Home / Kolumnit / Suuremmalla kaupungilla isompi painoarvo

Suuremmalla kaupungilla isompi painoarvo

Muuttuvat mielipiteet

Radiossa kerrottiin aamulla 10. marraskuuta mielenkiintoisen tutkimuksen tulokset. Mustasaaren 33 valtuutetusta 17, eli hieman enemmän kuin puolet, on sitä mieltä, ettei suurempi kaupunki olisi auttanut saamaan Vaasan keskussairaalaan täyden päivystyksen.

Verrattuna Mustasaaren edelliseen mielipiteeseen ja äänimäärään, voi nyt kaikesta huolimatta todeta, että liki puolet RKP:n valtuutetuista on oivaltanut, että suurempi kaupunki olisi pelastanut keskussairaalan. Mielipide muuttuu, ja tämän on voinut huomata jo jonkin aikaa keskusteluissa kuntalaisten kanssa.

Ne, jotka väittävät, ettei aluepääkaupungin koolla ole väliä, syyttävät keskustapolitiikkaa ja osaksi myös muita hallituspuolueita. Olkoon niin, mutta mitä me RKP:läiset sitten tulevaisuudessa teemme? Luuleeko joku, että nämä suuret puolueet, joilla on huomattavasti suuremmat puolueintressit Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, kuin täällä RKP:n hallitsemalla Rannikko-Pohjanmaalla, lakkaavat olemasta? Eivät todellakaan, ne tulevat vastaisuudessakin toimimaan eri hallituskonstellaatioissa, ja niiden intressit ovat pääasiassa muualla kuin pienessä Vaasassa.

Tämän monet kunnanvaltuutetut sekä monet muut mustasaarelaiset ovat nyt huomanneet. Haluammeko tähän osaan Suomea elinvoimaisen kaksikielisen aluepääkaupungin, jossa on kaksikielisiä valtion laitoksia, sairaaloita, työpaikkoja, kouluja ja yliopistoja? Tämä edellyttää paljon suuremman kaupungin oikeine parlamentarismeineen, jossa kaikki puolueet ovat edustettuina, myös Keskusta. Tällöin ne puolueet, jotka nyt jyräävät meidät, eivät voi jatkaa tuhoisaa puoluepoliittista johtamistaan. Tämä osuu silloin niiden omien valitsijoiden nilkkaan aivan eri lailla kuin nyt, kun alue on hajotettu pieniin suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin kuntiin.

Seitsemäntoista kunnanvaltuutetun mielestä Vaasan koolla ei ollut merkitystä, kun valittiin ne kaupungit, jotka saavat täyden päivystyksen. Eihän tämä niin kummallista ole, osa heistähän on vastustanut joka ikistä yritystä kokoontua neuvottelupöydän ääreen luomaan suurempaa kaksikielistä aluepääkaupunkia. He eivät tietenkään halua asettaa itseään sen tosiasian eteen, että he ovat olleet mukana vaikuttamassa keskussairaalamme alasajoon.

Perustuslakivaliokunta on nyt ainoa pelastuksemme. Toivon, että ihmiset yhä enemmän oivaltavat ja ymmärtävät, miten valtakunnanpolitiikka ohjaa aluepolitiikkaa, ja miten pienen on oltava teräväjärkinen ja pystyttävä yhteistyöhön yli kielirajojen, saavuttaakseen tuloksia.

LARS GÄSTGIVARS

valtuuston I varapuheenjohtaja

Mustasaari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa