UUSITAAN ILMAVOIMIEN KALUSTOA
Artikkeli päivän alueellisessa lehdessä antoi kimmokkeen kirjoittamiseeni. Vaikka Suomessa ollaan erittäin taitavia ylläpitämään sekä pitkittämään kaluston elinkaarta ja käyttöikää, niin väistämättömästi tullaan vaiheeseen, jossa uusimisesta ja sen vaihtoehdoista on päätettävä.
Hornetit suoriutuivat hyvin ja kelvollisesti. Vaikka ostopäätökset ja hankinnat ovat vielä vuosien päässä, niin tänä päivänä esillä ovat eurooppalaiset ja ruotsalainen vaihtoehto. Eurofighter Typhoon ja Jas 35-Gripen. Kumpaakaan ei taisteluolosuhteissa sodassa ole käytetty.
Suomeen verrattuna Ruotsi on erinomaisessa asemassa aseteollisuudessaan ja erityisesti siinä, että valtio on idästä Suomen turvaama ja lännestä sekä etelästä Nato:n turvaama. Ruotsille maailmansodat olivat kulta-aikaa.
Hawker Typhoon ja seuraajamalli Tempest olivat tehokkaita panssariajoneuvojen –tankkien tuhoajia voimakkaalla aseistuksellaan 2. maailmansodassa. Myös rynnäköinnissä, mikä osoittautui tehokkaaksi Normandian maihinnousun yhteydessä.
Pohjoismainen yhteistyö ja kanssakäyminen on toki luonnollista ja tärkeää. Eurooppa-suuntautuneisuus on luontevaa ja laajempaa sekä siten vaikuttavampaa. Yhteisössä olisi rauhan olosuhteiden ylläpitäminen kaikkien etu. Faktisesti sotimisvälineitä ja –kalustoa tullaan ihmiskunnassa valmistamaan hamaan loppuun asti. Osallistuminen ko. lentokoneiden valmistukseen ei Suomen ahdinkoon juurikaan vaikuta. Mutta se toisaalta ylläpitää alan osaamista.
Mielessä on syytä ja aiheellista pitää seurannassa Venäjän päättäjiä ja hallintoa, se kun on lähempänä kuin USA tai Bryssel. Yhdysvallat ei välttämättä ole teknologian kehityksen kärjessä
yksin eivätkä viime aikaiset poliittiset valinnat selkeytä asetelmia Euroopassa.
Ilmatilan sekä maa- ja merialueiden ja rajojen turvaaminen on aselajien ja viranomaisten yhteisen
työskentelyn kokonaisuus. Näistä resursseista tulee huolehtia.
Bert Lundström
Vaasa