Home / Kolumnit / Juha Tuomikoski: Lapuanliikkeesta

Juha Tuomikoski: Lapuanliikkeesta

Jokaisen tosiuskovaisenn kokoomuslaisen
kaapista löytyy lapuanliikeen paita

Kokoomusnuorten puheenjohtaja
Susanna Koski

Kokoomusnuorten uuden puheenjohtajan Susanna Kosken on kerrottu monessa yhteydessä ihailevan Lapuan liikettä. Toivon hartaasti, että kyseessä on median väärinkäsitys ja liioittelu.

Lapuan liike (1929-32) oli demokratian vastainen liike, jonka esikuvana oli Italian diktaattori Benito Mussolini.

Liikkeen välitavoitteena oli vasemmistopuolueiden, liberaalien ja ay-liikkeen murskaaminen, lopullisena tavoitteena ”fascistinen” diktatuuri.

Sen politiikanteon keinoja olivat murhat, raa’at pahoinpitelyt, tuhopoltot ja pakkokyyditykset.

Liike kokosi oman aseellisen joukon ja yritti sotilasvallankaappausta, joka onneksi epäonnistui (Mäntsälän kapina 1932).

Natsikorttia ei saisi heiluttaa, mutta ainoa syy miksi Lapuan liike ei ollut natsistinen, oli se, että se hajosi ”liian aikaisin” 1932, vuotta ennen Hitlerin valtaannousua.

Lapuan liikkeen seuraaja Isänmaallinen kansanliike (IKL) päivittikin idolinsa : Benito Mussolinin sijasta alettiin ihailla avoimesti Adolf Hitleriä.

Lapuan liikettä on joskus puolusteltu sillä, että se vastusti toista diktatuuriin pyrkivää liikettä, kommunismia. Yhden diktatuurin vastustaminen ei luonnollisestikaan oikeuta kannattamaan toista diktatuuria. Lapuan liike on häpeätahra maamme historiassa, ja toivottavasti se saakin jäädä historiaan.

Juha Tuomikoski (vihr.)
Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa