Lyhentämätön versio
Vaasa elvistelee sloganilla ”Energinen Vaasa”. Tällä sloganilla ei voi mainostaa Vaasan kaupungin virkakoneistoa.
Esimerkiksi Hämeenlinnassa on 67 544 asukasta ja henkilöstömäärä 3 504. Vaasassa on 65 607 asukasta ja henkilöstömäärä yli 6 000. Hämeenlinnan nettisivuja on muokattu viimeksi heinäkuussa 2013. Vaasan nettisivuja on muokattu viimeksi heinäkuussa 2012. Hämeenlinnan kaupunkisuunnitteluvirastossa on 11 työntekijää, Vaasan kaupunkisuunnitteluvirastossa on kuulemani mukaan 30. Jne.
Vaasan virkakoneiston vetelyys kulminoituu näköjään sen yläpäässä. KH:n tarkoitus oli päättää vuoden 2014 investointibudjetista kesäkuussa, mutta päätöksenteko oli silloin lykättävä syyskuulle. Vasabladet kertoi 07.09.2013, että kaupunginjohtaja ei kesän aikana saanutkaan investointibudjettia kasaan. Sitä ei voida esitellä KH:lle 09.09 eikä valtuustolle 16.09, kuten kesäkuussa sovittiin.
Mitä teki kaupungin johtaja Tomas Häyry? Jätti investointibudjetin pois KH:n kokouksen 09.09. esityslistalta sopimatta asiasta edes KH:n puheenjohtajan Seppo Rapon kanssa. KH kokonaisuudessaan oli Vasabladetin mukaan ällikällä lyöty saatuaan esityslistan.
Kaupunginjohtaja käveli KH:n yli. Nielevätkö valtuutetut tämän? Katseet kohdistuvat KH:n puheenjohtajaan Seppo Rapoon ja valtuuston puheenjohtajaan Joakim Strandiin. Minä odotan reaktiota myös nousukiidossa olevalta kokoomustähdeltä Susanna Koskelta ja PS:n aktiiviselta Marja Tolppaselta. Kaikkien valtuutettujen tulisi reagoida, sillä kaupunginjohtaja Tomas Häyryn temppu on ennenkuulumaton.
Tulospalkkioiden jaossa on havaittu väärinkäytöksiä Satamalaitoksella ja Talotoimessa. Asiaan kiinnittivät huomiota mm. Tarkastuslautakunta, valtuutettu Lauri Karppi PS ja kaupungin tarkastuspäällikkö Matti Rosvall. Kaikki totesivat tulospalkkioiden jaossa asiattomuuksia ja koko systeemin huonoksi.
Mitä yhteistä on Talotoimella ja Satamalaitoksella? Molemmista vastaa toimialajohtaja Markku Järvelä. Pohjalainen kertoo, että Järvelä ei kommentoi väitteitä sääntöjen vastaisista tulospalkkioista satamassa.
Sen sijaan Järvelä kommentoi tarkastuspäällikkö Matti Rosvallin mietintäprosessia väittäen sitä keskeneräiseksi. Tosin hän ei edes puhunut Rosvallin kanssa. Todettakoon, että suomalaisen hallinnon itsestäänselvyys on, että viranhaltija ei puutu toiseen hallinnonalaan eikä etenkään arvostele julkisuudessa toisen hallinnonalan viranhaltijan ajatusprosessia.
Minulla on omakohtainen puolentoista vuoden takainen kokemus Järvelän ja Häyryn sekä Rosvallin viranhoidosta. Otin heihin yhteyttä Talotoimen väärinkäytöksiä koskevassa asiassa. Rosvall vastasi heti, kohteliaasti ja asiallisesti, mutta Järvelä ja Häyry eivät ole vieläkään vastanneet. Virkamoraalissa on eroja. Onneksi.