Ymmärrykseni politiikasta lisääntynyt
Juha Sipilä halusi lopettaa tämän vatutuloinnin. Hän alkoi ajaa yksityisen puolen johtamistapaa julkiselle puolelle. Sipilän uusi johtamistapa on ollut vanhan liiton miehille vaikea sulattaa. Joka tapauksessa sote on ottanut
Sipilän johdolla kahdessa vuodessa paljon pidemmän kehitysloikan kohti meitä palvelujen tarvitsijoita kuin edelliset hallitukset vuosikymmenessä.
Kulloinenkin oppositio aina haukkuu kulloistakin hallitusta. Oppositio voi jatkaa vastuusta vapaana vaalityötä seuraavia vaaleja ajatellen.
Entä sitten yksityisten ihmisten taso tässä järjestelmässä? Osa ihmisistä on jonkin puolueen jäseniä. He ovat sitoutuneet ajattelemaan tietyllä tavalla ja vielä maksavat siitä. Minä haluan ajatella vapaasti omilla aivoillani kenenkään normittamatta. Ajattelen niin, ettei kaikki viisaus ole ahtautunut yhteen puolueeseen.
Vaaleissa ihminen on yhden äänen arvoinen. Äänestäjillä on sillä hetkellä vallan avaimet käsissään. Vallanpitäjien suosiota kalastellaan. Sitä kutsutaan populismiksi.
Pian vaalien jälkeen kuitenkin valittuja ruvetaan arvostelemaan. Erityisesti niitä, ketkä heistä toimivat myös ministereinä. Mutta ei ole valitun vika, että tuli valituksi.
Poliitikot tietysti kieltävät, ettei saamani mielikuva politiikasta ole oikea. Se on helppo vastaus. Kannattaisi kuitenkin miettiä, että miksi sellainen mielikuva on päässyt syntymään.
MARKUS E. MYLLYMÄKI
Vaasa