Työläiset ovat saaneet TUPO:n kautta sosiaalisia uudistuksia, jotka he ovat toisaalta joutuneet verojen kautta itse maksamaan.

Kuusikko toteaa, että liittofuusiolla pyritään myös luomaan lisää vastavoimaa työantajien pyrkimyksille hajauttaa sopimusjärjestelmää ja ideologiselle tavoitteelle heikentää ammattiyhdistysliikkeen asemaa.
Sdp:n reformistinen politiikka on johtanut sdp:n ja ay-liikkeen asemien häviämiseen. He ovat toisaalta tehneet politiikallaan itsensä tarpeettomiksi. Omasta kokemuksesta ABB:llä, jossa olin vaajaan kymmenen vuotta töissä, en ollenkaan ihmettele ay-liikkeen asemien häviämistä, niin olematonta oli ay-toiminta ABB:llä. Taistelevasta ay-liikkeestä ei ollut tietoakaan ABB:lla Vaasassa.

Kuusikko linjaa, että uuden liiton edunvalvonnan tehtäviä, tukea ja luoda sellaista yhteiskunta-, talous-, teollisuus- ja koulutuspolitiikkaa, jonka avulla maailmanlaajuisen tuotannon ja kilpailun haasteet ovat hallittavissa.
Mitä tämäkin nyt sitten tarkoittaa? Melkein samoilla samoilla sanoisi varmaan yrityksen edustaja kuin Kuusikko. Ei näytä olevan mitään uutta uudella jättiliitolla. Samaa sopuilua kuin ennenkin.

Entä sitten kansanvälinen edunvalvon? Mitä sillä sektorilla on tapahtunut kun yritykset siirtää tuotantoa sellaisiin maihin missä palkkataso on matalampi? Sdp johtoinen SAK ei ole voi sanoa, laittanut tikkua ristiin. Nokia on saanut riehua mielensä mukaisesti ja samoin muut suuryritykset, jotka ovat siirtäneet tuotantoa ulos Suomesta.
Uusi jättiliitto tuskin tuo tähän mitään uutta. Ay-eliitti nauttii ruhtinaallisista eduistaan!

Kuusikko toteaa, että uuden liiton läpileikkaava toiminta-ajatus on siirtää edunvalvonnan ja muunkin toiminnan painopistettä entistä lähemmäksi jäseniä ja työpaikkoja.
Kun muistelee sitä aikaa kun ABB vähensi 1000 työläistä Vaasantehtailta niin osasto 272 ei oikeastaan tehnyt yhtään mitään. Kaikki irtisanotut jätettiin omanonnensa ja työvoimaviranomaisten huostaan.
On selvää kun liittoja yhdistetään häipyy kosketuspintaa entisestään tehtaisiin ja siellä oleviin työläisiin. Vielä kun jo on olemassa SAK, jonka pitäisi olla liittojen keskusjärjestö, kuulostaa Kuusikon ajatukset aika omituisilta. Hän ei sanonut sanaakaan SAK:sta jutussaan. Mitä tekemistä on uudellajättiliitolla kun on jo olemassa SAK?
Liittojen yhdistämisessä on kysymys sdp:n asemien turvaamisesta ay-liikkeesä ja hanke on ylätason ay-eliitin, ei jäsenistön.
« Last Edit: 19. 01. 2008 21:09 by Reino Kolmonen »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #36 on: 21. 01. 2008 19:07 »
Suomalainen media on "hiljaa" Nokian pulmista Saksassa

Saksan Metalliliitto varoittaa Bochumin matkapuhelintehtaan lakkautuksen koituvan Nokialle kalliiksi. Saksan Metalliliitosta arvioitiin, että työntekijöiden erorahat ja koulutusapu saattavat tulla maksamaan jopa satoja miljoonia euroja.

Saksan metalliliittotaistelee ylinkansallista pääomaa Nokiaa Oy vastaan. Missä luuraa SAK ja Suomalainen ay-eliitti?
Tässä olisi nyt tarjolla mahdollisuus kansainväliselle ay-tominnalle, millä vain saadaan pääoman keinottelu työvoiman hinnalla kuriin. Solidaarisuutta huutaa globaali ay-toiminta nyt!

Saksan Metalliliitto vauhdittaa vaatimustaan Saksan viimeisen matkapuhelintehtaan säilyttämisestä huomenna mielenosoituksella Bochumissa. Paikalle odotetaan 20 000 ihmistä. Tukea Bochumin nokialaiset saavat mm. autotehdas Opelin työntekijöiltä.

http://www.yle.fi/uutiset/index.html

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #37 on: 22. 01. 2008 21:09 »
Suomalainen media vaikenee edelleen, Nokian on toisaalta pyhä asia Suomen valtaeliitille ja porvaristolle. Monen kunnankin veroylijäämiä on kiinni Nokian osakkeissa kuten Vaasan.

Palkkojen mataluudella ja verotuksella on tekemistä Nokian Romaniaan lähdön kanssa. Saksassa yritysvero liikkuu 40 prosentin paikkeilla, kun taas Romanian vastaava vero on vain 16 prosenttia.
Tätä se nyt on globaali bisnes. Mutta on hyvä, että ainakin maailmalla on ay-liike nousemassa taisteluun työläisten oikeuksista.

http://www.talouselama.fi/doc.te?f_id=1293836

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #38 on: 27. 01. 2008 17:05 »
Saksassa perätään Nokialta verovaroja takaisin

Nokia Oy sai aikanaan osavaltiolta 40 miljoonaa euroa investointitukea uusien työpaikkojen luomiseksi. Osavaltiohallituksen mukaan Bochumin tehtaan työntekijämäärä jäi kuitenkin enimmilläänkin useita satoja Nokian lupaamaa pienemmäksi.

Myös Saksan liittohallitus harkitsee oikeusprosessia saadakseen takaisin osan omasta 20 miljoonan euron tukipaketistaan. Bochumin tehtaan sulkeminen johtaa 2 300 ihmisen irtisanomiseen.

Entä Suomessa? Glopaali kapitalismi on täällä erityisessä valtaeliitin suojeluksessa. Ei ole Vanhasen hallitus eikä Ay-liike noussut vaatimaan suuryrityksiltä verotukia takaisin, kun ne ovat siirtäneet tuotantoa paremmille apajille.

Päin vastoi Pohjalaisen pääkirjoitus juttu 26.1 käy esimerkistä siitä laajasta glopaalin riistäjän puolustelusta. Pohjalainen, jopa pani Bochumin tehtaan työläiset syyllisiksi siihen, kun Nokia Oy siirtää tuotantoa Saksasta, Romaniaan aina vain isompien voittojen saalistukseen.

Pohjalainen lopuksi vielä toivoi lisää tukea maamme eliitiltä Nokia Oy:lle.

Mediassa on nyt ollut kesksutelua NOKIA:n toiminnasta Saksassa, mutta SDP ja vasemmistoliitto ovat kovin hiljaa.


http://www.yle.fi/uutiset/talous/oikea/id80988.html
« Last Edit: 27. 01. 2008 17:05 by Reino Kolmonen »

Arne-seppä

 • Guest
Re: AY-LIIKE.........
« Reply #39 on: 20. 02. 2008 11:11 »
Suomen nopein oikeuslaitos lienee Työtuomioistuin.

Ammattiliittoni, Metallin Vaasan osasto 28 sai sakkotuomion  30.1.08 asiassa, joka oli tapahtunut 31.11.07. Laitan tähän jatkoksi tapauksen päätöksestä kertovan linkin, josta selviää paikka, aika ja asioiden kulku..http://www.oikeus.fi/tyotuomioistuin/42315.htm

Mietityttää vaan, että onko liitto jäsenistönsä edunvalvoja, vaiko työrauhan vartija..?