Pris Strøm | Test av Forbrukslån | Hiiret | Tilstandsrapport | Helseforsikring | Tyverialarm | Beste Bensinkort | Billig Mobilbutikk
Home / Kolumnit / Mikä erikoisala uhkaa loppua VKS:ästä ja millä perusteella

Mikä erikoisala uhkaa loppua VKS:ästä ja millä perusteella

Kysymyksiä erikoisaloista

keskussairaalan johdolle

Miksi huhumyllyn ja pelottelun Vaasan keskussairaalan roolista tulevassa terveydenhuollon rakenteessa on annettu jatkua?

Kliinisen lääketieteen osa- alueita on kolmisenkymmentä, jos lasketaan kirurgian ja sisätautien alalajit mukaan. VKS kertoo sivuillaan, että siellä on 17 erikoisalaa.

Onko pääministeri Juha Sipilää informoitu väärin, koska hän sanoi eduskunnassa VKS:ää koskien: ”Nyt siellä on päivystys plus 11 erikoisalaa. Jatkossa siellä on yhteispäivystys perusterveydenhuollon kanssa ja kymmenen erikoisalaa.”?

Mikä erikoisala uhkaa loppua Vaasasta ja millä perusteella ja mistä hoidon jatkossa saa?

Palvelujen kielen suhteen laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on täysin yksiselitteinen. Vaasan sairaanhoitopiirin on järjestettävä palvelut suomeksi ja ruotsiksi.

Asetusluonnoksessa määritetään laaja-alaisen erikoissairaanhoiden päivystyksen laajuus seuraavasti: ”Yksikössä tulee olla edustettuna akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon, gastroenterologisen kirurgian, kardiologian, lastentautien, naistentautien ja synnytysten, neurologian, ortopedian ja traumatologian, psykiatrian, radiologian, sisätautien ja yleislääketieteen tai geriatrian erikoisalojen päivystys sekä yöpäivystystä lukuun ottamatta hammaslääketieteen päivystys.”

Mitkä näiden alojen päivystyksistä ovat nyt VKS:ssä ja mitkä muualla ja missä? Kuinka paljon on lähetetty päivystyspotilaita muualle ja miten siirrot ovat vaikuttaneet lopputulokseen? Mitkä erikoissairaanhoidon päivystykset ovat loppumassa Vaasasta ja mihin ne siirtyvät?

Erityisvastuualueelle, johon Vaasa kuuluu, tulee laaja-alainen erikoissairaanhoidon päivystys TYKS:in lisäksi Satakunnan keskussairaalaan Poriin. Yhteistyö eri aluerajojen yli on sallittua. Nyt on sopimisen aika.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa