Kysymyksiä erikoisaloista
keskussairaalan johdolle
Miksi huhumyllyn ja pelottelun Vaasan keskussairaalan roolista tulevassa terveydenhuollon rakenteessa on annettu jatkua?
Kliinisen lääketieteen osa- alueita on kolmisenkymmentä, jos lasketaan kirurgian ja sisätautien alalajit mukaan. VKS kertoo sivuillaan, että siellä on 17 erikoisalaa.
Onko pääministeri Juha Sipilää informoitu väärin, koska hän sanoi eduskunnassa VKS:ää koskien: ”Nyt siellä on päivystys plus 11 erikoisalaa. Jatkossa siellä on yhteispäivystys perusterveydenhuollon kanssa ja kymmenen erikoisalaa.”?
Mikä erikoisala uhkaa loppua Vaasasta ja millä perusteella ja mistä hoidon jatkossa saa?
Palvelujen kielen suhteen laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on täysin yksiselitteinen. Vaasan sairaanhoitopiirin on järjestettävä palvelut suomeksi ja ruotsiksi.
Asetusluonnoksessa määritetään laaja-alaisen erikoissairaanhoiden päivystyksen laajuus seuraavasti: ”Yksikössä tulee olla edustettuna akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon, gastroenterologisen kirurgian, kardiologian, lastentautien, naistentautien ja synnytysten, neurologian, ortopedian ja traumatologian, psykiatrian, radiologian, sisätautien ja yleislääketieteen tai geriatrian erikoisalojen päivystys sekä yöpäivystystä lukuun ottamatta hammaslääketieteen päivystys.”
Mitkä näiden alojen päivystyksistä ovat nyt VKS:ssä ja mitkä muualla ja missä? Kuinka paljon on lähetetty päivystyspotilaita muualle ja miten siirrot ovat vaikuttaneet lopputulokseen? Mitkä erikoissairaanhoidon päivystykset ovat loppumassa Vaasasta ja mihin ne siirtyvät?
Erityisvastuualueelle, johon Vaasa kuuluu, tulee laaja-alainen erikoissairaanhoidon päivystys TYKS:in lisäksi Satakunnan keskussairaalaan Poriin. Yhteistyö eri aluerajojen yli on sallittua. Nyt on sopimisen aika.
MARKUS E. MYLLYMÄKI
Vaasa