Home / Kolumnit / Riittäisikö hyvä englannin taito?

Riittäisikö hyvä englannin taito?

Monikielisyys Vaasan valtti

Suomalaisten hyvinvointi luodaan viennin kautta maahan tuoduilla euroilla. Koska pelkällä suomen kielellä ei ulkomailla kauppasuhteita synny, tarvitsemme monikielisyyttä luodaksemme hyvinvointia.

Esimerkiksi yli sadan äidinkielen Vaasan seudulta lähtee yli kolmannes koko maan energiateknologiaviennistä. Vaasassa pärjää silti yksikielisenäkin suomen kielellä, eikä kaikkien todellakaan tarvitse olla kieliguruja. Asenne ja motivaatio ratkaisevat. Itse kannatan vahvasti eri rajoja rikkovaa yhteistoimintaa.

Viime aikoina palstoilla on käyty keskustelua julkisiin virkoihin liittyvistä kielivaatimuksista. On varmasti totta, että joillekin koviksi koetut vaatimukset, muutkin kuin kielivaatimukset, karsivat mahdollisesti kiinnostuneita pelistä pois jo ennen virallista viran hakemista.

Näissä asioissa laatu korvaa määrän, koska yhteen avoimeen virkaan valitaan yksi viranhaltija. On vaikea nähdä, että löysät vaatimukset automaattisesti houkuttelisi ylimääräisiä ja motivoituneita huippuhakijoita.

Jos haluaa pelata mestaruussarjaa ja europelejä, ei valitettavasti riitä, että itse kokee olevansa Ronaldo. Palloa on pystyttävä oikeasti hallitsemaan edes välttävästi molemmilla jaloilla. Käytännön pelitilanteissa eivät vanhat piirimestaruudet tai esimerkiksi muodolliset kielitodistukset kuitenkaan ratkaise.

Voisimme Vaasassa kehittää mallin, jossa omalle positiiviselle asenteelle ja halulle oppia annetaan enemmän arvoa jo hakuprosessin aikana. Arki ja käytännön työ opettaa. Joustoa ja pelisilmää tarvitaan jatkossakin.

Ehkä tulevaisuudessa tiettyihin virkoihin riittää erinomainen englanninkielen taito. Osaajia tulee houkutella myös ulkomailta ja kaikissa olosuhteissa pidettävä huoli, että vaasalaisilla nuorilla on mahdollisuus aidosti oppia vähintään 3–4:ää kieltä. Lähes kaikille hyvin koulutetuille monikielisille nuorille julkiset virat eivät ole ykkösprioriteettinä, joten myös julkisen sektorin houkuttelevuuteen, erityisesti alueilla, jossa myös vientiteollisuus kilpailee osaajista, tulee jatkuvasti kiinnittää huomiota.

Tehkäämme Pohjolan energiapääkaupunki Vaasasta yhdessä maan parhaaksi koettu julkinen työnantaja, jonne hakeudutaan sekä läheltä että kauempaa.

JOAKIM STRAND (r.)

Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa