Takstein med Solceller | Billig Refinansiering | Hengerfeste | Boligtakst | Vardia Forsikring Test | Alarm | Nytt Kredittkort | Billigste Mobilselskaper
Home / Kolumnit / Savipainiasteelle oleva sote-uudistus alkaa olla tiensä päässä

Savipainiasteelle oleva sote-uudistus alkaa olla tiensä päässä

Savipainia sotessa

Kun palataan kahden edellisen hallituksen sote-linjauksiin, muistaisin, että RKP ja kokoomus ajoivat viiden keskuspaikan mallia ja että Vaasan/Pohjanmaan olisi tullut suuntautua Turkuun.

Kieli- ja raaka keskittämispolitiikka olisivat vieneet Pohjanmaan suomenkieliset hoitoasioissa Turkuun asti, jota mallia ainakin minä kauhistelin. Ruotsinkielisille silloin matka tuntui sopivalta.

Kun keskustan maakuntamalli toteutuessaan toisi Seinäjoelle laajan päivystyksen, alkoi Vaasassa ymmärrettävä kuhina ja keskustan syyttely, eihän nyt Seinäjoelle voi sallia tällaista etulyöntiasemaa.

Vaasan/Pohjanmaan tilanne on todestakin ongelmallinen. Jokin erillisratkaisu näyttäisi olevan paras vaihtoehto. Sellainen ei nyt enää tunnu kaikille kelpaavan.

Yhden tai useamman laajan päivystyssairaalan lisääminen tämän hallituksen toimesta kaatunee erityisesti kokoomuksen vaatimuksiin, joita Vaasassa ymmärrettävästi nyt karsastetaan.

Uudistuksen keskeisenä moottorina on toiminut kyseinen puolue, jonka kuntauudistusprojektin osa sote on. Maakunta on suurin piirtein sen kokoinen, kuin mistä radikaaleimmat kuntauudistajat ovat haaveilleet.

Itse ajattelen maakuntamallista niin, että eihän se nimestä ole kiinni. Keskusta voisikin luopua maakunta-nimityksestä ja antaa syntyville sote-kunnille jonkin uuden nimen, jonka kaikki voisivat hyväksyä.

Savipainiasteelle menossa oleva sote-uudistus alkaa olla tiensä päässä, ellei hanketta saada maaliin tämän hallituksen linjauksilla.

Muutoin ja ehkä siitäkin huolimatta Vaasassa alkaa kiireellinen selvitystyö siitä, miksi keskussairaalan kustannukset ovat Suomen keskitasoa huimasti korkeammat.

Edellä mainittujen asioitten valossa keskusta puolustaa maakuntia ja näin myös Vaasaa isomman linssin kautta nähtynä.

Sotessa mikään ei ole varmaa, ennen kuin kaikki on lailla lyöty lukkoon, jos sittenkään.

Perustuslakikortin voimaa ei ole vielä katsottu loppuun, myös uudet vaalit voivat kaiken kääntää taas päälaelleen.

RISTO KUKKO

Vähäkyrö, Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa