Home / Kolumnit / Merkitseekö 100 000 ruotsinkielistä mitään sotelle?

Merkitseekö 100 000 ruotsinkielistä mitään sotelle?

Sote ei saa syödä kasvua

Sote-uudistusprosessin aikana julkisuuteen on vuotanut erinäisiä tietoja laajan päivystyksen sairaaloihin liittyen. Asiasta vastaavalta ministeriltä emme kuitenkaan edelleenkään ole saaneet selkeää vastausta Vaasan keskussairaalan tulevaisuudesta.

Tästä huolimatta työ avainministereiden ja virkamiesten vakuuttamiseksi tietenkin jatkuu täydellä vauhdilla. Jätin kuluneella viikolla kirjallisen kysymyksen aiheesta ministerin vastattavaksi. Peräänkuulutin konkretiaa ja selkeitä vastauksia, joita tähän mennessä ei ole kyetty esittämään, ei suuressa salissa, eikä sen ulkopuolella käydyissä keskusteluissa.

On selvää, että Vaasan keskussairaala on maamme ainoana aidosti kaksikielisenä sairaalana ainut, joka voi palvella myös alueemme 100 000 ruotsinkielistä asukasta. Digitalisaation tuomien mahdollisuuksien myötä voisimme hyvin palvella myös muita pohjoismaiden asukkaita. On itse asiassa käsittämätöntä edes harkita sairaalatoimintojen supistamista Suomen kilpailukykyisimmällä alueella, joka luo ja tuo maahamme henkilöön nähden ylivoimaisesti eniten euroja koko hyvinvointivaltiomme ylläpitämiseksi.

Seudullamme on lisäksi erinomaiset puitteet entistä laajemmalle kehitys- ja tutkimustyölle, eikä minkään valtiotason uudistuksen saa antaa heikentää alueemme vetovoimaa. Sekä nykyisillä että tulevilla asukkailla tulee olla ympärivuorokautinen pääsy monipuolisen palvelun sairaalaan.

Oli hienoa huomata, että Wärtsilän konsernitason päätökseen tutkimustoiminnan keskittämisestä seudullemme oli konkreettisesti vaikuttanut niin kaupunkimme energiakoulutusstrategia kuin energialaboratorio.

Olen viime viikkoina useassa eri foorumissa puolustanut Vaasan korkeakouluja ja muistuttanut myös opetusministeriämme siitä, että erityisesti vaikeassa taloudellisessa tilanteessa niukat resurssit on kohdennettava alueille, jotka todistettavasti luovat uusia resursseja.

Ruotsalaisen Nordregio-tutkimuslaitoksen mukaan energia- ja cleanteknologiaan liittyvien niin sanottujen ”vihreiden patenttien” osuus on Vaasassa korkeampi kuin missään muualla Pohjoismaissa.

Viime aikojen positiivisista ilmiöistä voidaan nostaa esiin myös Wärtsilän huippumoottoreiden saama kunnianosoitus, Hankenin sijoittuminen yliopistojen kansainvälisessä vertailussa viidennelle sijalle 90 maassa sijaitsevien yhteensä 1300 yliopiston joukosta ja lentoyhtiö SAS:n päätös matkustajakapasiteetin lisäämisestä 25 prosentilla Vaasan ja Tukholman välillä. Vahvistusta alueemme tulevasta menestyspotentiaalista sain myös vierailullani Nuori Yrittäjyys -tapahtumassa Helsingissä, jossa erityisesti ilahdutti pohjanmaalaisten taitavien ja innokkaiden nuorten laaja edustus finaalissa.

Yksi tärkeä kysymys, joka aina aika ajoin nousee esiin, johon itse törmäsin päivittäin työskennellessäni pankin juridisella osastolla, on maksuhäiriömerkintöjen kohtuuttoman pitkät säilymisajat luottotietorekistereissä vielä velan maksamisen jälkeenkin. Olen nostanut aiheen esiin virkamiesten kanssa ja erityisesti linjassa hallituksen esittämän yrittäjyyspaketin kanssa olisikin erittäin tärkeää, ettemme maksuhäiriömerkinnöin lamauttaisi innovatiivisten ja yrittäjähenkisten yksilöiden mahdollisuuksia.

Poistamalla maksuhäiriömerkintä heti velan tultua maksetuksi, helpottaisimme erityisesti pienyrittäjien, joiden osallisuudesta Panamatransaktioihin meidän ei takuulla tarvitse lukea, pääsyä jaloilleen ja uudestaan palvelemaan yhteiskuntamme taloutta epäonnistumisen jälkeenkin.

Joakim Strand (r.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa