Perusterveydenhoito kuntoon
Viime vuoden lokakuussa lääkäriliitto lähetti kyselyn terveyskeskuksiin lääkäritilanteesta. Kyselyyn vastasi 163 terveyskeskusta. Terveyskeskuksia, joissa lääkärivajetta ei ollut lainkaan, oli yhteensä 104. Keskimäärin lääkärivaje oli 4,4 prosenttia.
”Alueellisesti lääkärivaje oli korkein Vaasan sairaanhoitopiirissä. Tehtävistä oli täyttämättä 18,2 prosenttia. Vaasan tilanteeseen vaikuttaa syrjäinen sijainti, pitkä etäisyys lääkärikoulutusta tarjoavista yliopistoista ja alueen kaksikielisyys.”
Sama ongelma täytyy olla Vaasan keskussairaalassa, koska sinnekin on pitkät jonot.
Pelottelu ruotsinkielisten palvelujen huononemisella osoittaa, että joko pelottelijat eivät ole lukeneet lausunnolla olevia laki- ja asetusluonnoksia tai sitten pelottelulla on poliittiset tarkoitusperät.
Pääongelma Vaasan sairaanhoitopiirissä on siis lääkärivaje sekä ruotsin- että suomenkielisiä potilaita koskien. Näin, vaikka koko maassa työikäisten lääkärien määrä on lisääntynyt tällä vuosituhannella lähes 5 000:lla eli 15 lääkäriä kuntaa kohden. Miten saataisiin Vaasa ja koko sairaanhoitopiiri houkuttelevammaksi lääkärikunnan keskuudessa?
Vaasan keskussairaalassa ei nyt ole laaja-alaista erikoissairaanhoidon päivystystä, vain tärkeimmät alat.
Vaatimuksen pohjaksi sen laajentamiseksi pyytäisin ensin sairaalalta raporttia, että kuinka paljon eri alojen päivystystapauksia on ollut ja kuinka paljon potilaita on pitänyt kiidättää Turkuun tai Tampereelle ja miten matka-aika on vaikuttanut hoidon lopputulokseen?
Miten paljon potilaan ja hoitohenkilökunnan yhteisen kielen puute on vaikuttanut hoitoon sen lopputulokseen? Närpiöstä voi tulla bosnialainen tai vietnamilainen hoitoon. Vaasassa puhuttiin viime vuona 94 kieltä äidinkielenä.
Minusta se oli huono perustelu, että ennustettu muuttoliike toisi Vaasaan lisää sairaita ihmisiä. Kyllä muuton pitää perustua työpaikkojen lisääntymiseen. Näin saadaan nuoria, terveitä ja työkykyisiä asukkaita ja veronmaksajia, jotka ovat työterveyshuollon piirissä.
MARKUS E. MYLLYMÄKI
Vaasa