Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Jari Laurila – Mikä sopisi pyöräilijälle joululahjaksi?

Jari Laurila – Mikä sopisi pyöräilijälle joululahjaksi?

Mikä sopisi pyöräilijälle joululahjaksi?

Pyöräilijälle joululahjoja hankittaessa ensisijainen lähtökohta on mikä on pyöräilijän oma tarve?

Yksilöllisten toiveiden vuoksi kannattaa olla varma että pyöräilyyn liittyvä lahja on mieluinen ja sopiva. Kuitti on hyvä säilyttää vaihtotarvetta varten. Myyjät usein vaihtavat tuotteen toiseen tuotteeseen suhteellisen pitkänkin ajan kuluttua. Tuotteen vaihto oikeudet kannattaa selvittää ostohetkellä.

Lahjaehdotuksia;

– Lahjakortti sellaiseen pyöräliikkeeseen missä lahjan saaja on usein asiakkaana. Pyöräilijät huoltavat pyöriään.

– Pyöräilyvaatteita kaupunkipyöräilyyn.

– Polkupyörään valaisimia ja heijastimia. Pyöräilyvaatteisiin runsaasti heijastin nauhoja.

– Himopolkijalle lahjakortti hierojalle

– Nastoitettu talvirengas 1-2 kpl

– Lahjakortti pyöräilykenkiä myyvään urheiluliikkeeseen

– Pyöräilykypärä

– Kunnollinen ilmapumppu pyöräilyliikkeestä

– Huoltotarvikkeita; pyörään soveltuvia avaimia ja kemikaaleja. Autoille tarkoitetut pesu- ja huoltokemikaalit sopivat soveltaen myös polkupyöriin.

Lapselle ja nuorelle voi ostaa helpoimmin kokonaisen polkupyörän. Pyörän kokovalintoja voi polkijan pituuden mukaan tehdä hakukoneella netissä. Etsi hakusanoilla; ”polkupyörän koko soveltuvuustaulukko.”

Kasvavan lapsen kasvunvara kannattaa huomioida. Tarvittaessa pyörän oikean runkokoon pyöristäminen tapahtuu aina ylöspäin suuremmaksi. Polkupyörän runkokoko lasketaan satulaputken päästä poljinkeskiön yläpintaan. Mittayksikkönä on senttimetri.

Polkupyörän malli pitää ensin arvioida. Onko tarve perus-, lasten-, maasto,- hybridipyörään vai johonkin muuhun pyöräilytarpeeseen. Erikoispyöriä valmistaa Suomessa ainakin Helkama.

Kuntolenkkipyörät eli ns. ”kilpapyörät” kannattaa lahjoittaa lahjakorteilla, sillä valinta on kovin yksilöllinen mieltymys. Kilpapyörien hinta on korkeampi.

Peruspyörät tarvitsevat vähemmän huoltoa. Peruspyörät soveltuvat hyvin kaupunkien lähiöissä hyötymatkoihin.

Vaihdepyörissä 21- 24 vaihteiset avorattaat toimivat oman kokemukseni mukaan talviaikaan vaihdepyöristä parhaiten. Avorattailla olevat ns. hybridipyörät ovat maanteillä pyöräilevien tavallinen hyvä ratkaisu.

Vaihteita sisältävät umpikapat soveltuvat hyötymatkoihin. Umpikapat vaativat jokavuotista ohuella öljyllä huoltoa että toimisivat myös talviaikaan.

Talviaikojen kosteuden ja lämpötilavaihteluiden ongelmilta säästytään jos on lämmin pyörän säilytystila.

Ulkona säilytettävien pyörien liikkuviin osiin, ja varsinkin lukkoihin on suihkutettava usein ohutta öljyä. Lukkosulaa jatkuvasti lukkoihin.

Jari Laurila

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa