Bytte Strømleverandør | Forbrukslån Student | Läppäri | Takstmenn | Billig Forsikring | Boligalarm | Boliglån Rente | Advokat
Home / Kolumnit / Vastuun pelko on herran alku

Vastuun pelko on herran alku

Päättäjät” – onko heitä?

Yleensä hierarkian ylätasoilla olevilla henkilöillä on kova palkka vastuun ja päätöskyvyn perusteella. Mutta sitten tulee todellinen herra: Byrokratia. Jokin huomaamaton nilviäinen on osannut hyväksyttää sellaisia ohjeita ja sääntöjä – ellei peräti lakeja ja asetuksia, että yhdenkään korkean viranomaisen tai päättäjän arvomerkit eivät riitä järkevään toimintaan.

Esimerkki 1. Sairaalasta ollaan kotiuttamassa potilasta, jonka selviytyminen edellyttää lääkehapen saantia. Sydänosaston ylilääkäri pitää tätä välttämättömänä.

Ohje happipullon lainaamisesta edellyttää, että potilaan keuhkojen vajaatoiminnan on oltava vähintään 70 prosenttia. Nyt on kyseessä sepelvaltimon 95 prosentin tukkeutuma, eli sydänsairaus. Yhdelläkään lääkärillä ei ole oikeutta tulkita sääntöä! Potilas kotiutuu hengenvaaralliseen tilanteeseen.

Esimerkki 2. Sydänpotilas kotiutetaan vaalien alla. Sairaalaan järjestetty äänestysmahdollisuus ei vielä ollut voimassa, mutta kotiutus tapahtui vasta kotiäänestyksen anomisen ajan päätyttyä. Oikeusministeriön lausunnon mukaan tietyn päivän jälkeen ei kotiäänestystä ole oikeutta vaatia.

Vaalien järjestelyistä vastaava virkailija ymmärtää ongelman, mutta saa ministeriöstä vastauksen, ettei kotiäänestystä saa järjestää hyvällä tahdollakaan annetun määräpäivän jälkeen vaikka se sopisikin kotiäänestysteamille. Miksi sääntö on pantava kahlitsemaan johtavassa asemassa olevan virkailijan järkevää päätösvaltaa?

Molemmissa esimerkeissä on sama ongelma. Säännöt ovat joustamattomat. Jos näin on oltava, miksi yleensä palkataan korkeita johtajia, jotka kuitenkaan palkkansa vastineeksi eivät saa päättää mistään?

Onneksi on ainakin yksi viranomainen, jossa näin ei ole. Puolustusvoimissa sodan aikana eversti tms. korkea johtaja voi omalla vastuullaan rikkoa sääntöjä, jos pakko on. Se onkin tärkeää valtaa asiassa, jossa pelataan ihmishengillä. Toki esimerkissä n:o 1 on kyse samasta asiasta rauhan aikana.

Tiivistäen: Eikö kenelläkään ole hallussaan nk. suurta kuvaa, jotta huonot säännöt voitaisiin tulkita oikein? Vanha sanonta: Vastuun pelko on herran alku!

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Ikärasismia vai piiloeutanasiaa?

”Kaikki, paitsi elämä, on turhaa” – sanoi Juice. Elämää ajatellessa epäilen itsekin olevani kannattamaton kuluerä …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *